Pagini

vineri, 17 februarie 2012

Infanta Antonia a Portugaliei

 I must speak of Leopold & Antoinette. I must say now how charmed with her we are. How lovely she is and what a look of dear Aunt Victoire she has. How like her she is - only handsomer perhaps. And so simple & unaffected - and dear Leopold I am so fond of. Oh if Bertie & Alix were like them ! Of if Antoinette was in Alix's place ! she is so much more sympathique and grande dame. 
 - Regina Victoria    

Infanta Antonia a Portugaliei
   Infanta Antonia Maria Fernanda Micaela Gabriela Rafaela Francisca de Assis a Portugaliei, Printesa de Saxa-Coburg si Gotha s-a nascut la 17 februarie 1845, la Lisabona, fiind a treia fata a reginei Maria II si a regelui Ferdinand II al Portugaliei. 
       Maria da Gloria a murit in 1853 si Maria Anna, sora mai mare a Antoniei s-a ocupat de fratii sai. In 1858, Pedro V al Portugaliei se casatoreste cu printesa Stephanie de Hohenzollern-Sigmariengen. Printesa a fost insotita in noua sa tara de fratele sau, Leopold. Dupa moartea Stephaniei, care a fost lovitura foarte dura atat pentru Pedro, cat si pentru familia sa, Leopold a vizitat din nou Portugalia. Infanta Antonia avea 14 ani si a petrecut foarte mult timp alaturi de Print. In urmatoarele vizite ale lui Leopold in Portugalia, cei doi au devenit tot mai apropiati si in 1860 s-au logodit. Infanta Antonia si Printul Leopold s-au casatorit la 12 septembrie 1861. In timpul casatoriei de nunta, Antonia a aflat ca fratii ei Pedro V, Joao si Fernando au murit de holera. Fratele preferat al Antoniei a devenit Luis I. Infanta a fost foarte afectata de moartea fratilor sai. Mai mult, ea a avut dificultati de adaptare in noua sa tara. Antonia isi adora sotul, dar sangele latin al Infantei o facea sa fie mult prea diferita de aceasta familie tipic germana.
  
       Antonia si Leopold au avut trei copii: Wilhelm, Ferdinand si Karl Anton. Cei doi au avut o casnicie fericita, chiar daca Printesa Antonia petrecea foarte mult timp in tara sa natala. Fiica preferata a regelui Ferdinand II, Antonia a fost foarte afectata de casatoria acestuia cu contesa de Edla. La fel ca Maria Alexandrovna, cumnata sa, Infanta Antonia a fost sfasiata intre dragostea pentru tatal sau si dispretul fata de sotia sa. In Hohenzollern, Josephine de Baden, mama lui Leopold, a incercat treptat sa o schimbe pe Antonia, ceea ce a facut-o pe aceasta sa devina mai trista si distanta, dorind sa se intoarca in Portugalia.

Printul si Printesa Leopold de Hohenzollern, si cei trei fii: Wilhelm, Ferdinand si Karl
     In 1880, Romania condusa de cumnatul sau, Carol I devine Regat si pentru ca cuplul regal nu avea copii s-a decis ca mostenitorul Regelui va fi fratele sau, Leopold de Hohenzollern-Sigmariengen. Leopold si Wilhelm au renuntat la tron si Ferdinand, fiul preferat al Antoniei, devine mostenitorul unchiului sau, regele Carol I al Romaniei. Infanta Antonia a fost mereu impotriva plecarii fiului sau in Romania si a sperat ca nu v-a ajunge niciodata Rege. Pentru Antonia, fiul sau a ramas mereu Nando. Maria de Edinburg a fost deranjata de atitudinea soacrei sale, considerand ca Printesa Antonia continua sa isi vada fiul ca un copil. In scrisorile catre fratele sau, Luis I, Antonia scria "El ar fi acceptat un tron oriunde in lume, doar ca sa fie Rege, e atat de copilararos". Antonia, la fel ca Missy, era o femeie foarte puternica care nu intelegea cu Ferdinand nu a putut sa ii spuna niciodata nu unchiului sau.

       Infanta Antonia a incercat sa aduca cat mai mult din tara sa natala in Germania. Printesa Hohenzollern-Sigmariengen a decorat "Galeria portugheza" cu lucrurile mostenite de la Ferdinand II al Portugaliei; dintre toti copii reginei Maria II, Antonia era cea care iubea cel mai mult antichitatile si obiectele traditionale portugheze. 

      Alteta Sa Regala Infanta Antonia, Printesa de Hohenzollern a murit in decembrie 1913, cu putin timp inainte de urcarea fiului sau pe tronul Romaniei.
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu