Pagini

marți, 20 septembrie 2011

Felicitări pentru rege, domnule Paleologu!

La 25 octombrie 2011, Regele Mihai se va adresa națiunii române. Va fi primul mesaj al regelui ținut în fața Parlamentului din 1947 încoace. Ziua în care va împlini 90 de ani va fi prima zi de după comunism în care regele va fi celebrat în mod oficial.
Prin acceptarea unei ședințe solemne de ziua regelui, parlamentarii care au votat ”pentru”, 203 la număr, au făcut un gest care depășește cu mult și granițele partinice, și limitele mandatelor lor de membri ai Legislativului. În momentul în care au decis să se poarte cu ”obraz”, cei 203 au permis statului român să-și vină în fire. Sau cel puțin, să înceapă să-și vină în fire.
O ședință solemnă a Parlamentului de ziua regelui înseamnă că statul român recunoaște în sfârșit noblețea, sacrificiul și măreția celui mai important lider român în viață. Omul care i-a înfruntat deopotrivă pe Hitler și Stalin, suveranul care a rezistat cel mai mult în Europa de Est în fața invaziei sovietice, omul care a avertizat Occidentul asupra ororilor ce se petreceau în România comunistă, acesta este omul care se va adresa la 25 octombrie Parlamentului. 
Omul care spunea românilor de fiecare An Nou, la radio, că speranțele se și împlinesc pe pământ, omul dat afară din țară de fricile staliniste care îl bântuiau pe Ion Iliescu pe vremea mineriadelor, omul care a fost trecut pe sub Arcul de Triumf în ziua de Paști 1992, acesta este omul. 
De când n-am mai avut parte de ceva atât de… firesc?  Când au stat ultima dată valorile la mare cinste în Parlament? De când nu a mai fost celebrată decența?
Începutul  a fost însă prost. Metehne de birocrat îngust și/sau de politician oportunist erau cât pe-aci să anuleze o zi cel puțin la fel de importantă în istoria României precum cea în care președintele Băsescu a condamnat comunismul ca ”regim ilegitim și criminal” și a cerut iertare în numele statului român, victimelor , ziua de 18 decembrie 2006. În mare lipsă de carte și bun-simț, unii au crezut că e bine să se ralieze poziției mai recente a lui Traian Băsescu, cea din iunie 2011, cea cu ”actul de trădare” încorporat, plină de minciuni și calomnii. Prin urmare, votul de luni din Birourile Permanente reunite a fost unul jenant. Declarația Robertei Anastase – ”Parlamentului i se adresează numai șefi de stat în funcție” sau comentariul lui Radu Berceanu cum că mesajul regelui ridică probleme constituționale - au stârnit zâmbete amare prin cinismul și stângăcia lor. Regulamentele și legile au și spirit, nu numai literă.
Iar primul democrat-liberal care a sesizat aceste lucruri a fost Toader Paleologu. ”Este o chestiune de obraz, este o chestiune de întâlnire cu istoria”, le-a spus el colegilor, unii vechi membrii FSN, atunci când inițiatorii au insistat ca hotărârea să fie rediscutată de plenul celor două Camere. Au votat alături de Toader Paleologu câțiva parlamentari PDL, UDMR-ul, minoritățile,  voturi esențiale pentru ca decizia să treacă. Voturile liberalilor erau deja asigurate devreme ce ideea le-a aparținut prin șefii de grup Călin Popescu Tăriceanu și Puiu Hașotti, iar social-democrații se alăturaseră deja partenerilor din USL.  Așa că 203 parlamentari au făcut astăzi României un mare cadou.
Dar declick-ul din tabăra coaliției îi aparține indiscutabil deputatului democrat-liberal cu obraz subțire. Felicitări pentru rege, domnule Paleologu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu