Pagini

marți, 27 septembrie 2011

Carol cel Mare

In 1914 gloantele unui terorist bosniac au aruncat Europa intr-una din cele mai ucigatoare furtuni ale Istoriei. 

In aceasta furtuna a fost prins si regele Carol I al Romaniei, unul din sefii de stat cei mai apreciati ai epocii. Membru al familiei de Hohenzollern, aliat al Austro-Ungariei, prieten al imparatului Franz Iosef, Carol s-a vazut fortat sa accepte neutralitatea impusa de guvernul sau. Moare dupa cateva saptamani, la 27 septembrie 1914. La inmormantarea sa, Regina Elisabeta ii va marturisi reprezentantului lui Wilhelm al II-lea ca sotul ei a murit din cauza "durerosului conflict moral care il impidicase sa intre in razboi de partea Germaniei"

Carol I a venit pe tronul Romaniei in urma cu 48 de ani.   Domnia acestui print german s-a suprapus cu epoca de dezvoltare a Romaniei moderne.

Carol nu s-a adaptat niciodata cu adevarat la mentalitatile romanesti, ramanand intodeauna un ofiter german. Cu timpul, insa a reusit sa isi intelega si sa isi aprecize poporul; sa munceasca pentru a lasa mostenire o Romanie mult mai mare, mai frumoasa si mai bogata decat a gasit-o ... ceea ce a reusit. 

Drumul de la printul german ce s-a ascuns ca sa poata trece granita in Romania la Carol cel Mare a fost lung.  In primii ani ai domniei sale Carol a trebuit sa castige increderea unui popor francofon. In 1871, cand Carol il sprijinea pe varul sau Wilhelm I, romanii au cerut abdicarea lui Carol. Faptul ca Carol a fost mare se datoreaza in primul rand faptului ca a lucrat cu indarjire si perseverenta sa faca din Romania un stat de frunte in Balcani. De o remarcabila constiinta profesionala, si-a sacrificat intreaga viata edificarii unei natiuni moderne si si-a pus in slujba tarii sale de adoptie calitatile militare, rigoarea, organizarea si dezinteresul. Sub domnia sa, Romania si-a castigat in sfarsit independenta. In razboiul de independenta din 1877-1878, Carol a preluat comanda armatei romane si a obtinut succese insemnate. 

In 1906, Romania a sarbatorit jubileul primului sau Rege. Pe panoul Filaretului au fost expuse progresele realizate de Romania sub domnia lui Carol I.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu