Pagini

luni, 16 aprilie 2012

Regina Margareta a II-a a Danemarcei

"Dragostea si loialitatea pe care poporul danez le-a aratat intotdeauna tatalui meu au constituit temelia indatoriilor sale de rege. Fie ca increderea neclintita in tatal meu sa-mi poata fi acordata si mie, Chiar o solicit. Aceasta incredere este ceea ce imi va permite sa-mi indeplinesc datoria mea de regina a Danemarcei. Pentru ca acesta va fi scopul vietii mele si caruia imi voi consacra toate puterile."


            Margrethe Alexandrine Thorhidul Ingrid s-a nascut la 16 aprilie 1940, in palatul din Amalienborg, din Copenhaga, fiind fiica regelui Frederik IX al Danemarcei si printesei Ingrid a Suediei. Nasterea sa in mijlocul razboiului este un prilej de bucuriei pentru danezi, care folosesc acest lucru ca o provocare impotriva ocupantului si vad in ea o speranta uriasa. Familia in care creste Margareta este foarte unita. Regele Frederick IX insufla un aer de modernitate in cea mai veche monarhie din lume. In 1953 se hotaraste modificarea constitutiei si Margareta devine mostenitoarea Regatului.  Cinci ani mai tarziu, la serbarea majoratului constitutional, ea devine "regenta" a regatului si incepe sa participe la Consiliul ministrilor.

   
         Printesa Margareta urmeaza studiile de la Universitatea din Copenhaga, de la Cambridge, de la Universitatea din Asrhus, de la Sorbona. In timp ce urmeaza cursurile de la London School of Economics, printesa il cunoaste pe Henri Laborde de Monpenzat, un diplomat francez. Trei ani mai tarziu cei doi se casatoresc; in urmatorii ani Margareta si Henri au doi copii: Frederick si Joachim. La 14 ianuarie 1972, Margareta devine prima regina domnitoare a Danemarcei (Margareta I a domnit in numele fiului sau). O regina foarte bine pregatita si dedicata tarii sale, Margareta se adapteaza foarte repede la noul statul. Foarte populara in randul supusilor sai, Regina inaugureaza traditia audientelor publice si calatoreste in toate colturile tarii sale. Fara puteri efective, Margareta II are in acelasi timp numeroase indatorii.


       Principala indatorie a Reginei este cea de reprezentare a tarii sale. Protocolul cere ca Regina sa fie gazda tutoror demnitarilor straini. In acelasi timp, Margareta II a calatorit in toata lumea, fiind primul sef de stat invitat in China. In fiecare an, Regina redacteaza discursurile pentru Noul An pe care le rosteste apoi la televiziune, fiind foarte asteptate si comentate de presa. Foarte activa, Regina are reputatia de a fi suverana cea mai intelectuala din Gotha.


        Din 1970, Regina are numeroase activitati prin care se exprima artistic: pictura, vesminte preotesti, desen, ilustratie de carti, broderie, afise. Operele sale artistice au fost prezentate atat in Danemarca, cat si in strainatate. In acelasi timp, Regina e pasionata de arheologie, participand la sapaturi in Danemarca, Italia, Egipt si Sudan.


            Margareta II sarbatoreste in acest an 40 de ani de domnie si pretuirea si popularitatea de care se bucura in Danemarca sunt la fel de mari ca la inceputul domniei sale. Intr-o tara cu puternice tendinte socialiste, Margareta a reusit sa intareasca monarhia si devina un simbol in care se regasesc caracteristicile pe care danezii le considera ca fiind ale lor.

LA MULTI ANI !!!


Bibliografie: 
Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu