Pagini

miercuri, 6 iunie 2012

Tarina Alexandra Feodorovna


Tarul Nicolae si Printesa Alix de Hessa si de Rin in ziua nuntii lor
          Decis sa o aibe alaturi pe Alix, Nicolae a vrut sa se casatoreasca in Crimea. Unchii sai nu au fost de acord, considerand ca Tarul nu se poate casatori decat la St. Petersburg. Alexandra a  sosit in capitala imperiului in spatele sicriului tarului Alexandru III. Pentru rusi, printesa hesiana a fost mireasa in negru, si superstitiile care au aparut cu ocazia nuntii sale au urmarit-o toata viata. In ziua dinaintea nuntii, Regina Victoria scria "Maine dimineata soarta dragii Alicky va fi hotarata. Nu exista doi oameni care sunt mai devotati unui altuia cum sunt ei doi si asta e singura consolare pe care o am, pentru ca altfel pericolele si responsabilitatile ma cuprind de teama ... O sa ma rog zilnic pentru ei". Regina Victoria era plina de uimire  ca micuta ei Alicky va deveni Tarina Rusiei. 

       Nunta dintre Nicky si Alicky a avut loc la sapte zile de la inmormatarea tarului Alexandru III.  In ciuda frigului de afara, strazile din St. Petersburg erau pline de oameni. Nunta a fost magnifica, si zilele de dupa au fost foarte ocupate, mirii fii nevoiti sa raspunda la numeroasele mesaje de felicitarea. La o saptamana dupa nunta, ei s-au refugiat la Tsarskoe Selo. In primele saptamani ale casniciei lor, Alix si Nicky au impartasit tuturor fericirea de a fi impreuna  "Niciodata nu am crezut ca cineva poate fi asa de fericit cum sunt eu acum, viata e atat de diferita de cum era inainte"

            Din pacate, asa cum se temea Regina Victoria, viata in Rusia se va dovedi un lung sir de incercari. Maria Feodorovna a fost mult timp prima doamna a Imperiului si acum nu era dispusa sa se dea la o parte pentru o tanara pe care nu o considera pregatita pentru aceasta pozitie. Tarina vaduva isi adora fiul si era o dominanta soacra, in timp ce Alix era mult prea timida ca sa straluceasca. Peste ani, Marea Ducesa Olga Alexandrovna va scrie "Cred ca au incercat sa se intelega si au esuat, erau atat de diferite in caracter, obiceiuri si aparente". Chiar daca Alexandra Feodorovna era frumoasa, inalta ea nu era considerata eleganta si la prima vedere parea rece. De partea celalta, micuta Minny era impunatoare, adorand hainele frumoase. Mai mult, dupa anii petrecuti in fruntea Imperiului Rus, Maria Feodorovana intelegea popor rus si stia ca pentru ei "aparenta grandorii era la fel de importanta ca grandoarea". Nicolae II era prins la mijloc, si daca in primii ani Maria Feodorovna a fost influenta dominanta, treptat Alexandra Feodorovna a inceput sa fie cel mai important sfatuitor al sotului ei.  

Tarina Alexandra Feodorovna
             In noiembrie 1895, tarul si tarina Rusiei au devenit parintii primului lor copil, o fetita numita Olga, in onoarea matusii materne. Chiar daca nu era mostenitorul mult asteptat, Alix si Nicky erau incantati de primul lor copil. Daca Alexandra era foarte fericita in viata de familie, nu acelasi lucru se poate spune despre rolul sau in societatea rusa. Alix de Hessa si Rin a fost crescuta in valorile promovate de Albert si Victoria: respectul pentru ordine si lege, o viata de familie fericita, simtul datoriei si dispretul fata de modernitate. Daca aceste valori au stat la baza societatii victoriene, ele nu erau potrivite pentru stralucitoarea curte rusa. Tarina Alexandra Feodorovna destesta societatea rusa, si din pacate pentru ea sentimentul era reciproc.

          In mai 1896 a avut loc incoronarea lui Alexandra si Nicolae. Pentru doi oameni profund religiosi, aceasta incoronare a insemnat oferirea dreptului de a conduce Rusia. In cadrul acestei incoronari, dinastia rusa a fost prezentata in toata grandoarea sa si in centrul ei era Alix. Chiar daca "tarina era cea mai frumoasa femeie", dar in acelasi timp "chiar in aceasta ora suprema de bucurie, nimic nu parea sa o bucure, nici macar mandrie, enigmatica ea era numai demnitate".

          Incoronarea a fost umbrita de tragedie. La trei zile dupa incoronare, multimea s-a strans pe campul Khodynka. Temandus-se ca bautura si mancarea nu va fi suficienata pentru toata lumea, aproximativ un milion de barbati, femei si copii au inceput sa se lupte sa ajunga in fata; au murit patru sute de mii de oameni. Tarul si tarina au fost distrusi, ei au vizitat ranitii, au platit din banii lor sicrie pentru morti pentru a nu fi ingropati intr-un mormant de masa. Nicolae II a vrut sa opreasca restul festivitatilor si sa se retraga sa se roage, dar Vladimir Alexandrovici, Serghei Alexandrovici si Alexei Alexandrovici l-au convis sa participe la o gala extravaganta data de ambasadorul Frantei. Ei se temeau ca alianta cu Franta ar fi fost pusa in pericol de absenta tarului si tarinei. Alexandra a mers, dar asa cum a scris verisoara sa Maria a Romaniei "Fara indoiala ca multi au considerat-o lipsita de inima pe Imparateasa pentru ca s-a dus la bal in noaptea de dupa dezastru, dar Dumnezeu stie ca ar fi vrut sa ramana acasa si sa se roage pentru morti."

           In toamna anului 1896, Alexandra, Nicolae si Olga au facut o vizita oficiala reginei Victoria. Pentru tanarul cuplu imperial a fost ocazia perfecta sa se intalneasca cu numeroase rude si sa scape de apasatoarea societate rusa. 
Familia imperiala rusa: Olga, Nicolae II, Tatiana, Maria, Alexandra, Alexei, Anastasia
         Sosirea celei de-a doua fiice a cuplului imperial, Tatiana nu a fost privita cu aceeasi bucuria ca sosirea Olgai. Nasterea Mariei si Anastasiei erau alte dezamagiri, tarina nefacandu-si prima datorie de a da un mostenitor dinastiei ruse. La nasterea Mariei, regina Victoria ii scrie tarului "regret venirea celei de-a treia fiice pentru tara. Stiu ca un Mostenitor ar fi fost mult mai bine primit decat o fata". Chiar daca Nicolae a fost trist de lipsa unui fiu, dragostea sa pentru Alix a ramas la fel de puternica. Alix isi adora fiicele, dar lipsa unui fiu era grea pentru ea. In aceasta perioada, in viata tarinei au intrat Militza si Anastasia, fiicele regelui Nicolae I al Muntenegrului. Casatorite cu doi Mari Duci, cele doua surori erau ortodoxe convinse, indreptate spre misticism. In 1904, Tarina a descoperit ca este insarcinata. In vara acestui an ea a dat nastere pretiosului mostenitor. Tareveciul a fost numit Alexei, in onoarea tarului favorit al lui Nicolae, Alexei Mihailovici. Fericirea lor a fost de scurta durata, deoarece imediat au descoperit ca era hemofilic. Din momentul in care au descoperit acest lucru, Nicolae si Alix nu au mai avut niciun moment de liniste.

           Pe langa nelinistea generata de boala fiului lor, Alix si Nicky erau preocupati si de situatia dezastroasa in care se afla Rusia. Razboiul ruso-japonez a dovedit situatia dezastroasa in care se afla imperiul rus. Dezastroasa infrangere din Japonia a fost agravata de Duminica Sangeroasa, in care armata rusa a atacat muncitorii care protestau pasnic pentru ajutorul Tarului. Asasinarea lui Serghei Alexandrovici, unchiul lui Nicolae si sotul Ellei, sora lui Alix a demostrat pericolul in care se afla Familia Imperiala. In aceasta perioada, Alexandra Feodorovna a devenit cel mai important sfatuitor al sotului sau. Convinsa ca autocratia este singura modalitate de a conduce Rusia, Tarina a fost distrusa cand Nicolae a semnat manifestul de creare a Dumei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu