miercuri, 20 aprilie 2011

Carol I

Primul rege al Romaniei s-a nascut la 20 aprilie 1839, fiind fiul printului Karl Anton de Hohenzollern- Sigmaringen si al printesei Josephine de Baden.
Karl Anton a fost printre printii care in 1848 au renuntat la regatele lor si au jurat credinta regelui Prusiei, dandu-si seama ca viitorul familiei lor sta intr-o Germanie unita. Pentru serviciul sau, Wilhelm I il numeste prim-ministru al Germaniei. Karl Anton a reusit sa ii transmita fiului sau sentimenul datoriei si al onoarei precum si ideea invincibilitatii Germaniei unite. 

In 1866, printul Karl de Hohenzollern-Sigmaringen este ales rege al Romaniei. Ofiter in armata in armata prusaca el decide sa se ocupe in mod in special de dezvoltarea armatei si de promovarea Romaniei in strainatate, lasand afacerile interne pe seama primului ministru.

In 1866, Carol, suveranul unei tari supuse Turciei merge la Constantinopol pentru a primi confirmare din partea sultanului. In fata divanului unde era asezat sultanul era un taburet pentru print. Carol isi foloseste insa dreptul de print de sange si se aseaza langa sultan, spre surprinderea audientei. 

Inca de la urcarea pe tron, cea mai mare dorinta a lui Carol a fost obtinerea independentei. Conjunctura internationala ii da aceasta sansa ... pe care Carol reuseste sa o exploateze la maxim. Desi romanii au pierdut foarte mult prin pacea de la San Stefano, nu se poate nega prestigiul pe care Carol si armata romana l-au dobandit ca urmare a curajului cu care au luptat impotriva Turciei. 

In 1881, Romania este declarata Regat si Carol devine primul nostru rege.
Lunga lui domnie de 47 de ani a insemnat o perioda de mari progrese pentru Romania. Mica provincie vasala Turciei a devenit un lider in Balcani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu