Pagini

miercuri, 29 decembrie 2010

Regina Elisabeta

        La 29 decembrie 1843 se nastea Elisabeta de Wied, cea care va deveni prima regina a Romaniei. Inca de mica, printesa a fost inconjurata de forte multa suferinta, fratele mai mic si tatal sau fiind adesea bolnavi.

       La 26 de ani, Elisabeta nu mai era considerata o "partida". Cand insa domnitorul Romaniei, Carol I , isi cauta o sotie, regina Prusiei o propune pe printesa de Wied. Cultivata, discreta, Elisabeta pare partenera ideala pentru Carol. De aceea, domnitorul o cere in casatorie dupa ce o cunoaste doar de o zi.

        Dupa trei ani in care curtea domeasca de la Bucuresti a fost formata de un rege rigid ce nu s-a atasat de nicio famile nobiliara, venirea unei doamne este primita cu bucurie. Pentru printesa germana, ce vizitase curtile de la Sant Petesburg si Viena, fara sa mai luam in considerare curtea de la Berlin, Bucurestiul este un mic oras. Cand ajung la palatul domnesc din Bucuresti - fosta casa Golescu - Carol I ii prezinta palatul sotiei sale, care intreba unde e?

      Primii zece ani de casnicie sunt marcati de nesiguranta tronului, Carol I gandindu-se de multe ori sa abdice. Razboiul de independenta le asigura respectul si chiar dragostea romanilor. Daca Carol e comandantul suprem al trupelor ruso-romane, cuceritorul Plevnei, Elisabeta e Mama Ranitilor, doamna care ingrijea soldatii bolnavi sau le alina ultimele clipe celor pe moarte.  Moartea principesei Maria, unica lor fiica a reprezentant ruperea legaturii dintre Carol I si Elisabeta. Fiind firi cu totul diferite, ei au avut modalitati diferite de a suporta aceasta durere. Carol s-a refugiat in munca, luptand cu toate puterile pentru dezvoltarea Romaniei. In acelasi timp, Elisabeta fire mai visatoare, iubitoare de arta s-a refugiat cu totul in lumea artelor si a patronajelor.


Neputand sa fie mama, ea era mama tuturor, oferind ajutor oricarei persoane ce apela la ea. Aceast lucru a facut-o nu de putine ori sa fie victima unor escroci care profitau de pe urma bunatatii Reginei.Mare iubitoare de arta, Regina isi ofera sprijinul poetilor, cantaretilor si artistilor romani. George Enescu este copilul drag al sufletului Reginei, aceasta fiind ceea care l-a descoperit. Marele compozitor ii va ramane etern recunoscator. O alt proiect al Reginei a fost Vatra Luminoasa, locul unde copii orbi puteau invata si puteau munci.

Dincolo de toate diferentele dintre ei, primii Regi ai Romaniei au fost o echipa ce a muncit pentru dezvoltarea tarii lor. Daca Carol I a fost cel care a modernizat societatea romaneasca, care a cucerit independenta, Elisabeta a fost Regina Poeta, regina ce a pus Romania pe harta culturala a Europei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu