"Putini sunt aceia care sa se fi bucurat atat de mult ca mine cand am implinit saizeci de ani. Cand eram de douazeci de ani doream cu ardoare sa fiu de saizeci. Mi se parea ca aceasta varsta este limanul desavarsit al linistii si pacii si ca atunci cand viata, care a inceput pentru mine foarte viforoasa, ar trebui sa se netezeasca si sa sa oglindeasca numai in culori stralucite cel mai frumos apus de soare. Dar viata ramane de cele mai multe ori intunecata si plina de enigme pana la sfarsit. Nu viata se netezeste, ci sufletul.
Prima Regina a Romaniei, Elisabeta a incetat din viata la 18 februarie 1916, la Curtea de Arges, orasul unde s-a refugiat dupa moartea sotului sau, Carol I. Elisabeta s-a nascut in anul 1843, fiind fiica printului Herman de Wied si a sotiei sale, printesa Maria de Nassau. In copilarie, Elisabeta a fost inconjurata mereu de intelectuali si a calatorit mult, devenind foarte cultivata.
Elisabeta de Wied a devenit Doamna si mai apoi Regina Romaniei prin casatoria cuprintul german Karl de Hohenzollern-Sigmariengen. Printesa s-a ridicat la inaltimea rolului sau devenind o mare Regina. Totusi, nu numai asta a facut-o sa ramana in istorie, ci mai ales munca sa artistica. Regina sensibila si cultivata a fost cunoscuta si sub pseudonimul literar Carmen Sylva. Carol si Elisabeta au fost un cuplul regal care au lucrat cu eficacitate la prestigiul si maretia Romaniei. Lasand politica pentru sotul sau, Elisabeta s-a consacrat in intregime lumii artelor si a facut din tara noastra locul de trecere obligatoriu pentru numerosi artisti si scriitori. La Bucuresti sau Sinaia, salonul Reginei era o adevarata curte a artelor. Elisabeta a Romaniei il sprijina pe Nicolae Grigorescu, pune bazele carierei lui George Enescu, fara sa luam in seama tot ceea ce a facut pentru scriitorii romani.
Desi Regina Elisabeta a Romaniei a scris inca din copilarie, dupa moartea fiicei sale, Maria a Romaniei, Regina a gasit in scris un substitut pentru pierderea unicului sau copil :
" De atitea ori spre odaita
Copilei eu ma-intorc privind -
tresar si vreau sa plec sa prind
Ca-n fuga intra iar fetita
Pe larga usa chicotind
De-ai fi si inselator vederii
Un chip de mort, si mut ai sta
In orice chip te-ai arata
Sa nu te temi tu ca ma sperii
Copila, cu ivirea ta. "
Regina ii arata poeziile lui Vasile Alexandri, care incearca sa o convinge sa le publice. Desi la inceput are rezerve (deoarce nu stie cum opera poetica se potriveste cu meseria de "Regina"), Carmen Sylva isi publica prima poezie in 1879, iar dupa doi ani la Bonn ii apare primul volum de poezie. In acelasi timp impreuna cu Mite Kremitz, Regina Elisabeta publica sub pseudonimul Dido si Idem cinci romane scrise in forma epistolara.
Pe langa propiile poezii, Regina a tradus poezii ale lui Vasile Alexandri, Mihai Eminescu si alti mari poeti romani contribuind la rapandirea culturii romane in Europa.
Pentru opera sa poetica, Regina Romaniei va primi laurii Academiei Franceze.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu