Timp de aproape un secol, 10 mai a fost Ziua Nationala a Romaniei. Se sarbatorea urcarea pe tron a lui Carol I, principele german care a facut din mica provincie vasala Turciei o putere a Balcanilor. Congresul de Pace de la Bucuresti, ce punea capat celui de-al doilea razboi balcanic este incununarea domniei sale. Romania, care nu participase la razboi era marea invingatoare.
La 10 mai 1877, Regele Carol I a ratificat Independenta Romaniei proclamata cu o zi inainte in Parlament de Mihail Kogalniceanu. Independenta fusese una din marile dorinte ale lui Carol inca de la venirea acestuia in Romania. Orgoliul sau de principe german, var al Imparatului Germaniei era lovit de faptul ca era vasalul sultanului Turciei. In razboiul de independenta sau razboiul ruso-turc, Carol I este comandantul armatei ruso-romane, cucerind cu forta armelor ceea ce nu putuse fi dobandit prin diplomatie.
Dupa acceptarea Independentei Romaniei de catre Marile Puteri, Romania e declarata Regat la 10 mai 1881.
Astazi 10 mai nu mai este Ziua Nationala, dar ramane Ziua Monarhiei ... o zi in care trebuie sa ne amintim de tot ce a facut Casa Regala pentru Romania si de tot ce poate face in continuare.
Carol I a fost cel care a dat Romaniei independenta, regatul si o pozitie in Europa, iar Ferdinand a fost cel care a creat Romania Mare. Acum ar trebui sa scriu ceva despre Carol al II-lea ... dar imi vine in minte parerea lui Gay Gauthier, care spune ca drumurile monarhiei romane au fost strabatute de Carol cel Mare si de Ferdinand cel Loial care le-au marit si le-au infrumusetat, dar au fost strabatute si de Carol al II-lea ... Carol II si MIhai I au trait intr-o epoca a dictaturilor ... Carol a fost primul dictator al Romaniei moderne, dar a fost si Regele Culturii ... Mihai I a fost si ramane un exemplu al decentei, onoarei si ceea ce inseamna un Rege constitutional.
... daca maine Casa Regala a Romaniei va strabate drumurile unei monarhii reinstaurate, numai viitorul o poate decide ...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu