joi, 9 iunie 2011

Nicolae al Romaniei

La 9 iunie 1978, la Lausanne moare cel care ar fi putut fi Regele Romaniei, daca istoria s-ar fi scris altfel ... daca in 1918 cand Carol a fugit cu Zizi Lambrino, Ferdinand ar fi trecut peste dragostea lui de tata si l-ar fi dezmostenit; dar Carol fusese educat sa domneasca, iar Nicolae era un copil rasfatat de toti. 

Nicolae era cel de-al patrulea copil al Mariei si al lui Ferdinand al Romaniei. De mic, el era un copil pus pe sotii, ce reuseste sa il faca sa zambeasca chiar si pe autoritarul lui unchi, Carol I. Partenera de joaca preferata a tanarului print era sora sa Marioara. Nicky, cum era numit in familie, isi continua studiile in Marea Britanie, la Colegiul Eton. Aici el devine un pasionat al aviatiei si al sportului, in general. 

In timpul razboiul se intoarce in tara, mergand in exil cu Familia Regala la Iasi. Anii de dupa razboi ii petrece in Anglia, revenind in Romania doar cu ocazia vacantelor. 

O noua renuntare a Printului Carol il readuce in prim-plan pe Nicky, care devine membru al Regentei constituite in timpul minoritatii nepotului sau Mihai I. Din pacate, Nicolae nu dorea sa aiba niciun fel de responsabilitati, preferand viata mondena si sportul. De aceea el este unul din cei mai mari sustinatori ai revenirii fratelui sau pe tronul Romaniei. 

Relatiile cordiale dintre cei doi frati s-au deteliorat in momentul in care Nicolae a decis sa se casatoreasca cu Ioana Dumitrescu-Doletti. Desi initial Carol al II-lea isi sustinuse fratele, in momentul in care cei doi se casatoresc il obliga pe Nicolae sa plece in exil. Nicky revine in tara la inmormantarea Reginei Maria, plecand apoi intr-un exil fortat de peste patru decenii ...

Un comentariu: