Pagini

joi, 23 iunie 2011

o mojicie

Aseara, Ion Cristoiu si Robert Turcescu l-au avut drept invitat pe presedintele Basescu. 
In 22 iunie 1941, Antonescu a ordonat trecerea Prutului pentru recuperarea Basarabiei. De aceea, Cristoiu a considerat potrivit sa il intrebe pe presedintele Romaniei ce ar fi facut el in locul lui Antonescu ... nu ma intereseaza ce ar fi facut aceasta caricatura de om, ma intereseaza nesimtirea cu care a vorbit despre Regele Mihai, numindu-l "sluga la rusi" si permintandu-si sa spuna ca "Abdicarea regelui a fost un act de trădare al interesului naţional al României. Un act de trădare din partea regelui. Ăsta e punctul meu de vedere" ... nici nu stiu cum sa reactionez la o asemenea ineptie ... in primul rand fraza nu are sens, dar sa lasam asta ... cum isi permite un om ca Traian Basescu sa vorbeasca astfel despre unul din putinele modele din Romania actuala.

Ma bucur ca mojicia presedintelui a atras atentia presei ... si imi place modul in care Vlad Petreanu, Florin NegrutiuCatalin Tolontan, Cristian Ghinea, Cristina Bazavan, au ales sa raspunda ...

miercuri, 22 iunie 2011

Regina Marioara Iugoslaviei

Regina Maria a Iugoslaviei
La 22 iunie 1961 moare prima si ultima regina a Regatului Iugoslaviei, Maria. 

Maria era fiica Regelui Ferdinand I al Romaniei si al Reginei Maria a Romaniei. Daca prima fata a cuplului princiar poarta numele matusii sale, Elisabeta, la nasterea celei de-a doua, Missy isi impune punctul de vedere si o numeste Maria, in onoarea bunicii materne, Maria Alexandrova de Saxa-Coburg si Gotha. 
Maria este foarte atasata de tatal sau Regele Ferdinand, impartasind cu acesta gustul pentru viata simpla si pentru natura. Pentru Rege, casatoria Mariei cu Alexandru I al Iugoslaviei a fost o pierdere foarte mare. 

Casatoria Mariei cu Alexandru I al Iugoslaviei a fost o casatorie fericita, Maria oferindu-i incercatului rege o viata de familie normala, departe de agitatia Belgradului si de problemele politice.

Calcand pe urmele mamei sale, Maria s-a implicat in numeroase proiecte sociale. In acelasi timp a fost o mama dedicata pentru cei trei copii ai sai: Petru, Tomislav si Andrei. Fericirea cuplului regal a fost distrusa in 1934, cand Regele Alexandru I al Iugoslaviei a fost asasinat in Franta.

La sfarsitul primului razboi mondial, Regentul Alexandru crease Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor. Din pacate, intaietatea sarbilor in acest Regat nu putea fi ignorata, ceea ce a dus la tensiuni in randul celorlalte popoare. Asasinul Regelui a fost Vlado Chernozemski, un bulgar, membru a Organizatiei Revolutionare macedoniene, ce lucra in alianta cu un grup de revolutionari croati. Deoarece in acea saptamana murisera trei membri ai Familiei Regale Iugoslave, Regina trebuia sa soseasca abia a doua zi in Franta. La moartea sotului sau, Maria devine Regina-Mama a Iugoslaviei si trebuie sa-si sustina fiul ce devenise Rege la doar 11 ani.

La abolirea monarhiei, Maria pleca cu fii sai in exil la Londra, unde duce o viata relativ normala.

joi, 9 iunie 2011

Nicolae al Romaniei

La 9 iunie 1978, la Lausanne moare cel care ar fi putut fi Regele Romaniei, daca istoria s-ar fi scris altfel ... daca in 1918 cand Carol a fugit cu Zizi Lambrino, Ferdinand ar fi trecut peste dragostea lui de tata si l-ar fi dezmostenit; dar Carol fusese educat sa domneasca, iar Nicolae era un copil rasfatat de toti. 

Nicolae era cel de-al patrulea copil al Mariei si al lui Ferdinand al Romaniei. De mic, el era un copil pus pe sotii, ce reuseste sa il faca sa zambeasca chiar si pe autoritarul lui unchi, Carol I. Partenera de joaca preferata a tanarului print era sora sa Marioara. Nicky, cum era numit in familie, isi continua studiile in Marea Britanie, la Colegiul Eton. Aici el devine un pasionat al aviatiei si al sportului, in general. 

In timpul razboiul se intoarce in tara, mergand in exil cu Familia Regala la Iasi. Anii de dupa razboi ii petrece in Anglia, revenind in Romania doar cu ocazia vacantelor. 

O noua renuntare a Printului Carol il readuce in prim-plan pe Nicky, care devine membru al Regentei constituite in timpul minoritatii nepotului sau Mihai I. Din pacate, Nicolae nu dorea sa aiba niciun fel de responsabilitati, preferand viata mondena si sportul. De aceea el este unul din cei mai mari sustinatori ai revenirii fratelui sau pe tronul Romaniei. 

Relatiile cordiale dintre cei doi frati s-au deteliorat in momentul in care Nicolae a decis sa se casatoreasca cu Ioana Dumitrescu-Doletti. Desi initial Carol al II-lea isi sustinuse fratele, in momentul in care cei doi se casatoresc il obliga pe Nicolae sa plece in exil. Nicky revine in tara la inmormantarea Reginei Maria, plecand apoi intr-un exil fortat de peste patru decenii ...