sâmbătă, 29 iunie 2013

Printul Bernhard de Lippe-Biesterfeld

       La 7 ianuarie 1937, printesa Juliana a Tarilor de Jos se casatoreste la biserica Sf. Jacob din Haga cu printul Bernhard de Lippe-Biersterfeld. Mirele era cu doi ani mai tanar decat printesa mostenitoare a Tarilor de Jos si german, ceea ce nu l-a facut sa fie bine primit de olandezi. Regina Wilhelmina, ingrijorata ca fiica ei a ajuns la douazeci si sapte de ani si e inca nemaritata a decis ca Bernhard e candidatul perfect pentru a deveni Print Consort al Tarilor de Jos. 

Printesa Mostenitoare Juliana a Tarilor de Jos, Printul Bernhard al Tarilor de Jos
      
        Bernhard s-a nascut la 29 iunie 1911, fiind fiul lui Bernhard de Lippe-Biesterfeld (fratele mai mic al ultimului print de Lippe, Leopold IV) si a sotiei sale morganatica, Armgard de Sierstorpff-Cramm. In 1935, printul Bernhard isi termina studiile de drept la Universitatea din Berlin, cu note excelente. In aceasta epoca dobandeste o pasiune pentru condusul masinilor cu viteza si pentru pilotatul avioanelor. Tot acum, tanarul print se inscrie in partidul nazist NSDAP. In urma unui accident el este nevoit sa abandoneze pentru moment pilotajul, devenind director al unei firme germane de produse chimice.

Printesa Irene, Regina Juliana, Printesa Marijke-Christina, Printesa Beatrix,
Printesa Margriet, Printul Bernhard
          Printul Bernhard de Lippe-Biesterfeld o cunoaste pe printesa mostenitoare Juliana a Tarilor de Jos. Naiva printesa este sedusa imediat de acest dandy sarcastic, nonconformist, sarcastic si seducator. In timpul logodnei, intre Bernhard si regina Wilhelmina au loc intense negocieri cu privire la lista civila, atributiile, titlul etc. Faptul ca logodnicul viitoarei Regine a Tarilor de Jos a fost membru al partidului nazist a fost primita cu dezaprobare de noul sau popor. Mai mult, Germania a incercat sa prezinte aceasta casatorie drept o alianta dintre cele doua tari. Regina Wilhelmina a fost nevoita sa declare "Acesta este o casatorie intre fiica mea si barbatul pe care il iubeste. Nu este o casatorie intre Germania si Tarile de Jos". Nasterea primului copil al cuplului, viitoarea regina Beatrix, a insemnat si acceptarea printului Bernhard de catre olandezi. In acelasi timp, printesa Juliana continua sa fie sub influenta mamei sale, care se amesteca constant in viata cuplului. 

       Razboiul pune capat pentru un timp acestor relatii tensionate: Juliana si cele doua fiice Beatrix si Irene se refugiaza in Canada, in timp ce Wilhelmina si Bernhard raman la Londra. Printul incearca sa participe la eforturile de razboi ale Aliatilor, dar englezii nu au incredere in acest print german. In 1944, regina Wilhelmina il numeste general al armatei neerlandeze. In acelasi an, printul devine comandant sef al armatelor neerlandeze si comandant sef al fortelor din interior, in fruntea carora se afla la eliberarea Tarilor de Jos de sub dominatie germana. Curajul si combativitatea de care a dat dovada in aceasta perioada ii vor spala trecutul dubios. 

Printesa Juliana si Printul Bernhard al Tarilor de Jos
        Dupa razboi, printul Bernhard se implica in mod activ la reconstructia tarii sale de adoptie, realizand numeroase calatorii in strainatate in favoarea comertului neerlandez. Aceste calatorii au si un alt avantaj, il tin departe de sotie si de soacra. In ciuda varstei si a casatoriei, Juliana continua sa fie puternic influentata de mama sa. Nasterea unei fiice oarbe, Marijke-Christine, o face pe Juliana sa apeleze la Greete Hofmans, o tamaduitoare. Printul o alunga pe aceasta din palat, dar ea primeste gazduire la Regina Wilhelmina. Implicarea lui Hofmans in afacerile de stat provoaca o adevarata criza: se vorbeste despre abdicarea reginei Juliana si urcarea pe tron a lui Beatrix sub regenta lui Bernhard. In final Wilhelmina si Juliana cedeaza, si Bernhard reuseste sa o alunge pe Hofmans.

       Printul are numeroase interese. El devine fondatorul Fondului Mondial pentru animale salbatice (WWF). In acelasi timp el este fondatorul si presedintele faimoaselor Conferinte de la Bilderberg, unde se intrunesc in fiecare an oameni politici, de stiinta si industriasi. In acelasi timp, pasionat de echitatie si aviatie el este multa vreme presedintele Federatiei ecvestre internationale. 

       In 1976 are loc scandalul Lockheed. Printul e invinuit ca pentru o mita de aproape 1 milion $, a trecut cu vederea defectiunile aparatului Starfighter, supranumit "producatorul de vaduve" . Mai mult in timpul scandalului ies la iveala noi fatete ale personalitatii sale  duplicitare: o sumedenie de legaturi extraxonjugale, o metresa fratuzoaica, o fiica naturala, relatii cu escroci financiari. Regina Juliana ameninta cu abdicarea pentru a evita urmarirea judiciara a printului. 

         In 1980, regina Juliana semneaza abdicare in favoarea fiicei sale Beatrix. Devenita Printesa Juliana a Tarilor de Jos, ea se retrage la Baarn impreuna cu printuln Bernhard. In 1997, ei isi sarbatoresc nunta de diamant in seninatatea pe care varsta si iertarea pacatelor o aduc in cel din urma. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu