joi, 14 iunie 2012

Marea Ducesa Marie-Adelaide de Luxembourg

            "Imi iubesc tara. Sunt fericita sa-i port numele si coroana (...) Pastrarea drapelului este incredintata unei tinere fete. Il voi mentine sus si drept si, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi lupta pentru onoarea lui. Fiica a familiei Nassau, ca si stramosii mei voi fi credincioasa nobilei devize a stravechii noastre Case: Voi mentine!" 

Marea Ducesa Marie-Adelaide de Luxembourg
             La 14 iunie 1894, la castelul de la Colmar-Berg se naste prima fiica a marelui duce Guillaume IV si a infantei Marie-Anne a Portugaliei. Printesa a fost numita in onoarea bunicii paterne, printesa Adelheid-Marie de Anhalt-Dessau si in onoarea bunicii materne, printesa Adelaide de Lowenstein-Wetheim. Printesa Marie-Adelaide a copilarit impreuna cu cele cinci surori in Luxembourg.

               Deoarece Guillaume nu avea baieti, in 1907, Marie Adelaide este numita printesa mostenitoare a Luxembourgului. La 25 octombrie 1912, la moartea tatalui sau, ea devine prima Mare Ducesa a Luxembourgului. In primele luni, Marie-Anne isi asuma regenta, dar la 14 iunie, la implinirea varstei de optsprezece, Marie-Adelaide se avanta cu bucurie in domnie. Din pacate, lipsa de experienta si caracterul sau autoritar o va face sa isi piarda tronul. Marea Ducesa Marie-Adelaide se confrunta cu probleme de politica interna, dar si cu tensiunea internationala in continua criza. 

             La 2 august 1914, armatele germane invadeaza Marele Ducat, Marie Adelaide face un gest disperat si incearca sa opreasca inaintarea trupelor cu automobilul sau pus de-a curmezisul. Marea Ducesa va duce o politica de intelegere cu Germania, care chiar daca e aprobata de intreaga clasa politica, va atarna impotriva ei in 1918. Marea Ducesa Marie-Adelaide va reusi sa obtina comutarea pedepsei cu moartea pentru luxembourghezi, belgieni si francezi, dar in 1919 este abandonata de Aliati si fortata sa abdice. 

              Sora ei mai mica, Charlotte devine Mare Ducesa, iar Marie Adelaide paraseste tara si se retrage in Italia, unde in 1920 intra in manastirea carmelitelor. Sanatatea precara nu ii va permite sa suporte rigorile acestui ordin, asa ca intra in ordinul Micilor surori ale saracilor din Roma. Marie Adelaide va muri la 24 ianuarie 1924. 

Bibliografie:
*Isabelle Bricard, Dinastiile Domnitoare ale Europei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu