Pagini

luni, 11 iunie 2012

Regina Fabiola a Belgiei

         La 15 decembrie 1960, la biserica Laeken din Brusells avea loc nunta regelui Baudouin a Belgiei si a Fabiolei de Mora y Aragon. Fabiola se tragea dintr-o familie nobila, dar nu regala, deci casatoria sa cu Regele Belgiei a fost vazuta ca varianta moderna a Cenuseresei. Mai mult, Baudouin urcase pe tron in urma cu noua ani si absenta unei Regine l-a transformat in Regele Solitar. 

Baudouin si Fabiola in ziua nuntii lor

          Dona Fabiola Fernanda Maria de las Victorias Antonia Adelaida de Mora y Aragon s-a nascut la 11 iunie 1928, la Madrid. Fabiola era al sasele copil si a treia fiica a lui don Gonzalo de Mora si a Donei Blanca de Aragon. Nasa fetitei a fost regina Victoria-Eugenia a Spaniei. Copilaria Fabiolei s-a suprapus pe o perioda turbulenta din istoria Spaniei. Dupa plecarea regelui si reginei Spaniei in exil, familia Mora y Aragon a decis sa se stabileasca la Biarritz, aproape de granita cu Spania. Fiind catolici convinsi, ei se temeau de repercursiunile unui guvernamant de stanga, dar s-au intors in tara in 1933, cu trei ani inainte de declansarea razboiului civil spaniol. Dupa terminarea razboiului, viata a inceput sa intre in circuitul ei firesc si Fabiola a avut balul de introducere in societate. Tanara femeie din inalta societate nu parea sa fie atrasa de petreceri, preferand sa se dedice voluntariatului. In timp ce fratii si surorile sale s-au casatorit, Fabiola a ramas alaturi de parintii sai, spre disperarea donei Blanca, care se temea ca fiica sa nu se va casatori niciodata. Fabiola i-a marturisit surorii sale Maria Luz ca nu se va casatori decat cu un om pe care il va iubi. 

Regina Fabiola a Belgiei
       
        In 1957, Fabiola isi pierde tatal. Moartea acestuia are un impact puternic asupra tinerei femei, care decide sa devina asistenta medicala. Dupa terminarea studiilor, dona Fabiola de  Mora y Aragon se angajeaza ca asistenta la un spital militar, ajutand si medicii si oferind si alinare pacientilor. In acelasi timp, Fabiola a decis sa se mute din casa parintilor sai. In ciuda acestei mutari, zilele ei urmau aceeasi rutina, in centrul existentei sale aflandu-se credinta. Chiar daca Fabiola a urmat cursurile de asistenta si s-a mutat din palatul familiei sale, ea a ramas  o fata din inalta societate care a urmat un curs de casatorie si care adora copiii. 
Regina Fabiola si regele Baudouin
          
          In septembrie 1960, liderii politici belgieni au fost socati de anuntul casatoriei dintre Rege si o tanara de care nimeni nu a auzit pana atunci. Fabiola de Mora y Aragon nu era o mare frumusete, dar a reusit sa isi cucereasca viitori supusi prin carisma, zambetul si deschiderea sa. Mai mult, pentru prima oara belgienii si-au vazut Regele zambind. 
          Bineinteles ca una din intrebarile primei conferinte de presa a Fabiolei a fost cum l-a cunoscut pe Baudouin. Cei doi s-a privit si au raspuns Asta e o poveste care o sa le-o spunem copiilor nostrii. Presa a inceput sa sape si au aparut o serie de povesti. Conform primei ipoteze, cei doi s-au cunoscut in 1955 in casa unor prieteni comuni si s-au intalnit timp de cinci ani. O alta posibilitate ar fi ca s-au cunoscut cu ajutorul nasei Fabiolei, regina Ena. Cea mai cunoscuta poveste este cea conform careia Baudouin a cerut ajutorul cardinalului Suenens pentru a-si gasi o sotie la fel de credincioasa ca el. Cardinalul i-a prezentat-o pe Fabiola. Cei doi s-au intalnit la Lourdes si Fabiola i-a zis da Regelui. Desi povestea cardinalului este cea mai acceptat, Regina Fabiola a spus de multe ori ca si eu am povestea mea, ceea ce sugereaza ca exista inca elemente necunoscute.

Regele Baudouin si Regina Fabiola

       Nunta dintre Fabiola si Baudouin a fost prima nunta regala din istoria Belgiei, predecesorii lui Baudouin casatorindu-se in timp ce erau printi mostenitori. Nunta a fost transmisa in direct la televizor si belgienii au privit fascinati cum Regele si Regina si-au spus da si s-au tutuit, o alta premiera la nuntile regale belgiene. 
        Dupa nunta, Fabiola a devenit cea de-a cincea Regina a Belgiei. Mai mult, indiferent care au fost motivele care au stat la baza casatoriei dintre Regele si Regina, cei doi au avut o casnicie unita si au fost devotati unul altuia. Fabiola si Baudouin erau uniti de principii similare, de credinta si de dorinta de a avea o familie. Din pacate, regina Fabiola a pierdut cinci sarcini si nu le-a putut oferi sotului si poporului sau urmasul mult dorit. In ciuda acestui lucru, timp de 33 de ani, Regele si Regina Belgiei au fost o singura fiinta. Ei au compensat lipsa unui copil prin dedicatia fata de poporul lor. 

Regina Fabiola si Regele Baudouin
      
          Fabiola si Baudouin au devenit legendari pentru angajamentele sale sociale. Proiectul cel mai important pentru cei doi a fost lupta traficului cu femei. Regele si Regina au sprijinit numeroase organizatii ce protejau femeile abuzate. In acelasi timp, Fabiola s-a dedicat ajutarii copilor. Inainte de a se casatori, Fabiola a scris mai multe povesti pentru copii, care au fost publicate in mai multe tari dupa ce a devenit Regina. Banii obtinuti au fost donati operelor caritabile ale Reginei. Fabiola a sprijinit integrarea persoanelor cu dizabilitati in scoli. In acelasi timp, prin Fundatia Nationala Regina Fabiola pentru Sanatate Mintala, Regina a coordonat numeroase proiecte pentru persoanele cu dificultati. Unul din aceste proiecte a fost Satele Reginei Fabiola unde persoanele cu dizabilitati puteau trai la fel ca persoanele normale, fiind integrate in societate - o idee revolutionala pentru perioada in care au fost create. 
          Dupa moartea reginei Elisabeta, Fabiola a devenit presedintele onorific al Competitia internationala de muzica Regina Elisabeta a Belgiei, functie pe care o are si in prezent. Pentru realizarea numeroaselor sale activitati caritabile, regina Fabiola a creat secretariatul social a reginei. Din 1960, regina Fabiola s-a dedicat complet tarii sale adoptive. 

Printesa Mathilde, Regina Fabiola, Printul Philippe

       Regina Fabiola nu si-a pierdut nicioadata natura optimista. Neavand copii, regele si regina Belgiei au  devenit parintii  natiunii. Niciodata nu s-a observat mai bine legatura dintre monarhi si supusii lor ca in momentul mortii lui Baudouin. Pentru Fabiola, moartea sotului sau in 1993 a fost o lovitura puternica, dar ea a fost ajutata de dragostea belgienilor. 
           Dupa urcarea pe tron a cumnatului sau, regele Albert II, regina Fabiola si-a redus aparitiile publice pentru a nu o arunca un umbra pe cumnata sa Paula, noua Regina a Belgiei. In ciuda reducerii aparitiilor publice, regina Fabiola continua sa fie foarte activa. Unul din cele mai dragi proiecte ale reginei-vaduve era Progresului Economic al Femeilor Rurale. Obiectivul acestui proiect era crearea unei miscari a primelor doamne indreptate spre ajutarea femeilor sarace din Lumea a treia. Regina Fabiola a calatorit in toata lumea pentru promovarea acestui proiect, care ii fusese recomandat de sotul ei. 

Printesa Astrid, Regina Fabiola, Printesa Mathilde, Printesa Claire

         Astazi, Regina vaduva Fabiola este unul din cei mai iubiti membrii ai Familiei Regale a Belgiei. Vazuta de multi ca prea conservatoare si catolica, ea este in acelasi timp adeptata modernitatii. 

LA MULTI ANI !!!

Bibliografie:
Royal Family - Queen Fabiola
* Queen Fabiola - the Woman Behind the Hairdo
* Royal Personalities - Queen Fabiola
* Person Fabiola
* Le mariage de Baudouin et Fabiola
* Belgian Queens
Marriage of king Baudouin and Queen Fabiola

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu