Pagini

joi, 6 septembrie 2012

Incoronarea regelui Mihai I

       La 6 septembrie 1940, regele Carol II este fortat sa abdice si pleaca in exil. Mihai I urca pe tronul Romaniei pentru a doua oara. La 5 septembrie, Carol II suspendase constitutia din 1938 asa ca Regele Mihai I nu a depus un juramant constitutional. Mai mult, parlamentul era suspendat asa ca s-a luat hotararea incoronarea Regelui.  Regele Mihai este incoronat cu coroana de otel a regelui Carol I de catre patriarhul Romaniei Nicodim Munteanu.

Coroana de otel a Regilor Romaniei
 

8 comentarii:

  1. cum de nu exista niciun document foto sau filmat, in care sa se vada, asa cum se vede la regele ferdinand, coroana si mihaita, macar impreuna cu ea, daca nu pe cap??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Regele Mihai si Regele Carol II nu au purtat niciodata coroana pe cap, nici Carol I, nici macar la incoronare. La carol I a fost pusa pe o perna in fata lui, dar nu a pus-o niciodata pe cap. Era simbolul puterii si statea pe o perna in fata tronului. Doar Ferdinand a pus-o pe cap la incoronare

      Ștergere
    2. Nu există fotografii și nicio dovadă că Mihai ar fi fost încoronat rege. Este o manipulare ordinară pt prostime ,iar urmașii lui pretind un trai de huzur pe spatele țării. Nu au rușine ,modestie și nici respect față de România ,țara pe care acest pretins rege a oferit-o rusilor și a parasit-o ca un laș.

      Ștergere
    3. Nu există fotografii și nicio dovadă că Mihai ar fi fost încoronat rege. Este o manipulare ordinară pt prostime ,iar urmașii lui pretind un trai de huzur pe spatele țării. Nu au rușine ,modestie și nici respect față de România ,țara pe care acest pretins rege a oferit-o rusilor și a parasit-o ca un laș.

      Ștergere
    4. Nu exista nici o fotografie, deoarece totul s-a facut in mare graba. Mihai a fost trezit la 6 dimineata, dupa ce Carol al II-lea a abdicat, dar s-a ferit sa foloseasca acest cuvant, ci a transmis , ptintr-un act prerogrativele fiului sau. Pentru a solutiona rapid criza, Antonescu a convocat de urgenta, in sala Tronului pe patriarhul Romaniei, Nicodim si pe Presedintele Inaltei curti de Casatie, d-l Lupu, si Generalul Antonescu si in prezenta lor a depus un scurt juramant, fiind declarat rege. Nu a fost nici o ceremonie, Nu a fost vreme pentru a se ingriji cineva de imortalizarea momentului. Asa se face ca romanii au aflat, in dimineata zilei de 6 septembrie au un alt rege, Carol al II-lea fiind la a II-a abdicare, prima fiind din calitatea de print mostenitor.Ni se tot impuiaza capul cu tot felul de tampenii despre acest tragic personaj, dar nimeni nu ne spune adevarata istorie. Inscaunarea lui nu a respectat nici cele mai elementare reguli ale unui astfel de act. Nu a jurat in fata unui parlament, acesta fiind dizolvat cu o zi inainte, nici pe vreo constitutie, macar cea carlista, si aceasta a fost suspendata tot cu o zi inainte, nici o institutie a statului, cu exceptia generalului nu a consemnat inscaunarea.

      Ștergere
  2. cine, cand si unde a asezat coroana pe capul nevestei lui mihai? doar asa se poate justifica apelativul 'regina ana" altfel este uzurpare de titlu. amintesc ca sotul reginei elisabeta, neincoronat, este "print consort", nu rege.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o diferenta, atunci cand vorbim despre rege sau cand vorbim despre regina ... In toate monarhiile europene, sotul reginei este print consort. Singura exceptie era Portugalia, unde printul consort devenea Rege in momentul in care Regina nastea printul mostenitor. Astazi, Regatul Unit si Danemarca (inainte si Olanda si in curand Suedia) au Regina si Print Consort. In momentul in care un sot devine Rege, sotia sa devine Regina ... Cand a murit Carol I, printesa mostenitoarea Maria a devenit automat Regina. In cazul reginei Ana, problema este putin dificila din cauza ca Regele Mihai plecase din Romania in momentul in care a avut loc casatoria lor.

      Ștergere
  3. Ana nu a fost niciodata regina, decat pentru lingaii!

    RăspundețiȘtergere