Printul Leopold de Hohenzollern - Sigmaringen |
"Inteligent si cult, cu un frumos aspect exterior, el impresiona ca un perfect om de lume. In plus era modest si de un altruism admirabil. Traia numai pentru altii. Era un fin cunoscator in materie de arta si totdeauna extraordinar de amabil si de ingenios"
- Maria a Romaniei
Leopold a fost cel mai mare fiu al printului Karl Anton de Hohenzollern si a printesei Josephine de Baden. Leopold a copilarit impreuna cu fratii sai Stephanie (viitoarea regina a Portugaliei), Carol (viitorul rege al Romaniei), Anton, Friedrich, Marie (viitoarea Contesa de Flandra si mama a Regelui Albert I al Belgiei).
Urmand traditia familiei, Leopold era un cavaler adevarat dupa principiul tatalui sau "Iubire si credinta, moderatie, stapanire de sine in toate imprejurarile, iubire de prefesie si de alte activitati, omenie si nu disprest in raporturile cu servitorii'. Chiar daca Karl Anton a avut o influenta foarte mare asupra intaiului sau nascut, Leopold era in pulte privinte contrariul tatalui sau. Karl Anton, la fel ca si Carol I al Romaniei era severitatea in ce are ea mai autentic. Leopold era delicat, bland, conciliant. Dupa cum scria Eugen Wolfe tatal nu stia decat de sine si de interesele sale; fiul isi consuma fortele servindu-i pe ceilalti. Printul Leopold de Hohenzollern-Sigmariengen era foarte apropiat de Frederick Wilhelm, printul mostenitor al Prusiei; cei doi avand caractere si principii comune.
Printul Leopold si Printesa Antonia |
In 1858, printul Leopold isi insoteste sora in Portugalia, unde aceasta se va casatori cu regele Pedro V. In Portugalia, Leopold e primit cu bratele deschise de noul sau cumnat si de familia acestuia. Tanarul print german se indragosteste de sora lui Pedro, Infanta Antonia. Cei doi se logodesc trei ani mai tarziu. Leopold si Anntonia a avut o casnicie fericita, dar Antonia a avut dificultati de acomodare in noua ei tara. Leopold si Antonia au avut trei baieti: Wilhelm, Ferdinand si Karl Anton.
Religia juca un rol deosebit de important in viata printului Leopold; nu este deloc surprinzator avand in vedere deviza familiei sale Nihil sine deo.
In 1868, Regina Isabella II a Spaniei este fortata sa abdice, si printul Leopold de Hohenzollern-Sigmariengen este chemat sa urce pe tronul Spaniei. Bismarck sustine candiatura printului german, dar Napoleon se impotriveste. Mai mult, Imparatul francez este convins ca fratele lui Leopold, Carol I al Romaniei este implicat in alegerea fratelui sau. Dupa repetate refuzuri, Leopold pare dispus sa accepte in 1870. La Bucuresti, romanii isi arata sustinerea fata de Franta si Carol I este in pericol sa isi piarda tronul. In acelasi timp, Berlinul nu renunta la promovarea lui Leopold asa ca Parisul declara razboi. Este inceputul razboiului franco-prusac, primul pas in creare Imperiului German.
Leopold a ramas toata viata apropiat de fratele sau mai mic, Carol, vizitandu-l in Romania de foarte multe ori. Printul Leopold si-a sustinut fratele si cumnata in 1874, cand unica fiica a celor doi a murit. In 1881, printul Leopold si intaiul sau nascut, printul Wilhelm, au renuntat la tronul Romaniei in favoarea lui Ferdinand, care va deveni cel de-al doilea rege al Romaniei.
Asa se si explica totala neasemanare dintre batranul Rege Intemeietor Carol I si Ferdinand cel Leal, Regele Romaniei Mari.
RăspundețiȘtergereInteresant este ca si Regina Elisabeta a avut oarecari retineri pentru viitoarea Regina Maria.
Si cu toate acestea... Unchi si Nepot... au reusit "sa puna Romania pe harta" intr-o Europa in care Marile Monarhii (habsburgica, rusa sau britanica) aveau puterea si determinarea de a organiza batranul continent.
Va veni si vremea in care Romanii chiar vor invata si vor intelege ce formidabil noroc a avut Natia atunci cand oamenii politici intelepti au decis sa aduca si sa impamanteneasca Domni puternici si intelepti nascuti intr-una din Marile Familii Domnitoare ale Europei. Visul s-a implinit, Tara s-a intarit si a ajuns sa fie "un model european" al acelei epoci extraordinare.