miercuri, 4 aprilie 2012

Regina Maria II da Gloria

        Maria da Gloria Joana Carlota Leopoldina da Cruz Francisca Xavier de Paula Isidora, viitoarea regina a Portugaliei s-a nascut la 4 aprilie 1819, la Rio di Janeiro. Maria a fost cea mai mare fiica a lui Pedro, mostenitorul regelui Joao IV al Portugaliei si a arhiducesei Maria Leopoldina, fiica imparatului Francis II al Austriei. 

            Familia Regala Portugheza fusese alungata din Portugalia de Napoleon si traia in Brazilia. In 1820 Cortes-urile portugheze vroiau sa ofere tarii prima constitutie liberala si cereau intoarcerea Regelui. Joao IV a plecat din Brazilia, in timp ce Pedro a fost declarat regent in Regatul Braziliei. La declansarea razboiului de independenta al Braziliei, Pedro a decis sa ramana impreuna cu familia sa in aceasta tara si a devenit primul Imparat al Braziliei. Joao IV moare in 1826 si o numeste Regent pe Isabel Maria, fiica sa favorita pana cand urmasul sau legitim se va intoarce in tara, fara sa specifice despre care dintre cei doi fii este vorba. Pedro, considerat de majoritate mostenitorul legitim, decide sa abdice in favoarea Mariei da Gloria, care se va casatori cu unchiul sau Miguel. Miguel s-a prefacut ca accepta, dar a alungat-o pe Maria da Gloria de pe tron. Mica Regina a fost fortata sa isi paraseasca tara. In urmatorii sase ani, Maria da Gloria a calatorit in mai multe capitale europene in incercarea de a obtine sprijin pentru cauza sa.

        In 1831, Pedro abdica de pe tronul brazilian in favoarea fiului sau, Pedro II si il ataca pe Miguel. In 1834, Maria da Gloria urca din nou pe tronul portughez si obtine alungarea logodnei. Dupa moartea primului sau sot, August de Leuchtenberg, Maria da Gloria se casatoreste cu printul Ferdinand de Saxa-Coburg si Gotha, cu care va avea unsprezece copii. Cea de-a doua regina domnitoare a Portugaliei a murit in 1853, ramanand in istoria tarii sale drept Buna Mama.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu