marți, 20 decembrie 2011

We two: Victoria and Albert. Rulers, partners, rivals

In decembrie 1861, prin moarte Printului Consort incepea o noua etapa a povestii de dragoste dintre Victoria si Albert. Victoria si-a dedicat restul domniei sale promovarii unui Albert perfect (dupa criteriile sale): sot si tata devotat, om al datoriei, diplomat talentat. 


Coperta cartii We two: Victoria and Albert.
Rulers, Partners, Rivals

Si totusi cat din mitul creat de Victoria e real?

Gillian Gill incearca sa raspunda la aceasta intrebare, demostrand ca Albert si Victoria au avut o casnicie fericita, dar in acelasi timp au fost intr-o competitie permanenta pentru putere. La baza casniciei lor a fost o poveste de iubire, dar cei 21 de ani petrecuti impreuna au fost sustinuti de o intelegere nescrisa, dar atotputernica: Albert va avea puterea, iar Victoria un barbat pe care il adora si care va fi tot timpul la dispozitia ei. 
Urcarea pe tronul Angliei  Victoriei a fost primita cu mult entuziasm de populatie. Dupa domnia bunicului sau George al III-lea, regele nebun si cea a unchilor ei Gerge al IV -lea si Wilhelm al IV-lea, urcarea pe tron a Victoriei era privita ca o sansa de a salva prestigiul monarhiei engleze. Sperantele puse in tanara regina au fost indeplinite, la moartea sa Coroana Engleza fiind mult mai puternica decat in urma cu sase decenii.
 
Intararirea Casei Regale a Angliei i se datoreaza lui Albert, in aceeasi masura (daca nu putin mai mult!?) ca si Victoriei. La inceputul domniei sale, Victoria, sub influenta lordului Melbourne, a provocat o criza constitutionala cand a refuzat sa isi concedieze unele din doamnele de onorea ce apartineau de partidul Whig. Desi simpatiza cu partidul Tory, in special din cauza respectului pentru Robert Peel, Printul Albert a promovat ideea ca Familia Regala sa se ridice deasupra preferintelor politice. 

Familia Regala Engleza, in centrul fotografiei se afla Regina Victoria si
bustul Printului Consort Albert
Conceptele epocii victoriene au fost promovate de Albert. In timpul vietii sale si mai ales dupa moartea sotului sau, Victoria  trait dupa regulile morale promovate de aceasta: incredere, fidelitate si sprijin. 

In cartea lui Gillian Gill am descoperit o altfel de Victoria. Bunica afectuasa evocata de Maria a Romaniei, Alix si Victoria de Hesse, Victoria Eugenia de Battenberg este data la o parte pentru a prezenta o mama ce isi vedea copii ca obstacole in cale relatiei cu sotul ei. Regina ce a fost transformata de sotul ei, lasa locul unei femei puternice si independente ce a luptat pana in ultimul moment ca sa detina puterea. Sotia supusa ce isi adora sotul, lasa locul unei femei ce nu vrea sa auda cuvantul nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu