Pagini

sâmbătă, 3 iulie 2010

Istorie si destin

Cu "a fost odata" incepe orice poveste ... a fost odata un regat, a fost odata un print, a fost odata o regina ... dar ce facem cand regatul, printul, regina sunt o particica din realitatea noastra? cu ce cuvinte incepe povestea unor personaje care cu clipe fericite uneori, cu greutate in alte momente, si-au pus viata in folosul tarii pe care o conduceau ? Nu stiu ... asa ca o sa aleg tot varianta clasica

A fost odata ca niciodata un timp in care oamenii se imparteau in muritori de rand  si in monarhi. In acele vremuri oamenii de rand acceptau ideea ca alcatuiesc o societate si  in consecinta au nevoie sa fie guvernati, au nevoie de un exemplu.  

Monarhul nu era un simplu om, prin sange, educatie si mai ales prin ungerea cu mir, in timpul incoronarii, el se ridica deasupra supusilor sai.

Acest monarh trebuia sa conduca apararea impotriva dusmanului de afara, sa-si ocroteasca supusii unii de ceilalti, sa fie independent de partidele care faramiteaza un popor. Prin simplu fapt ca nu era un soldatoi si nici un politai, ci un cavaler si un justitiar, el devenea o bucatica de eternitate. Supusii sai il inconjau cu dragoste si uneori il considerau un bun propriu. 

Funck-Brentano povesteste aceasts comedioara jucata la curtea  lui Ludovic al XII-lea.“Unde alergi? il intreaba un gentilom pe un altul - Alerg sa-l vad pe rege, căci l-am văzut doar în trecere; îmi place atît de mult să-l văd, că nu mă mai satur”. Englezul Arthur Young scria, cu unor “Francezul isi iubeste regele ca pe amanta lui: la nebunie”.
Daca inainte de primul razboi mondial in Europa existau doar doua republici, azi mai exista doar zece monarhii. Majoritatea regatelor care nu au fost distruse de primul mare razboi mondial nu au putut rezista unei noi serii de orori. Invinovatindu-si regele de infrangere sau fiind fortate de o mare putere staina sa-ai schimbe forma de guvernamant, popoarele Europei s-au lepadat de familiile care au jerfit generatii intregi ca sa le edifice.

Romania a fost una din aceste state. Timp de 81 de ani am fost condusi de o dinastie straina o dinastie pe care am primit-o in mijlocul nostru, al carui destin s-a legat in mod definitiv de destinul acestei tari. 

Dupa mai mult de o jumatate de secol de comunism putini mai stiu cu adevarat cine au fost ce patru regi ai tarii noaste. Cei care stiu, tind să le dea un rol mult mai important decat au avut sau sa-i reducă la niste nimicuri. 

Cred ca eu ma incadrez in prima categorie ... pentru mine cei 81 de ani de monarhie au fost cei care au creat Romania moderna, Romania care a fost distrusa apoi de comunism si de neocomunism. Chiar daca nu Familia Regala a fost instrumentul prin care s-au realizat anumite imbunatatiri, cred ca membrii acestei familii conducatoare au dat imboldul necesar ... fara corectitudine si strictetea lui Carol I, Romania ar fi fost inca multi ani o tara vasala Turciei; fara pasiunea Elisabetei pentru arta, cultura ar fi ramas un domeniu fara importanta, fara hotararea lui Ferdinand de a fi "un bun roman", poate ca Tratatul de la Bucuresti ar fi fost ratificat si atunci Romania "dodoloata " ar fi ramas doar un vis, fara cutezanta Mariei, Marea Unire nu se realiza ...

Nu sunt de acord cu cei care spun ca asta e doar istorie, ca fi monarhie nu se mai incadreaza in perceptiile democratice ale vremii ... ar trebui sa se uite la Danemarca, la Norvegia, la Belgia, la Anglia - ca sa enumar doar cateva dintre monarhiile contemporane - si sa vada ca o monarhie constitutionala e uneori mai democratica decat cea mai veche republica.

Mi se pare ca in ultimii 60 de ani, membrii Familiei Regale au demonstrat si demonstreaza in continuare ce insemana sa fii un lider.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu