Pagini

luni, 9 ianuarie 2012

Printesa Charlotte de Wurttemberg

    Printesa Charlotte de Wurttenberg, devenita Mare Ducesa Elena Pavlovna, s-a nascut la 9 ianuarie 1807, la Stuttgart. Din cauza divergentelor dintre tatal si unchiul sau, Regele William I al Wurttenberg, Printesa Charlotte si-a petrecut copilaria in Paris, intrand in contact cu numerosi intelectuali, inclusiv cu naturalistul George Cavier. 

          In 1824, la cateva saptamani dupa ce a implinit 17 ani, Printesa se va casatori cu verisorul tatalui sau, Marele Duce Mihai Pavlovici. Inainte de casatorie Charlotte a stat cu Imparateasa Elisabeta Alexeivna, fermacand pe toata lumea, mai putin pe viitorul ei sot. Charlotte, devenita Elena Pavlovna in religia ortodoxa a fost mereu in competitie cu dedicatia sotului sau pentru armata. Dupa moartea Imparatesei-Mama, Marea Ducesa va mosteni patronajul mai multor institutii si va deveni comandant onorific al regimentului 10 de dragoni din Novgorad. 

           Marea Ducesa Elena Pavlovna si-a dedicat viata protectiei artelor, devenind un adevarat Mecena: i-a sprijinit pe pictorii Alexandre Ivanov, Briullov, Aivazovski, Rubinstein, a creat Societatea Muzeelor Ruse si Conservatorul (pe care le-a finantat din vanzarea diamantelor sale). Intre anii 1853-1856, Marea Ducesa a fondat un ordin religios de infirmiere pentru Crucea Rosie; multe din surorile acestui ordin au participat la Razboiul Crimeei. In memoria celor doua fiice Marie si Elisabeth, Marea Ducesa a fondat Spitalul Pentru Copii Elisabeth din Sant Petersburg  si orfelinatele Marie si Elisabeth din Moscova si Pavlovsk. Mai mult, colaborarea ei cu profesorul terapeut E.E. Eichwald a dat nastere Institutului Clinic Marea Ducesa Elena Pavlovna, dedicat formarii si perfectionarii medicilor si infirmierelor. Pe langa operele caritabile, Elena Pavlovna a fost foarte implicat si in viata politica a tarii sale adoptive. Timp de mai mult de treizeci de ani, Palatul Mihail fost in fiecare joi gazda unui  cerc politic si cultural. Regina Elisabeta a Romaniei, fina ei, a fost oaspetele acestui salon in 1862; intr-o perioada forte dificila pentru printesa germana, dar care a fost infrumusetata de deliciile intelectuale ale acestui salon.

           Marea Ducesa Elena Pavlovna a fost foarte apropiata de nepotul sau, Alexandru Nicolaievci, fiind si una din primele prietene ale sotiei sale Marie de Hesse si Rin. Dupa moartea cumnatului sau, Elena Pavlovna a inceput sa exercite o influenta tot mai mare asupra nepotului sau. In 1856, pentru a da un exemplu societatii ruse, Marea Ducesa si-a eliberat servii de pe mosie ... se crede ca exemplul sau l-a facut pe Alexandru al II-lea sa emita decretul de eliberare din 1861. Marea Ducesa a murit la 2 februarie 1873.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu