joi, 29 septembrie 2011

Elisabeta, Regina Greciei

La nici un an de la nasterea printului Carol, Maria a Romaniei are un alt copil, o fetita pe care o numeste Elisabeta, dupa numele Reginei.

Elisabeta mosteneste de la matusa sa nu doar numele, ci si personalitatea fragila a primei Regine a Romaniei. Copilaria Elisabetei, la fel ca cea a fratelui sau mai mare a fost marcata de certurile dintre principesa-mostenitoare Maria si regele Carol. In primii ani dupa casatorie, Maria a incercat sa isi dobandeasca libertatea sa isi construiasca o identitate proprie in noua ei tara. Din pacate, in lupta sa cu Carol a fost fortata sa isi neglijeze copiii, care au fost foarte rasfatati de cuplul regal, dar carora le-a lipsit dragostea materna.

Elisabeta era foarte apropiata de fratele sau mai mare, dar caracterul sau dificil o indepartau de familia sa. Egocentrica, nerealista si foarte sensibila, Elisabeta este cea mai neobisnuita dintre printesele romanesti.

La sfarsitul primului razboi mondial, parintii ei considerau ca e momentul sa se casatoreasca. La 26 de ani, Elisabeta a fost obligata de Maria a Romaniei sa accepte cea de-a treia cerere in casatorie a printului mostenitor a Greciei, George.
 
George era cel mai mare fiu al regelui Constantin I al Greciei si a reginei Sofia, sora imparatului Wilhelm II al Germaniei.  Cei doi s-au casatorit la 27 februarie 1921, la Atena. Dupa o luna la Bucuresti Carol al Romaniei schimba inelele cu Elena a Greciei. Casatoria dintre doua perechi de frati in zile diferite e vazute ca semn rau de superstitiosi, dar sunt alese zile diferite pentru ca Maria a Romaniei sa asiste la ambele casatorii. 


In septembrie 1922, Constantin I e obligat sa abdice din nou. George al II-lea urca pe tronul Greciei intr-un moment in care tara sa era prada a numeroase conflicte, ca urmare a semnarii tratatelor de pace. In 1923, colonelul Plastiras initeaza procesul de abolire a monarhiei. Elisabeta si George au inceput o serie de sejururi tot mai dese in strainatate, mai ales la Bucuresti.


La Bucuresti, regii Greciei au fost inconjurati de atentie de Familia Regala, guvern si societatea romaneasca, incercand sa le faca exilul mai usor de indurat. Intervenind pentru ei si pe plan diplomatic, Romania s-a indepartat de Grecia republicana pentru a se apropia de Turcia lui Mustafa Kemal.


In ciuda acestui sprijin oficial, cuplul regal elen s-a dezmembrat putin cate putin. Lipsa copiilor, dificultatile exilului au accentuat diferentele dintre cei doi. Chiar daca la vremea ei aceasta casatorie a fost atat de promitatoare pentru dinastiile greaca si romana, George si Elisabeta aveau caractere foarte diferite. Suveranii eleni s-au mutat in Anglia, dar au avut vieti separate. Gerge a trait ca o simpla persoana particulara, in timp ce Elisabeta s-a concentrat pe activitatile artistice.


In 1935, in ciuda opozitiei Reginei Maria, care tinea foarte mult la ginerele ei, cei doi au divortat ... doar cu cateva luni inainte ca George sa revina pe tronul Greciei.


Elisabeta si-a petrecut urmatorii ani in Romania, chiar daca o altercatie cu Elena Lupescu a alungata pentru ceva timp de la curtea de la Bucuresti.


In 1948, Elisabeta paraseste definitiv Romania si se stabileste in Franta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu