Pagini

luni, 5 decembrie 2011

Peles - leaganul Dinastiei romane

" Eu Carol si al meu popor / Zidit-am intr-un gand si dor / In timp de lupte al meu regat / In timp de pace - al meu palat."


In 1866, Romania il alege drept domnitor pe Carol de Hohenzollern-Sigmariengen. Printul german accepta propunerea guvernului roman si isi va dedica intrega viata construirii unui stat puternic si infloritor.


In vara anului 1866, Carol viziteaza pentru prima oara Sinaia, ramanand impresionat de frumusetea acestol locuri, mai ales de faptul ca ii amintea de Germania. Carol vinde mostenirea din Germania si cumpara un teren in Sinaia, hotarand ca aici sa isi construiasca un castel.


In 1875, se pune piatra de temelie a noului castel, sub care sunt ingropate cateva zeci de monede cu chipul lui Carol. Inaugurarea noului castel are loc in 1883, Pelesul fiind vazut de Carol ca leganul noii dinastii. 

 
In momentul inceperii construirii, Pelesul era aproape de granita cu Austro-Ungaria, insa el se afla in inima vechii Dacii si a Romaniei Mari (odata cu unirea Romaniei cu Transilvania). Arhitectii castelului au fost Johannes Schultz si Karel Liman, iar Carol a supravegheat personal construirea Pelesului.


Carol I a construit Romania Moderna, dar o constructie la fel de importanta a fost Pelesul, un castel cosntruit si decorat dupa dorinta lui "O viata si-o cheltuise ca sa stranga toate aceste nepretuite lucruri, caci era un om care traia pentru altii, cheltuind numai putin pentru el insusi" (Regina Maria).


Castelul a avut o importanta foarte mare pentru dinastia romana; aici s-a nascut Carol al II-lea primul rege nascut pe pamant romanesc, aici a murit regele Carol I.


Aici au avut loc Consiliile de Coroana ce au hotarat neutralitatea (1914) si apoi intrarea Romaniei in razboi (1916).





















Peles este leaganul dinastiei romana, si a fost retrocedat proprietarului sau Mihai I in 2006. Regele a pastrat castelul in circuitul turistic, considerand ca face parte din mostenirea poporului roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu