Pagini

joi, 5 ianuarie 2012

Principesa Ileana a Romaniei

Alteta Sa Regala Ileana, Principesa a Romaniei s-a nascut in 5 ianuarie 1909, ca fiica a regelui Ferdinand I si a reginei Maria. Cea mai mica dintre fiicele cuplului regal, Ileana l-a adorat pe fratele ei mai mic, Mircea. Timp de trei ani, Ileana s-a comportat ca o mica mama pentru Mircea. Regina Maria, care o numea copilul sufletului meu, era impresionata de legatura dintre cei doi frati, mai ales ca Ileana era doar cu patru ani mai mare decat Mircea.

Copilaria Ileanei a luat sfarsit in 1916 odata cu intrarea Romaniei in razboi si moartea fratelui sau, Mircea. Dupa ocuparea Romaniei de catre Germania, Ileana impreuna cu familia ei s-a mutat la Iasi. Anii razboiului s-au suprapus cu anii formarii tinerei printese, care a fost alaturi de mama sa in incercare de a alina suferinta soldatilor romani si rusi. Joe Boyle, un aventurier canadian care s-a dedicat Romaniei si Reginei sale, a fost un bun prieten pentru Ileana. Tanara printesa il privea ca un model pe acest canadian care a folosit proprii bani pentru a reconstrui vietile taranilor afectati de razboi.

 La sfarsitul razboiului, Ileana s-a bucurat de realizarea Romaniei Mari. Dupa casatoria Elisabetei si a Mariei, si plecarea lor in Grecia si Iugoslavia, Ileana a ramas alaturi de parintii sai, devenind pentru poporul roman Domnita. De la Ferdinand si Maria pe care ii vedea ca primii servitori ai statului, Ileana a invatat sa isi iubeasca tara si sa faca tot ceea ce ii sta in putere pentru a o ajuta.

In 1926, Ileana era in SUA impreuna cu fratele sau Nicolae si mama sa, cand au primit vestea bolii regelui Ferdinand. Dupa moartea tatalui ei, Ileana a devenit nedespartita de mama sa, insotind-o in numeroasele sale vizite in strainatate. In Spania, printesa s-a indragostit de verisorul sau Alfonso, cel mai mare fiu al reginei Ena si al regelui Alfonso al XIII. Spre bucuria Mariei, care nu vroia ca fiica ei sa se indragosteasca de un bolnav de hemofilie, povestea lor de dragoste a fost platonica. 

In 1930, viata Ileanei se schimba din nou cand fratele ei mai mare, Carol isi detroneaza fiul si se declara Rege al Romaniei. Mai mult, comportamentului lui Carol fata de Elena, fosta lui sotie, le face pe Maria si pe Ileana sa o apere. Carol vede acest lucru ca o tradare, mai ales ca Ileana era sora lui favorita. Nefiind multumit cu limitarea aparitiilor publice ale popularei printese, Carol a decis ca Ileana trebuie sa se casatoreasca. In Germania, printesa Romaniei l-a cunoscut pe Arhiducele Anton de Hasburg-Toscana, de care s-a indragostit. Maria a fost incantata de casatoria tinerei sale fiice, desi se temea ca cei doi au putine lucruri in comun. Carol si-a dat bucuros incuvintarea, dar a precizat ca cuplul nu poate ramane in Romania si ca orice vizita trebuie anuntata in avans.

Razbunarea lui Carol fata de sora lui nu s-a oprit aici, el refuzand sa ii acorde Domnitei dreptul de a-si naste primul copil in Romania. In timpul domniei fratelui sau, Ileana a putut vizita de putine ori tara pe care o adora Ileana adora sa fie din nou acasa si e crud sa o tii departe de tara care o adora si pe care ea o iubeste atat de profund. Austria a fost casa Ileanei si a celor sase copii ai sai: Stefan, Maria Ileana, Alexandra, Dominic, Maria Magdalena, Elisabeta pana in momentul cand s-a putut intorce in Romania.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Ileana s-a mutat la Bran, castelul pe care il mostenise de la mama sa. Aici a creat spitalul Inima reginei.
  
In ianuarie 1948, Ileana a plecat intr-un lung exil ducand cu ea o cutie de aur in care era pamant romanesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu