Pagini

duminică, 4 decembrie 2011

Born to rule

coperta cartii Born to Rule
       Sa te casatoresti cu un print, sa devii mama unor noi printi si printese, sa locuiesti intr-un palat ... sa devii apoi Regina si sa fii adorata de poporul tau ... poveste sau realitate!?

     Pentru cele cinci printese prezentate de Julia Gelardi, povestea devine realitate ... si fiindca e realitate apar si probleme: mostenitorul tronului e bolnav sau doreste sa iti distruga viata, poporul tau te considera o straina, razboiul sau miscarile socialiste te fac sa iti pierzi tara ...

    La sfarsitul secolului 19, Regina Victoria nu domnea doar peste vastul Imperiu Britanic, ci si peste numeroasa sa familie. Prin o extraordinara politica matrimoniala, Victoria a ajuns sa fie cunoscuta drept Bunica Europei.  
       Cartea Juliei Gelardi spune povestea a cinci dintre nepoatele Victoriei, diferite dar totusi foarte asemanatoare. Alix de Hesse si Rin, Sofia de  Hohenzollern, Marie de Saxa Coburg Gotha, Maud de Wales si Victoria Eugenie de Battenberg sunt nepoatele Victoriei, care au ajuns sa domneasca la randul lor. 

       Sofia, Alix si Victoria Eugenia sunt copiii fiicelor Victoriei: Victoriei, Printesa Regala, a lui Alice si a lui Beatrice in timp ce Maud si Marie sunt fiicele lui Edward si Alfred, cei mai mari baieti ai Reginei Angliei. In ciuda tarilor in care au fost crescute (Anglia si Germania), aceste nepoate ale Victoriei sunt in primul rand printese engleze, educate in era victoriana. Desi au ramas printese engleze, ele au reusit sa isi iubesca tara de adoptie si sa sa incerce sa faca tot posibilul pentru ea. Integrarea a fost dificila si uneori in ciuda tuturor incercarilor unele din nepoatele Victoriei nu au reusit sa scape de titulatura de straina.

Tarina Alexandra Feodorovna
       Alexandra a Rusiei este fiica lui Alice, cea de-a doua fiica a Reginei Victoria si a lui Ludwig al IV-lea de Hesse si Rin. Alix era cea de-a patra fiica a cuplului princiar, sora mai mica a Victoriei, Ellei, si Irenei. La nunta Ellei cu Serghei, Alix l-a cunoscut pe nepotul Marelui Duce, Nicolae printul mostenitor al Rusiei. La 17 ani, Nicolae s-a indragostit nebuneste de tanara femeie de 12 ani ... Dupa cinci ani, el reuseste sa invinga opozitia parintilor ei si ale lui Alix (care nu dorea sa se converteasca la religia ortodoxa) si sa se logodeasca cu printesa germana. Alix s-a indragostit de taranul rus, pe care il considera esenta acestei tari, dar timida printesa germana nu a reusit sa se adapteze grandorii nobilimii rusesti. Exilul voluntar al Alexandrei in propria sa tara va fi agravat de boala fiului ei. Firea religioasa a Alexandrei si problemele materne au facut-o sa creada in puterile mistice ale calugarului numit Rasputin. Alexandra si familia sa au fost victimele sangeroase Revolutii rusesti.

Regina Maria a Romaniei
         Maria a Romaniei a fost o printesa atipica. Fiica a lui Alfred de Saxa Coburg Gotha si a Mariei Romanov (singura fiica a tarului Alexandru al Rusiei), Maria a fost fortata de mama ei sa se casatoreasca cu printul mostenitor al Romaniei (cel putin asta reiese din carte, chiar daca realitatea poate fi interpretata si in alta maniera). Viata Mariei in noua ei tara este ingreunata de Carol I, autoritarul rege al Romaniei. Treptat insa, printesa englezoaica reuseste sa castige admiratia poporului ei. Actiunile ei din Primul Razboi mondial ii asigura faima nationala si internationala. Din pacate, munca ei este distrusa de actiunile celui mai mare dintre copiii ei, viitorul Carol al II-lea

Regina Sofia a Greciei
      Sofia a Greciei este cea mai mica dintre fiicele lui Frederick Wilhelm, imparatul de doar trei luni al Germaniei si al Victoriei, Printesa Regala a Marii Britanii. In ciuda faptului ca Sofia a crescut in Germania, ea a fost mai mult o printesa engleza, fiind foarte apropiata de parintii ei si impotriva fratelui sau Wilhelm al II-lea. Sofia a devenit sotia printului mostenitor al Greciei, si pentru asta a renuntat la religia sa protestanta, convertandu-se la religia poporului sau. In timpul primului razboi mondial, Sofia si Familia Regala Greaca a fost victima zvonurilor lansate de francezi pentru a atrage Grecia in tabara Antantei. Sofia a fost etichetata ca sora Imparatului German si familia sa a fost fortata sa plece in exil. Aceasta nu a fost singura tragedie prin care Sofia a fost nevoita sa treaca. Celor doua exiluri ale sale li s-au adaugat moarte fiului sau preferat, Alexandru si problemele din casniciile celor doi copii mai mari, George si Elena.

Regina Maud a Norvegiei
    Maud a Norvegiei a  fost fiica favorita a regelui Edward al VII-lea al Angliei. Alexandra a Danemarcei, mama ei, inselata de Edward si-a revarsat toata dragostea asupra copiilor ei.
Maud a adorat Anglia si cand s-a casatorit cu verisorul sau, Charles al Danemarcei nu dorea decat sa petreaca o viata linistita (si cat mai mult din acest timp Anglia). Viata acestui cuplu se schimba in momentul in care Charles este ales Regele Norvegiei. Maud devine Regina acestei tari scandinave atat de diferite de Anglia natala. In urmatorii 30 de ani ea trebuie sa dovedeasca ca poate sa fie Regina, in ciuda faptului ca va petrece fiecare moment liber in  Anglia.
Regina Victoria Eugenia a Spaniei
       
        Victoria Eugenia a Spaniei era cea mai tanara dintre nepoatele reginei Victoriei, petrecandu-si copilaria alaturi de regina. Cand regele Alfonso al XIII-lea a venit in Anglia, familia regala engleza dorea sa o alega drept sotie pe Patricia de Connaught. La cina data in onorea sa de Edward al VII lea, Alfonso o cunoaste pe Ena si o cere de sotie. Casnicia lor parea ca se va termina inainte de incepe, deoarece in ziua nuntii o bomba a explodata langa calesca regala. Ena incearca sa fie o regina buna, dar printesa engleza e vazuta de spanioli ca fiind prea rece. Ena isi indeplineste cea mai importanta datorie reala, oferindu-i sotului ei patru baieti si doua fete. Din pacate, doi dintre baieti sunt bolnavi de hemofilie si al treilea e surdo-mut. Acest lucru le distruge casnicia, pentru ca spre deosebire de Nicolae al II-lea al Rusiei, Alfonso nu a putut-o ierta pe Ena. Desi, regii Spaniei vor continua sa mentina aparentele pana cand vor fi nevoiti sa isi paraseasca tara, casnicia lor a fost terminata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu