duminică, 16 decembrie 2012

Alexandru I al Iugoslaviei

Alexander I al Iugoslaviei s-a nascut in 16 decembrie 1888 in Muntenegru, fiind fiul lui Petru I al Serbiei si al Zorkai, cea mai mare dintre fiicele printului Nicolae al Muntenegrului. Alexandru si-a petrecut copilaria la curtea bunicului sau, tatal sau fiind alungat din Serbia condusa de dinastia Obrenovic. Dupa moartea sotiei sale, Petru se muta cu cei trei copii: George, Elena si Alexandru la Geneva.


 In 1903, Regele Alexandru si Regina Draga au fost asasinati la Belgrad si tatal lui Alexandru a devenit Regele Petru I al Serbiei. In timp ce Alexandru studia in Corpurile de Paji din Sant Petesburg, el a trebuit sa plece inapoi acasa deoarece fratele sau mai mare isi omorase servitorul si a renuntat la tron: Alexandru devine Printul Mostenitor al Serbiei. In urmatorii ani, printul va fi mereu alaturi de tatat si Regele sau, dovedindu-si vitejia pe campul de lupta, atat in Razboiaele Balcanice, cat si in timpul Marelui Razboi. Cand Serbia a fost atacata de Austro-Ungaria, Regentul Alexandru a lansat un apel catre armata "Soldati nu exista pe lume datorie mai sfanta decat cea de a-ti apara caminul, batranii si pe cei slabi. Sperand asadar, in darul providential si in dreptul nostru, sa pornim inainte, convinsi ca vom dobandi victoria, care ne va impodobi steagurile cu noi lauri."  Victorios in razboi, Alexandru trebuie sa apere in timpul negocierilor de pace de la Paris drepturile tarii sale.


Alexandru a pus bazele Regatului Sirbilor, Croatilor si Slovacilor. In calitatea sa de Regent in numele tatalui sau, Petru I, Printul Mostenitor a incercat sa consolideze noul Regat. Din pacate a avut de trecut peste multe dificultati. 

In august 1921, Alexandru se afla la Paris, cand s-a imbolnavit grav. Inca imobilizat, el a primit vestea mortii tatalui sau. Cand a putut in sfarsit sa se intoarca acasa, el s-a grabit sa ajunga la mormantul tatalui sau. La Paris, Alexandru a cunoscut-o pe Regina Romaniei, care l-a invitat sa petreca Craciunul din anul 1921, la Peles.  Aici el s-a logodit cu cea de-a doua fiica a reginei, Maria


Regele si Regina Iugoslaviei au avut trei copii: Petru, Tomislav si Andrei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu