luni, 25 octombrie 2010

Mihai I - Un exemplu

Astazi Regele Mihai implineste 89 de ani ... cum as putea rezuma in cateva randuri viata acestui mare om, o viata plina de greutati, dar si cu impliniri, o viata de lupta, cu putine victorii, o viata analizata de multi si inteleasa de putini.

Ce mi se pare cu adevarat extraordinar la Regele Mihai este faptul ca a ramas mereu consecvent principiilor sale. In ciuda tuturor greutatilor, el nu a acceptat niciodata compromisul.

Multi se intreaba de ce Regele nu a cerut ajutorul americanilor,de ce nu i-a convins sa ii redea tronul ... Mihai I a petrecut lunile ulterioare abdicarii intr-un fel de turneu in Paris, Londra si Washington spunandu-le liderilor acelor vremuri ce pericol este comunismul, spunandu-le cum 1000 de tineri au fost arestati si amenintati cu moartea daca el nu abdica, spunandu-le ca republica populara este impusa populatiei ... Din pacate auditoriul a fost surd la toate argumentele Regelui.

Invingatoare sau invinse, puterile lumii aveau nevoie de o perioada de pace, o perioada de refacere a resurselor. In niciun caz nu vroiau sa accepte pericolul reprezentat de comunism. De aceea rand pe rand, "marile democratii'" estice au acceptat republici populare aflate in sfera de influenta a Rusiei.

In aceste conditii, cum ar fi putut Regele sa accepte azilul politic oferit de presedintele american? Cum ar fi putut sa se stabileasca in SUA si sa primeasca o alocatie din partea aceluiasi guvern care recunoscuse Republica Populara Romania?

In societatea in care traim ni se pare absurda ideea ca un om ramane mereu fidel principiilor sale, indiferent de consecinte. Dar pentru un Rege, care a fost crescut in simtul onoarei si al raspunderii, asta e totul. 

Pentru toate aceste lucruri si pentru multe altele, Regele este un exemplu, un exemplu de care avem mare nevoie si pe care din pacate il ignoram.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu