Pagini

miercuri, 28 noiembrie 2012

Regina Mama Elena a Romaniei

“Lumea uită, dar eu nu pot să uit că era nepoata împăratului Frederick al Germaniei, că tatăl ei era rege, că trei dintre fraţii ei eu fost regi, l-a avut soţ pe tatăl meu, regele Carol al II-lea. A fost mama mea. Despre câte femei se poate spune acelaşi lucru? Eu nu ştiu o altă persoană legată în felul acesta de monarhie.

- Regele Mihai I

"Regina Elena a fost ghidul meu spiritual, mentorul meu, steaua calauzitoare. E m-a invatat multe depre viata, mi-a deschis ochii catre tot ce este frumos si bun pe lume"

- Principesa Margareta 

Carol îşi încheie la 17 septembrie 1920 călatoria făcută pentru a o uita pe Zizi, dar nu s-a întors imediat în ţară, ci a rămas în Elveţia unde, prin grija reginei Maria, se afla principesa Elena, fiica regelui Constantin al Greciei. Căsătoria s-a oficiat la 10 martie 1921, iar la 23 octombrie s-a născut Mihai.110 Naşterea a avut loc prematur la Foişor, au fost complicaţii şi un timp s-a crezut ca mama şi copilul vor scăpa cu viaţă.111 Familia regală era încântată că succesiunea la tron fusese asigurată prin naşterea unui băiat şi s-a luat hotărârea să fie botezat Mihai, după numele celui mai mare erou din istoria României.112 Principesa Elena nu se putea acomoda cu stilul soţului ei. Constantin Argetoianu scria: “Intimele principesei Elena lăsau să se înţeleagă că motivul principal al fobiei acesteia pentru regalul ei soţ era brutalitatea cu care o supunea, zi şi noapte, în pat sau la repezeală pe un colţ de canapea, datoriilor ei conjugale.113 Când Carol începe să se întâlnească cu Elena Lupescu, principesa moştenitoare pare uşurată. Se ocupa îndeaproape de creşterea lui Mihai. Fire liniştită şi fără veleităţi, nu întrăznea şi nu intervenea pentru a-şi tempera soţul. De astfel, căpătase convingerea că orice intervenţie ar fi fost zadarnică. Pierdere de timp din partea ei. Toate speranţele îi erau legate de fiul ei. Lângă el îşi găsise şi ea un rost.114
Fuga prinţului moştenitor Carol a produs un şoc cât se poate de neplăcut întregii ţări, întrucât, fiind prinţ, îşi renegase patria, sfidând atât autoritatea Casei Regale, cât şi respectul pe care i-l purta poporul, iar ca bărbat, se purtase urât cu soţia şi copilul său.115
Conform acctului de decădere din drepturi de la 4 ianuarie 1926, succesorul lui Ferdinand I a fost prinţul Mihai. Proclamat rege la 20 iulie 1927, abandonat de tată, dar susţinut de două femei curajoase: mama, prinţesa Elena, şi bunica, văduva regină Maria, a fost asistat de un consiliu de regenţa pe toată durata minoratului.116 Mamă de rege, fără să fi fost ea însăşi regina, Elena cere anularea casătoriei cu principele Carol.
La întoarcerea lui Carol, Iorga şi-a exprimat convingerea că naţiunea ar primi cu bucurie împăcare cuplului regal. Răspunsul lui Carol a fost mai mult decât evazi. Prinţul Nicolae s-a straduit s-o apropie din nou pe prinşesa Elena de Carol.117 Carol însă, refuzase să semneze decretul prin care ei i se conferea rangul şi titlul de Regină. I s-a spus că el scosese stiloul din buzunar şi tăiase personal cuvântul “Regină”, iar apoi, sfătuit de unii simpatizanţi, care considerau că aşa ceva nu va fi pe placul poporului, a aprobat restul, adică “Maiestatea Sa, Elena”. Dar Elena a obiectat că “Maiestatea Sa” “era numai un început de titlu, fără de care formula de adresare nu avea nici o semnificaţie. Era ca şi cum s-ar fi vorbit de Maiestatea Sa, Masa, ori Maiestatea Sa, Lampa. Dându-mi seama că titlul era bătaie de joc, nu am permis nimănui să-l folosească în prezenţa mea, nici măcar în casă. Am preferat să rămân Prinţesa-mamă.118
            În cele din urmă, separarea celor doi a rămas definitivă. În virtutea aranjamentului secret din 17 februarie 1930, regele asigura fostei sale soţii o pensie anulă de 7200000 lei şi încă 30000000 de lei pentru cumpărarea unui imobil la Florenţa. La rândul ei, fosta soţie promitea să renunţe la orice activitate de defăimare a regelui. Principesa Elena va reveni în ţară în timpul celei de-a doua domnie a regelui Mihai I. Încetează din viaţa în oraşul Lausanne.119
          



Regina Elena a Italiei

             Regina Elena a Italiei murea la 28 noiembrie 1952, la Alexandria, la cinci ani dupa moartea sotului sau, regele Victor-Emmanuel III.

Wilhelmina, Regina Tarilor de Jos

               La 28 noiembrie 1962 se stinge din viata regina Wilhelmina a Tarilor de Jos. Ramasa in istorie drept Regina de Otel,  Wilhelmina a dominat viata politica a tarii ei pentru mai mult de jumatate de secol. Cu toate calitatile sale de necontestat, dispretul pentru regimul parlamentar, vointa sa de otel, dar si circumstantele domniei sale care nu e lipsita de duritate au lasat imaginea unei suverane mult respectate si admirate, dar nu iubite cu adevarat.


Bibliografie:
*Isabelle Bricard, Dinastiile Domnitoare ale Europei     

Regele Alfonso XII al Spaniei

             Alfonso, cel mai mare fiu al reginei Isabel II, s-a nascut la 28 noiembrie 1857. Majoritatea istoricilor sunt de acord ca nu este fiul regelui consort ci rodul unei aventuri amoroase pe care regina Isabel a avut-o cu un ofiterul Antonio Puig. De astfel, poporul l-a numit pe noul infante Puigmoltejo. 

                    Alfonso si-a petrecut copilaria in curtea corupta a mamei sale. Are opt ani cand este nevoit sa plece in exil impreuna cu regina Isabel II. La 25 iunie 1870 devine Alfonso XII, atunci cand mama sa abdica in favoarea lui. Timp de noua ani, Alfonso va trai in exil in Franta, apoi in Anglia unde este primit la scoala militara de la Sandhurst.
                 
             In 1874, generalul Martinez Campos da lovitura de gratie si ia puterea. La 29 decembrie Cortes-ul ii ofera coroana lui Alfonso: "Sire, Majestatea Voastra a fost proclamata ieri rege de catre armata spaniola. Traiasca regele". La Madrid, regele are o primire triumfala, spaniolii sarbatorind intoarcerea Bourbonilor cu tot atata pasiune, cata pusesera pentru a-i izgoni.

                 Domnia regelui Alfonso XII incepe sub auspicii fericite, mai ales ca regele pune capat razboiului si impune adoptarea unei constitutii liberale, dupa modelul celei britanice. Din nefericire, guvernele pe care le numeste se dovedesc neputincioase sa rezolve dificultatile Spaniei. Problema Marocului ingreuneaza relatiile cu Franta. 

                 In ianuarie 1878, Alfonso se casatoreste din dragoste cu verisoara sa primara, printesa Maria de las Mercedes de Orleans si Bourbon. Fericirea lor este de scurta durata, regina moare cinci luni mai tarziu din cauza unui avort spontan agravat de tuberculoza. Regele este disperat, dar pentru a asigura dinastia trebuie sa se gandeasca la o noua casatorie. Aleasa e arhiducesa Marie-Christine de Austria. Arhiducesa se indragosteste de sotul ei, dar Alfonso nu o iubeste si continua sa ii fie infidel. Cei doi au doua fete: Maria de las Mercedes si Maria Theresa. In 1885, regina Marie-Christine este insarcinata cu un al treilea copil cand regele se imbolnaveste de tuberculoza. Alfonso XII se stinge din viata la 25 noiembrie 1885, cu cateva zile inainte de a implini douazeci si opt de ani. Dupa sase luni se naste fiul sau, care va fi proclamat regele Alfonso XIII chiar in ziua nasterii sale. 


Bibliografie:
*Isabelle Bricard, Dinastiile Domnitoare ale Europei   

luni, 26 noiembrie 2012

Printesa Maud de Marea Britanie si de Irlanda

               La 22 iulie 1896, printul Karl de Danemarca se casatoreste la Palatul Backingham din Londra, cu vara sa primara printesa Maud de Wales. In momentul casatoriei celor doi nimeni nu stia ca in viitorul lor este un un tron, tronul unei tari care era inca unita cu Suedia.

                Printesa Maud Charlotte Mary Victoria s-a nascut 26 noiembrie 1869, fiind ultimul copil al printului de Wales - viitorul Edward VII - si al sotiei sale Alexandra, nascuta printesa de Danemarca. 

                  Timida si nervoasa, dezavantajata de vederea slaba. printesa Maud se resemneaza fara nici un entuziasm sa devina regina a Norvegiei. La incoronare, avand o criza de depresie nervoasa  nu si-a indeplini obligatia protocolara de a se duce pe jos pana la catedrala. Obisnuita cu luxul si confortul locuintelor englezesti, se adapteaza cu greu la lipsa de confort a palatului si cu clima noii sale tari.

                 Regina Maud moare la Londra, in 1938, la varsta de saizeci si opt de ani, in timpul unei calatorii in tara ei natala pentru care a pastrat o nedomolita nostalgie.  


Bibliografie:
Isabe;;e Bricard, Dinastiile Domnitoare ale Europei  

Printesa Dagmar a Danemarcei

         In mai 1883, la doi ani dupa ce a urcat pe tron, Alexandru III calatorea spre Moscova pentru a fi incoronat. In cetatea sacra a Kremlinului, Alexandru si-a pus coroana Tarului Tuturor Rusilor pe cap. Maria Feodorovna s-a asezat in fata sotului sau si Alexandru si-a ridicat coroana de pe cap si a pus-o pe capul sotiei sale pentru cateva secunde. Apoi a luat coroana imparatesei si si-a incoronat sotia drept Tarina. Dupa ce a fost incoronata, Maria Feorovna si-a imbratisat sotul "Nu pot sa descriu, nu pot sa exprim cat de induiosator si gingas a fost sa vad imbratisarea si sarutul sotului si a sotiei sub coroana imperiala - aceasta comuna dragoste umana sub stralucirea majestatii imperiale". Incoronarea din 1883 a reprezentat implinirea destinului Mariei Feodorovna, nascuta Dagmar a Danemarcei. 

              Marie Sophie Frederica Dagmar s-a nascut la 26 noiembrie 1847, fiind a doua fiica si al saselea copil a printul Christian al Danemarcei si a sotiei sale, printesa Louise de Hessa-Cassel. Printesa a fost numita in onoarea Mariei Sophie Frederica de Hessa-Kassel, regina Danemarcei care l-a crescut pe viitorul Christian IX si in onoarea reginei medievale Dagmar a Boemiei. In familie, Dagmar a ajuns sa fie cunoscuta drept Minnie. Printesa era foarte apropiata de fratii sai Alexandra si Wilhelm.

          Printul Christian fusese ales mostenitorul tronului danez, dar familia sa avea o existenta simpla. Alexandra si Dagmar imparteau aceeasi camera. Vacantele familiei se faceau in Rumpenheim, langa Frankfurt, unde unori  familia lui Dagmar se intalnea cu tarina Marie, a carei sanate precara necesita dese calatorii in strainatate. In 1863, trio-ul Dagmar, Alexandra, Wilhelm a fost despartit cand printul danez a fost ales rege al Greciei. In acelasi an, Alexandra a devenit Printesa de Wales, prin casatoria cu Edward, cel mai mare fiu al Reginei Victoria. Dupa casatoria celei mai mari fiice, regina Louise a inceput sa isi concentreze atentia asupra gasirii unui sot pentru Dagmar. 

                Cand Dagmar avea patru ani a intalnit-o pe imparateasa Alexandra Feodorovna, care a exclamat "Ea e destinata familiei noastre". La inceputul anilor '60, Regina Victoria vroia sa aranjeze o casatorie intre Dagmar si Alfred, duce de Edinburg. Temandu-se ca intrarea a doua printese daneze in familia regala engleza ar putea supara Germania, Regina a decis sa se multumeasca cu casatoria dintre Alix si Bertie. Comparand cele doua surori, Victoria scrie "Alix este calma si draguta si gentila si adorabila ... Dagmar e mai inteligenta si sunt sigura ca ar fi foarte potrivita pentru pozitia din Rusia; este o fata foarte draguta"

                 In 1864, mostenitorul Coroanei Imperiale, Marele Duce Nicolae Alexandrovici face o vizita in Danemarca si se indragosteste de Dagmar, scriind "Cum pot s-o descriu? Este atat de draguta, directa, inteligenta, plina de viata si in acelasi timp timida. Este mult mai draguta in realitate decat in portretele pe care le-am vazut. Ochii sai vorbesc pentru ea: sunt atat de buni, inteligenit si animati". Si Dagmar avea aceleasi sentimente pentru tarevici, asa ce cei doi s-au logodit imediat. In 1865, in timp ce pregatirile de nunta avansau, Nixa s-a imbolnavit si a plecat in Franta. Starea sa s-a gravat asa ca familia imperiala rusa si Dagmar au plecat spre Nisa. In aprilie 1865, Nicolae Alexandrovici moare. Inainte de a muri, el uneste mana logodniciei sale cu cea a fratelui mai mic, Alexandru Alexandrovici. Dagmar a fost distrusa la moartea logodnicului sau, un martor spunand ca abia au reusit sa o desparta de trupul sau. Durerea mortii lui Nixa a fost accentuata de faptul ca familia imperiala rusa ca Dagmar sa se logodeasca cu Sasha, care era acum mostenitorul tronului. 

                   In iunie 1866, Marele Duce Alexandru Alexandrovici viziteaza Copenhaga impreuna cu fratii sai Vladimir si Alexei. Spre surprinderea sa, Sasha descopera ce e atras de printesa daneza si o cere in casatorie. Convinsa ca Alexandru, care a fost atat de apropiat de fratele sau, e singurul barbat pe care l-ar putea iubi, Dagmar accepta. 

                     Inca de la intrarea sa in Rusia, Dagmar este foarte populara, fiind vazuta ca o raza de speranta. Imediat dupa ce a ajuns in Rusia, printesa daneza s-a convertit la religia ortodoxa, luand numele de Maria Feodorovna. In 28 octombrie/ 9 noiembrie 1866, la Palatul de Iarna, Marele Duce Alexandru Alexandrovici s-a casatorit cu Maria Feodorovana. Singura tristete pentru Maria Feodorovna in ziua nuntii sale a fost absenta parintilor sai. Din cauza cheltuielilor foarte mari presupuse de o vizita in St. Petersburg. regele si regina Danemarcei au decis sa ramana acasa. In ziua nuntii, Maria Feodorovna a fost insotita de fratele sau, Frederick si de cumnatul sau, Printul de Wales.   Marea Ducesa Maria Feodorovana a avut o influenta pozitiva asupra lui Sasha. Cei doi au ramas pentru tot restul vietii un cuplu unit. Spre deosebire de tatal si unchiul sau, Sasha i-a fost credincios lui Minnie. Dragostea lui Sasha reiese si din scrisorile pe care i le-a trimis toata viata si care incep mereu cu My dear love Minnie.  

Bibliografie:
*Gelardi, Julia P. (2011-02-15). From Splendor to Revolution: The Romanov Women, 1847--1928 (Kindle Locations 221-229). Macmillan. Kindle Edition. 

duminică, 25 noiembrie 2012

Printul George al Greciei si Danemarcei

             La 25 noiembrie 1957 murea printul George al Greciei si Danemarcei. Printul a fost inmormantat la cimitirul Regal din Tatoi.


Printesa Victoria Melita de Saxa-Coburg si Gotha

              Victoria Melita s-a nascut la 25 noiembrie 1876, la Palatul San Antonio din Malta, fiind a doua fiica si al treilea copil al printului Alfred, duce de Edinburg si a marii ducese Maria Alexandrova a Rusiei. Mica printesa a fost numita in onoarea bunicii paterne, regina Victoria a Regatului Unit. Al doilea nume a fost in onoarea Maltei, locul unde s-a nascut. In acelasi timp ea a ajuns sa fie cunoscuta drept Ducky.

Marele Duce Ernest de Hesse

                 La 25 noiembrie 1868 se nastea Ernest Louis Charles Albert William, primul fiu si al patrulea copil al ducelui Louis IV de Hessa si Rin si a sotiei sale, printesa Alice a Regatului Unit. Printul a fost numit in onoarea unchiului mamei sale, ducele Ernest II de Saxa-Coburg si Gotha. Al doilea nume a fost in onoarea tatalui sau, al treilea in onoarea bunicului patern, printul Karl de Hessa si Rin, in timp ce al patrulea nume era in onoare bunicului matern, printul Albert de Saxa-Coburg si Gotha. Ultimul nume era in onoarea regelui Prusiei, Wilhem I.

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Contesa Julia Hauke

             La 12/24 noiembrie 1825, in Polonia se nastea contesa Julia Hauke. Astazi printre descendentii contesei poloneze se numara regele Juan Carlos I al Spaniei si printul Philipp, duce de Edinburg.       



miercuri, 21 noiembrie 2012

Franz Joseph I, Imparatul Austro-Ungariei

                   La 21 noiembrie 1916, in mijlocul primului razboi mondial murea cel care a condus imperiul Austro-Ungar pentru aproape 70 de ani, imparatul Franz Joseph. La doi ani dupa moartea sa, imperiul in slujba caruia si-a pus intreaga viata a fost distrus si monarhia abolita.

Printesa Regala Victoria a Regatului Unit

                La 21 noiembrie 1840, la palatul Buckingham se nastea printesa Victoria Adelaide Mary Louise, prima fiica a reginei Victoria si a printului Albert a Marii Britanii. Mica printesa a primit numele mamei sale, Regina. Adelaide a fost in onoarea reginei Adelaide, sotia regelui Wilhelm IV, matusa care era foate apropiata de regina Victoriei. Al treilea si al patrulea nume au fost in onoarea Victoriei, Ducesa de Kent. Regina Vaduva si Ducesa de Kent erau printre nasii Printesei Regale, alaturi de Regele Leopold I al Belgiei, Ducele de Susex, Ducesa de Gloucester si Ducele de Coburg. 

                Regina Victoria a fost foarte fericita ca primul sau copil a fost o fetita, deoarece asa cum ii va scrie aceleasi fete la nasterea intaiului sau nascut "Baieti cauzeaza atat de multa suferinta. si uneori iti faci experienta cu primul copil, de aceea e mult mai bine ca intaiul nascut sa fie o fetita". La inceput printul Albert si-a dorit un fiu si un mostenitor, dar cu timpul relatia din Albert si prima sa fiica va fi deosebit de stansa. 

             In familie, Printesa Regala va fi cunoscuta sub numele de Vicky si va deveni in curand o incantare pentru ambii parinti. Albert o vizita foarte des - spre surprinderea servitorilor, fiind rasplatit prin auzirea primului cuvant, care a fost papa. Reginei nu ii placeau copiii si dorea sa petreaca mai mult timp doar cu Albert, dar si ea a fost fascinata de prima sa fiica, scriindu-i Regelui Leopold ca mica Victoria va semana cu dragul ei tata. Imediat dupa botezul Victoriei, Regina a descoperit ca este din nou insarcinata, si la 9 noiembrie 1841 s-a nascut Albert Edward.

          In urmatorii ani, odata cu cresterea familiei regale, Vicky si Bertie au fost educati impreuna, separati de restul fratilor lor. Comparatia dintre cei doi era castigata in majoritatea timpului de Printesa Regala.

marți, 20 noiembrie 2012

Nunta reginei Elisabeta si a ducelui de Edinburgh

          La 20 noiembrie 1947, la Londra avea loc casatoria printesei Elisabeth a Regatului Unit si a locotenentului Philipp Mountbatten. Philipp, nascut in 1921, a renuntat la titlu de Print al Greciei si Danemarcei si a adoptat numele de familie al mamei sale, Mountbatten.

Regina Maud a Norvegiei

                 Prima regina a Norvegiei din epoca moderna, Maud a murit la 20 noiembrie 1938 in Londra. 

Regina Alexandra a Marii Britanii

              Regina Alexandra a Marii Britanii a murit la 20 noiembrie 1925, la Sandringham House.

Arhiducele Otto al Austriei

              La 20 noiembrie 1912 se nastea Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl, primul diu al arhiducelui Carol al Austriei si a sotiei sale, printesa Zita de Bourbon-Parma. Micul arhiduce a fost numit in onorare unchiului si nasului sau, imparatul Franz Joseph I. Al doilea nume, cel dupa care va fi cunoscut era in onoarea bunicului patern, arhiducele Otto Franz al Austriei. Al treilea nume era in onoarea bunicului matern, Robert, Duce de Parma. In momentul nasterii sale Otto era al treilea in linia de succesiune la tronul dual al Austriei si Ungariei, dupa unchiul si tatal sau.

Printesa Margherita de Savoia

             La 20 noiembrie 1851 s-a nascut Margherita Maria Theresa Giovanna, unica fiica a printului Ferdinand, Duce de Genoa si a printesei Elisabeth de Saxonia.

duminică, 18 noiembrie 2012

Ernest Augustus I al Hanovrei

             La 18 noiembrie 1851, in murea regele Ernest Augustus I, primul rege al Hanovrei din 1714 care nu a fost si regele Angliei. Ernest August era al cincilea fiu al regelui George III al Regatului Unit si Hanovrei. Dupa domnia fratilor sai George IV si William IV, coroana Regatului Unit a trecut la nepoata sa, regina Victoria. In Hanovra exista inca legea salica, asa ca Ernest Augustus a urcat pe tron.

sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Printesa Astrid a Suediei

             Astrid Sofia Lovisa Thyra s-a nascut la 17 noiembrie 1905, la Stockhlom, fiind cea mai mica fiica printului Carl al Suediei si a printesei Ingeborg a Danemarcei. Mica printesa a fost numita in onoarea bunicii paterne, regina Sofia a Suediei, nascuta printesa de Nassau si in onoarea bunicii materne, regina Lovisa a Danemarcei, nascuta printesa a Suediei. Astrid a copilarit impreuna cu cele doua surori, Margareta si Martha si cu unicul sau frate, Carl. Familia printului Carl era foarte unita, printesa Ingeborg educandu-si copiii sa fie modesti. Astrid si surorile sale erau singurele nepoate ale regelui Oscar II al Suediei, fiind partide prestigioase.

Printul Philippe, Conte de Flandra

             Printul Philippe, conte de Flandra murea la 17 noiembrie 1905. Cel de-al treilea fiu al regelui Leopold I si a printesei franceze, Louise de Orleans, Philippe murea cu patru ani inainte ca fiul sau sa urce pe tronul Belgiei.


vineri, 16 noiembrie 2012

Accidentul aviatic de la Ostend

          La 16 noiembrie 1937, in Ostend, Belgia a avut loc un accident aviatic in care si-au pierdut viata ducele mostenitor Georg Donatus de Hessa, sotia sa nascuta printesa Cecilie de Grecia si Danemarca (care era insarcinata in momentul accidentului), copiii lor Ludwig si Alexandru, mama ducelui Printesa Eleonore de Solms-Hohensolms- Lich, baronul Joachim Riedesel si Lina Henal, dadaca copiilor. Grupul calatorea la Londra pentru casatoria fratelui ducelui mostenitor, Louis de Hessa cu Margaret Geddes.

joi, 15 noiembrie 2012

Elena, principesa a Romaniei

              La 15 noiembrie 1950, la Lausanne s-a nascut Elena, a doua fiica a regelui Mihai I si a sotiei sale, printesa Anna de Bourbon-Parma. Principesa a Romaniei, ea a fost numita in onoarea bunicii paterne, Regina Mama a Romaniei.

Regina Elisabeta a Greciei

                 In noaptea de 14/15 noiembrie 1956, la Cannes murea printesa Elisabeta a Romaniei, fosta sotie a regelui George II al Greciei, matusa regelui Mihai I al Romaniei, sora regelui Carol II al Romaniei si a reginei Maria a Iugoslaviei, fiica regelui Ferdinand I si a reginei Maria, verisoara pretendentului tronului Rusiei, Vladimir Kirilovici, a Kirei, printes mostenitoare a Germaniei, a regelui George VI al Angliei, a regelui Leopold III al Belgiei, a regelui Olaf V al Norvegiei.

Marea Ducesa Olga Nicolaievna

           Pe 15 noiembrie (3 noiembrie dupa calendarul vechi) 1895, la St. Petersburg s-a nascut Olga Nicolaievna, prima fiica a tarului Nicolae II si a sotiei sale, printesa Alix de Hessa si Rin.  Dupa doi ani s-a nascut sora mai mica a Olgai, Marea Ducesa Tatiana Nicolaievna. Cele doua mari ducese au fost numite Marea Pereche, pentru a le deosebi de Mica Pereche, formata din Marea Ducesa Maria Nicolaievna si Marea Ducesa Anastasia Nicolaievna. In 1905 s-a nascut Alexei Nicolaievnici, mult asteptatul mostenitor.

Regele Manuel II al Portugaliei

          Manuel Maria Filipe Carlos Amelio Luis de Braganza s-a nascut la 15 noiembrie 1889, fiind al treilea copil si al doilea fiu al regelui Carlos I al Portugaliei si a sotiei sale, printesa Amelie de Orleans. 

miercuri, 14 noiembrie 2012

Regele Miguel I al Portugaliei

                 La 14 noiembrie 1866, la Bronnbach, in Marele Ducat de Baden murea dom Miguel, rege al Portugaliei pentru sase ani. Miguel I a intrat in istorie drept Traditionalistul sau Absolutistul, fiind regele care a condus tabara absolutismului autoritar in razboaiele liberale portugheze impotriva taberei conduse de fratele sau, Pedro si nepoata sa Maria II da Gloria.

marți, 13 noiembrie 2012

Printesa Amalia Augusta a Bavariei

             La 13 noiembrie 1801 s-au nascut Elisabeta Ludovica si Amalia Augusta, primele fiice ale regelui Maximilian I si a celei de-a doua sotie a acestuia, printesa Karoline de Baden. Cele doua printese mai aveau un frate (viitorul Ludwig I al Bavariei) si doua surori (viitoarele Augusta, ducesa de Leuchtenberg si Charlotte, Imparateasa a Austriei) din prima casatorie a tatalui sau cu Auguste, printesa de Hessa-Darmanst. In urmatorii ani se vor naste Sophia, viitoare Arhiducesa a Austriei si mama imparatului Franz Joseph I, Maria Anna, viitoare Regina a Saxoniei, Maria Ludovica, viitoare Ducesa in Bavaria si mama imparatesei Elisabeta a Austriei, si Maximiliana Josepha.

Printesa Elisabeta Ludovica a Bavariei

            Printesa Elisabeta Ludovica a Bavariei s-a nascut la 13 noiembrie 1801, fiind cea mai mare fiica a regelui Maximilian I al Bavariei si a celei de-a doua sotii a acestuia Karoline de Baden. Elisabeta Ludovica s-a nascut cu cateva minute inainte de sora sa, Amalie Augusta.



duminică, 11 noiembrie 2012

Guillaume, Mare Duce Mostenitor de Luxembourg

                   Guillaume, primul fiu al Marelui Duce Henri de Luxembourg si a sotiei sale, Maria Teresa, s-a nascut la 11 noiembrie 1981.

Printesa Irene de Prusia

            Printesa Irene de Prusia a murit la 11 noiembrie 1953, pe domeniul sau din Germania. Irene a fost ultimul din copiii printesei Alice si a marelui duce Ludwig IV de Hessa si Rin care a murit. Printesa si-a supravietuit sotul, printul Henry de Prusia, precum si doi dintre copii, Heinrich si Waldemar. Sigismund, unicul sau fiu care i-a ssupravietuit, a decis sa nu ramana in Germania dupa al doilea razboi mondial, asa ca nepoata sa Barbara i-a mostenit averea.

Regele Gustaf VI Adolf al Suediei

            Oscar Fredrick Wilhelm Olaf Gustaf Adolf s-a nascut la 11 noiembrie 1882, fiind primul fiu al regelui Gustaf V si a printesei Victoria de Baden. Prin mama sa, descendenta a regelui Gustaf IV Adolf, Gustaf Adolf a fost primul rege din dinastia Bernatotte care avea sangele dinastiei de Vasa.




Regele Victor Emmanuel III al Italiei

           Unicul fiu al regelui Umberto I al Italiei si al sotiei sale, printesa Margarita de Savoia, s-a nascut la 11 noiembrie 1869. Printul a fost numit in onoarea bunicului sau, primul rege al Italiei, Victor-Emmanuel II.

vineri, 9 noiembrie 2012

Regele Edward VII al Marii Britanii

            La 9 noiembrie 1841 se nastea printul Albert Edward, al doilea copil si primul baiat al Reginei Victoria si a Printului Albert a Marii Britanii. Mostenitorul tronului englez a fost numit in onoarea tatalui sau si a bunicului matern, Ducele de Kent si Stratearn.

joi, 8 noiembrie 2012

Desiree Clary

             La 8 noiembrie 1777, la Marseille s-a nascut Eugenie Desiree Clary, frantuzoaica care a devenit regina Suediei si Norvergiei, ca sotie a primului rege din dinastia Bernadotte, Karl XIV Johan. Desiree a fost foarte apropiata de familia sa, mai ales de sora sa Julia. In 1794, Julia se casatoreste cu generalul Joseph Bonaparte. Dupa un an, Desiree se logodeste cu fratele cumnatului sau, generalul Napoleon Bonaparte. Bonaparte rupe logodna dupa ce o cunoaste pe Josephine de Beaurharnais.

               In urmatorii ani, Desiree se muta in Italia cu sora si cumnatul sau. La intoarcerea in Franta ea il cunoaste pe generalul Jean-Baptiste Bernadotte. Cei doi se casatoresc in 1798. Dupa un an se naste singurul lor fiu, viitorul Oskar I.

miercuri, 7 noiembrie 2012

Regina Ingrid a Danemarcei

 "Nu am gasit niciodata trifoiul cu patru foi, dar anii mi-au adus unul in casa mea ... Esti tu, prietena mea, si cei trei copii ai nostrii. Voi ati fost trefla cu patru foi care a facut fericirea vietii mele"

- Regele Frederick IX al Danemarcei

             La 7 noiembrie 2000 murea regina Ingrid a Danemarcei, sotia regelui Frederick IX  si mama reginei Margareta II.

marți, 6 noiembrie 2012

Moartea printesei Elisabeta de Hessa si Rin

             In noiembrie 1903, Marele Duce Ernest de Hessa isi vizita sora, Tarina Alexandra Feodorovna. Impreuna cu Marele Duce era fiica sa, printesa Elisabeta de Hessa si Rin. Dupa o zi de joaca impreuna cu verisoarele sale Olga Nicolaievna, Tatiana Nicolaievna, Maria Nicolaievna si Anastasia Nicolaievna, Elisabeta a racit. Initial s-a crezut ca este vorba de o gripa usoara, dar starea sa s-a agravat. Elisabeta a cerut sa isi vada mama, dar pana cand Victoria Melita a ajuns fiica sa era deja moarta.

                 Printesa Elisabeta a fost unica fiica a marelui duce Ernest de Hessa si Rin si a primei sale sotii, printesa Victoria Melita de Saxa-Coburg si Gotha. Ernest si Victoria Melita erau verisori primari si casatoria lor a fost dorita de bunica lor, regina Victoria.

luni, 5 noiembrie 2012

Tarina Maria Feodorovna

              La 5 noiembrie 1828 murea Tarina Vaduva Maria Feodorovna. Tarina si-a supravietuit sotul si patru dintre copii, ramanand pana in clipa mortii matroana marii sale familii. Nascuta printesa Sofia Dorothea de Wurrttemberg, ea a devenit Mare Ducesa a Rusiei in 1776 cand s-a casatorit cu Marele Duce Petrovici.

                     Marea Ducesa Maria Feodorovna si-a adorat sotul, in ciuda caracterului sau dificil "Sotul meu este un inger si il iubesc la nebunie." Desi Ecaterina cea Mare a fost la inceput incantata de nora sa, ea si-a schimbat rapid parerea cand Maria Feodorovna a inceput sa fie de partea sotului sau. In 1777 s-a nascut primul copil al cuplului, viitorul Alexandru I, iar in 1779 Constantin. Copii au fost luati de Ecaterina si parintii ii vedeau doar cu ocazia vizitei saptamanale. Abia dupa patru ani s-a nascut prima fiica a cuplului Alexandra Pavlovna, care a fost crescuta de Maria Feodorovna si de Paul Petrovici. Au urmat Elena Pavlovna, Maria Pavlovna, Ecaterina Pavlovna, Olga Pavlovna, Anna Pavlovna, Nicolae Pavlovici si Mihai Pavlovici