Printesa Lilian si Regele Leopold III al Belgiei |
La 7 iunie 2002 murea Lilian, Printesa de Rethy, cea de-a doua sotie a regelui Leopold III a Belgiei. Dupa moartea sotului sau, in 1983, Lilian a dus o viata retrasa.
Viata printesei de Rethy a fost marcata de nepopularitatea casatoriei dintre ea si regele Leopold. Belgienii au fost socati sa afle vestea casatoriei in 1941, cand tara lor era ocupata de germani. Regele isi pierduse prima sotie, Astrid a Suediei in 1935. Astrid a fost regina a Belgiei pentru mai putin de doi ani, dar in aceasta perioada si-a castigat imaginea unei Regine Perfecte. Mai mult, prin moartea sa inainte de vreme, Astrid a devenit o legenda. In acelasi timp, decizand sa se casatoreasca in timpul razboiului, Leolold si-a pierdut aura de erou solitar, si dedicat tarii sale. Lilian a devenit femeia care l-a facut pe Rege sa intoarca spatele tarii si memoriei primei sale Regine. Desi ostilitatea fata de Lilian a scazut odata cu trecerea timpului, ea nu a fost niciodata populara.
Mary Lilian Baels s-a nascut la Londra. In anii treizeci, tatal sau a devenit Guvernator intr-una din regiunile Belgiei si cu aceasta ocazie, tanara Lilian l-a cunoscut pe regele Leopold III. In timpul razboiului, regina Elisabeta a invitat-o pe tanara Lilian sa o viziteze la Laecken, une a inceput sa petreca tot mai mult timp cu Leopold. Initial Lilian a refuzat prima cerere in casatorie a Regelui, spunandu-i Regii se casatoresc doar cu printese. Regina Elisabeta a fost cea care a convins-o sa il accepte pe fiul sau. Cei doi au vrut sa amane publicarea vestii pana dupa terminarea razboiului, dar Lilian a ramas insarcinata asa ca in decembrie 1941 Belgia a aflat ca Regele sau s-a recasatorit. Dupa casatorie s-a decis ca Lilian nu v-a purta titlul de Regina, ci cel de Printesa de Rethy. Mai mult, copii lui Lilian si a lui Leopold nu vor avea nici un drept la Coroana Belgiei. Vestea casatorie a starnit reactii mixe in Belgia: numerosi belgieni au trimis mesage de felicitare la palat, in timp ce altii considerau ca un rege ce si-a pus fericirea personala in fata tragediei tarii sale nu e demn sa domneasca.
Printul Alexander, Printul Baudouin, Printesa Lilian, Regele Leopold III, Printul Albert, Printesa Josephine Charlotte |
Familia Regala a primit-o cu bratele deschise pe noua mireasa. Regina Elisabeta s-a bucurat ca fiul sau atat de incercat a gasit din nou fericirea pe care o pierduse odata cu moartea lui Astrid. Copiii Regelui din prima casatorie au adorat-o pe Lilian, care a devenit o a doua mama pentru ei, in special pentru viitorul Albert II care a avut doar un an cand Regina Astrid a murit. Zvonurile rautacioase au atacat chiar si relatia dintre Lilian si copiii sai vitregi. Dupa urcarea pe tronul Belgiei a lui Baudouin au inceput sa apara zvonuri care spuneau ca Regele este indragostit de mama sa vitrega. Timp de noua ani, Lilian a fost prima doamna a tarii si influenta pe care o avea asupra tanarului Rege nu era privita cu ochi buni de belgieni. Dupa casatoria lui Baudouin cu Fabiola de Mora y Aragon, Leopold si Lilian au parasit Palatul Regal.
Regele Mihai I al Romaniei, Regina Ana a Romaniei, Printesa Lilian |
Lilian a fost considerata o femeie rece, calculata, perfectionista, care dorea sa avanseze pe scara sociala, fara sa ii pese cum se face aceasta avansare. Aceste pareri ar fi fost valabile daca Lilian ar fi avansat pe scara sociala intr-o perioada de prosoperitate, dar ea a infruntat alaturi de Rege si copii lor tratamentul de prizonier de razboi, pericolul deportarii in Austria, campania indreptata spre abdicarea lui Leopold si o viata de critici la adresa deciziilor lor de Leopold III in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
In timp ce au fost prizonieri de razboi, Lilian si Leopold le-au fost profesori lui Baudouin, Josephine-Charlotte si Albert. In aceasta perioada relatia cu copii sai vitregi a fost foarte stransa, dar cu timpul ei au inceput sa se distanteze. Leopold si Lilian a suferit foarte mult din cauza acuzatiilor de tradare care l-au facut pe Rege sa abdice. Dupa casatoria lui Baudouin, cei doi s-au stabilit la Argenteuil, care a devenit un adevarat centru culturala, Leopold si Lilian intretinand numerosi scriitori, matematicieni, doctori si oameni de stiinta. Dupa operatia de inima a fiului sau Alexander, Printesa de Rethy a devenit interesata de medicina, infiintand Fundatia de Cardiologie. Dupa moartea sa, Fundatia a organizat o conferinta in memoria Printesei, in care a fost recunoscuta importanta sa.
In ciuda imaginii negative a Printesei de Rethy, Lilian a fost admirata de multi. Poate cel mai mult a fost admirata pentru curajul si demnitatea cu care a infruntat atacurile la adresa sa si a sotului sau. Printesa de Rethy a fost cel mai infocat aparator al sotului ei, fiind distrusa de moartea sa in 1983. Catolica convinsa, Lilian era convinsa ca o casatorie dureaza toata viata si si-a petrecut anii de vaduva dedicandu-se memoriei lui Leopold. Lilian, Printesa de Rethy si vaduva regelui Leopold III a murit la 7 iunie 2002, la Argenteuil, la exact 58 de ani de la deportarea Familiei Regale din Belgia. In ultimii ani, Printesa a trait retrasa, primind din cand in cand vizita copiilor sai Alexander si Maria Esmeralda, dar neimpacandu-se cu cea mai mare fiica, Maria Cristina.
Bibliografie:
*http://crossoflaeken.blogspot.ro/2011/01/princess-lilian-loved-and-loving.html
*http://crossoflaeken.blogspot.ro/2009/01/princess-lilian-of-belgium.html
*http://crossoflaeken.blogspot.ro/2012/06/death-of-princess-lilian.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu