miercuri, 7 septembrie 2011

Bellevue

Bellevue este o parte a fostului palat Regal din Brussels ... dupa construirea noului palat de catre Leopold al II-lea, in aceast palat au locuit membrii ai Familei Regale a Belgiei ... Palatul a devenit Muzeu de istorie a Belgiei si al dinastiei. Este foarte interesant pentru ca prezinta istoria Regatului Belgiei din 1830 pana in 1993, la moartea regelui Baudouin I. 


La intrare ti se da un mic ghid in care ti se explica fiecare obiect ... in camere este prezentata istoria Belgiei, in timp ce pe holul este prezentata istoria dinastiei Saxa-Coburg-Gotha.


Alegerea lui Leopold de Saxa-Cobourg-Gotha a fost rezultatul razboiului de independenta al Belgiei. De foarte multi ani existau diferente intre provinciile catolice si vorbitoare de fraceza ale Tarilor de Jos si provinciile protestante si vorbitoare de olandeza. 


Belgia independenta a primit un rege si una din cele mai democratice constitutii din lume, care limita foarte mult puterile regale ... Leopold a fost primul rege constitutional din lume. A fost si mentorul nepoatei sale Victoria a Angliei.


In timpul lui Leopold I, dar mai ales in timpul urmasului sau Leopold al II-lea cresc diferentele economice dintre Flanda si Valonia, diferente provocate de dezvoltarea industriala ...


Leopold al II-lea este cel de-al doilea rege al Belgiei. Leopold a fost o personalitate foarte complicata: nu se intelegea deloc cu sotia sa, si-a desmostenit cele trei fiice si considera ca Albert nu este demn sa mosteneasca tronul Belgiei. In acelasi timp a avut ambitia sa lase Belgia mai mare, mai frumoasa si mai bogata decat atunci cand a urcat pe tron, lucru pe care l-a reusit.




Inca de mic, Leopold al II -lea isi dorea sa mareasca Belgia. Stiind ca aceast lucru nu e posibil in Europa, el si-a indreptat privirile catre Africa, unde a achizitionat Congo ca domeniu personal. La moartea sa, acest rege foarte nepopular a lasat Congo mostenire tarii sale.


 Domnia lui Albert I marcheaza o noua epoca pentru Belgia si pentru dinastia belgiana ... Anii dinainte de primul razboi mondial sunt la belle epoque ...

Pentru prima oara familia regala e prezentata ca o familie. Mai mult, in timpul primului razboi mondial, Regele Cavaler si Regina Infirmiera devin simboluri ale Belgiei.


Moartea lui Albert I, in accident de alpinism, il pune pe tronul Belgiei pe tanarul sau fiu, Leopold. Dupa nici doi ani, Familia Regala a Belgiei e lovita de o noua tragedie: tanara si foarte populara regina, Astrid moare in accident de masina. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Leopold e prizonier in Germania si apoi nu se poate intoarce in tara.


Vazand divergentele provocate de actiunile sale, Leopold al III-lea decide sa abdice in favoarea fiului sau Baudouin I.

Baudouin I este ultimul rege prezentat in acest muzeu. Mi se pare o personalitate fascinanta, un om care a trecut prin atatea incercari, ramanand o persoana extraordinara.


Familia Regala  a Belgiei a avut cu siguranta zilele ei negre, dar continua sa isi dovedeasca utilitatea mai ales in aceste zile in care nu exista stabilitate politica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu