miercuri, 6 iunie 2012

Regele Albert al II-lea al Belgiei

        Regele Albert II al Belgiei s-a nascut la 6 iunie 1934, fiind al doilea fiu al regelui Leopold III si a sotiei sale, nascuta printesa Astrid a Suediei. Albert a urcat pe tronul Belgiei in anul 1993, la moartea fratelui sau Baudouin I. Initial, Baudouin isi numise nepotul drept mostenitor, dar moartea sa a fost neasteptata si de aceea s-a decis ca Philipp nu este pregatit sa urce pe tron, de aceea tatal sau a fost declarat Rege. In ultimii ani, din cauza divergentelor dintre comunitatea franceza si cea flamanda, Albert II a devenit simbolul unitatii Belgiei.

Regina Paula si Regele Albert

        Albert a fost al treilea copil al Regelui si Reginei Belgiei, fratii sai mai mari fiind viitorii Baudouine I al Belgiei si viitoarea Mare Ducesa Josephine Charlotte a Luxembourgului. Nasii sai au fost printul Felix de Luxembourg si bunica sa, Regina Elisabeta a Belgiei. Imediat dupa nastere, tatal sau ia oferit titlu de print de Liege. Copilaria printului de Liege a fost marcata de moartea mamei sale in accident de masina in 1935 si de dificultatile prin care a trecut tatal sau in al doilea razboi mondial. 

Printesa Josephine-Charlotte, Regele Leopold III, Regina Astrid cu Printul Albert in brate, Printul Baudouin

            La 10 mai 1940, cand Belgia era invadata, Printul Albert si fratii sai pleaca din Belgia, dar dupa decizia tatalui lor de a ramane in Belgia invadata de germani, se intorc. Odata cu declansarea ofensivei Aliatilor, Familia Regala Belgiana e deportata in Germania si apoi dusa in Austria. Ei vor fi eliberati in 1945, dar datoritat situatiei politice din Belgia, ei s-au stabilit in Elvetia. La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, belgienii erau impartiti in legatura cu Regele Lor. Dupa cum a aratat si referendumul organizat in 1950, jumatate din tara dorea intoarcerea lui Leopold, jumatate nu ii ierta comportamentul din timpul razboiului si casatoria cu Lilian Baels. Pentru Albert, care avea un an cand Astrid a murit, Lilian a devenit o a doua mama.
Printul Baudouin, Regele Leopold III, Printul Albert

         Nedorind ca tara sa fie impartita din cauza sa, regele Leopold III a abdicat in 1951 in favoarea fiului sau, care a devenit regele Baudouin. Albert a devenit mostenitorul tronului belgian. La 2 iulie 1959, printul Albert al Belgiei s-a casatorit cu printesa italiana Paola Ruffo di Calambria. Cei doi au vrut sa se casatoreasca la Vatican, dar guvernul belgian nu a vrut sa iroseasca acesta ocazie de a sarbatori Familia Regala, mai ales ca Regele era inca singur.  Albert si Paola au trei copiii: Philippe, Astrid si Laurent.

Printesa Paula cu printul Philippe in brate, Printul Albert

         In timpul domniei fratelui sau, Albert a avut numeroase functii oficiale. In 1962 a devenit Presedintele onorific al Oficiului Belgian pentru Comert Exterior, detinand aceasta functie pentru 21 de ani. Mai mult, el a creat in 1984 Fondul Printul Albert pentru specialistii in comertul exterior. Interesul Printului de Liege pentru urbanism, arhitectura, conservarea si restaurarea monumentelor istorice esa fost onorat in 1969. cand Albert a devenit Presedintele Conferintei Europene de ministrii petru protectia patrimoniului cultural si arhitectural. Din 1958, pana la urcarea sa pe tron, printul Albert a fost si Presedintele Crucii Rosii Belgiene.

Printul Albert si Printesa Paula

          La moartea fratelui sau, Albert a acceptat cu greu Coroana Belgiei. Fiul sau, Phillippe fusese educat ca sa-i urmeze fratelui sau si Albert era multumit de viata pe care o ducea. Mai mult, printesa Paula detesta formalismul situatiilor oficiale. Cuplul regal a trecut printr-o criza matrimoniala la inceputul anilor '80, dar au reusit sa gaseascxca o modalitate de a fi din nou impreuna. Cu sprijinul familiei sale, Albert a acceptat sa devina Regele Belgiei la varsta de 59 de ani.

Printul Philippe, Regina Paula, Regele Albert II, Printesa Mathilde
 
           Divergentele politice prin care trece tara sa l-au fortat sa fie un monarh mult mai activ decat ar trebui sa fie un rege constitutional. Probabil ca niciun rege belgian nu a avut  atatea incercari ca Albert II: schimbarile sociale, terorismul, criza economica si divergentele dintre cele doua comunitati. In ciuda dificultatilor, Albert II a reusit sa isi pastreze respectul poporului sau si sa isi tina tara unita.

Regele Albert II in mijlocul familiei sale (in picioare: Printul Laurent, Printesa Claire, Printul Amadeo, Arhiduce de Austria-Este, Arhiducele Lorenz de Austria Este, Printesa Astrid, Arhiducesa de Austria-Este, Printesa Maria Laura, Arhiducesa de Astria-Este, Printul Joachim, Arhiduce de Austria-Este, Printul Philippe       asezati: Regina Fabiola, Regele Albert, Regina Paula cu Printesa Laeticia Maria in brate, Printesa Mathilde,                  in fata: Printul Gabriel, Printesa Elisabeth, Printesa Louise si Printesa Louisa Maria                               

            Importanta Regelui este dovedita de urmatorul citat in belgia toata lumea e fie flamand, fie valon, doar Regele e Belgian. 

LA MULTI ANI, MAJESTATE !!!


Bibliografie:
*http://www.monarchie.be/royal-family/king-albert-ii
*http://belgieroyalist.blogspot.ro/2010/07/brother-kings.html
*http://crossoflaeken.blogspot.ro/2009/06/birthday-of-king-albert-ii.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu