Pagini

luni, 28 februarie 2011

Principesa Irina a Romaniei

Principesa Irina a Romaniei, Regina Ana, Regele Mihai I, Principesa-mostenitoare Margareta, Principesa Elena - poza facuta la Palatul Elisabeta din Bucuresti cu ocazia Nuntii de diamant a Regelui si Reginei, preluata de pe blogul Princepelui Radu

Alteta Sa Regala Principesa Irina a Romaniei s-a nascut la Lausanne, la 28 februarie 1953. Principesa locuieste in SUA, impreuna cu sotul sau. Are doi copii: Mihai si Angelica.

vineri, 18 februarie 2011

Elisabeta, prima regina a Romaniei

La 18 februarie 1916, intr-o camera rece a Manastirii Curtea de Arges murea cea care a fost prima regina a Romaniei, Elisabeta. Dupa moartea sotului sau, Carmen Sylva s-a retras in locul care adapostea mormantul celui care ii fusese partener de viata pentru mai mult de patru decenii. 

La declansarea primului razboi mondial, Elisabeta, care niciodata nu a avut opinii politice si-a declarat dorinta ca Romania sa intre in razboi de partea Puterilor Centrale. Intr-o tara profund francofona, unde majoritatea populatiei nu concepea lupta alaturi de austro-ungari, Regele si Regina erau in minoritate. La moartea lui Carol I, Regina a fost convinsa ca sfarsitul primului rege al Romaniei a fost grabit de neputinta acestuia de a-si face datoria de ofiter german si de monarh Hohenzollern. De aceea, dupa octombrie 1914, Regina-vaduva a parasit Bucurestiul si Curtea Regala pe care intr-o oarecare masura o invinovatia pentru moartea sotului sau. Si-a petrecut ultimii ani din viata ingrijind mormantul lui Carol I. A murit in iarna anului 1916, cu putin timp inainte ca Romania sa declare razboi Germaniei. Inmormantarea celei care a fost Mama Ranitilor a fost grabita de pregatirile pentru razboi.

Elisabeta a fost din multe puncte de vedere o regina neobisnuita. Intr-o epoca in care printesele se casatorea foarte repede, ea s-a casatorit la varsta de 26 de ani. Intr-o epoca in care logodna in marile familii dura ani intregi, ea a fost ceruta in casatorie dupa o zi si a avut o logodna de cateva saptamani. Intr-o epoca in care printesele se rezumau in a proteja artistii, ea a devenit o scriitoare si o traducatoare de succes. Intr-o epoca in care casatoriile durau toata viata, ea a fost fortata sa isi paraseasca tara si sa plece in exil timp de doi ani. 

Carmen Sylva a fost o mare romantica ... Cum astfel se poate explica participarea ei la afacerea Vacarescu, care a fost pe punctul sa distruga tanara monarhie romana? In Povestea vietii mele, Regina Maria descrie modul teatral in care Carmen Sylva isi pregatea aparitiile. Regina a castigat admiratia lui Pierre Loti, care a scris o carte despre ea Exilata si a lui Mark Twain, care a spus despre ea "Acea printesa si poeta germana incantatoare, adorabila, isi aduce aminte ca florile codrului si campiile ". 

In ciuda romantismului sau accentuat nu se poate nega latura practica a existentei celei care a fost prima Regina a Romaniei. Printr-un program de burse, a incurajat tinerii talentati sa studieze. Mai mult ea s-a inconjurat de artisti in  devenire ca George Enescu si Elena Vacarescu si a acordat sprijin financiar lui Nicolae Grigorescu si lui Vasile Alecsandri. Mai mult, se poate spune ca Elisabeta a Romaniei a reusit intr-o societate patriarhala, atunci cand sistemul de valori european era doar o fatada sa initieze o miscare de emancipare a femeilor din Romania, a carui exponent principal este Elena Vacarescu si care va fi continuata de cea de-a doua Regina a Romaniei, Maria.