vineri, 30 decembrie 2011

30 decembrie 1947 - zi de doliu national


un palat … un tanar de 26 de ani … doi comunisti … 1000 de tineri inchisi …

un destin … o amenintare … o istorie

In istoria Romaniei ziua de 30 decembrie 1947 este un moment de rascruce; fara sa iau in considerare simpatiile mele monarhiste, aceasta zi a insemnat schimbarea formei de guvernamant … monarhie constitutionala pentru republica populara socialista. In tarile democratice schimbarea formei de guvernamant este un prilej de bucureie pentru ca poporul a vorbit si a decis modul in care vrea sa fie guvernat. 


In 30 decembrie 1947, comunistii au decis ca e momentul sa puna in aplicare o decizie mai veche. Soarta Romaniei era hotarata cu mult timp inainte. Pentru cateva saptamani - cat Regele Mihai era la Londra - comunistii au sperat ca va ramane in strainatate si astfel va deveni un tradator care isi paraseste tara intr-un moment de cumpana. Cand Regele a ales calea curajoasa si s-a intors.


In ultimii ani au fost multe zvonuri referitoare la cat de fortata a fost sau nu aceasta abdicare ... Nici comunistii nu au putut nega acest lucru La 30 Decembrie 1947 poporul nostru – condus la victorie de Partidul Comunist Romîn –a abolit monarhia şi a a proclamat Republica, înfătptuind astfel vistul măreţ pentru care au luptat generaţii întregi de patrioţi români (!)“ (Virgiliu Ene, Adevărul despre regi, scrieri din literatura romînă antimonarhică selectate de Virgiliu Ene, Editura Ion Creangă, Bucureşti, 1977, p. 16.)

 „La 30 decembrie 1947, oamenii muncii din patria noastră, sub conducerea partidului comunist, au înlăturat monarhia şi au proclamat Republica Populară Romînă“ (Institutul de Studii Istorice şi Social-politice de pe lîngă CC al PCR, Monarhia de Hohenzollern văzută de contemporani. Antologie, Editura Politică, Bucureşti, 1968, p. 5.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu