joi, 28 februarie 2013

Alfonso XIII, Regele Spaniei

"... mi-am dat intotdeauna silinta sa servesc Spania, avand drept unica preocupare pe aceea a interesului public, chiar in imprejurarile cele mai grele. Se pot comite erori si, fara indoiala, le-am comis si eu, Dar stiu ca tara noastra s-a aratat mereu indulgenta cu greselile facute fara intentii rele. Sunt regele tuturor spaniolilor si sunt eu insumi spaniol. As putea folosi mijloace energice pentru a-mi mentine prerogrativele regale si a rezista cu succes celor care ma ataca, dar prefer sa ma retrag decat sa provoc un conflict care ar putea opune compatriotii mei unii contra celorlalti, intr-o lume civila fratricida, Nu renunt la nici unul din drepturile mele, ele reprezinta un depozit acumulat de Istorie si de a caror pastrare va trebui intr-o zi sa dau socoteala"

       La 15 ianuarie 1941, regele Alfonso XIII isi transmite drepturile dinastice celui de-al treilea fiu al sau Juan, dandu-i astfel legitimitate regala. Moare o luna mai tarziu, la 28 februarie, strangand in maini crucifixul pe care-l smulsese din camera lui din Palatul Orient, inainte sa plece in exil. Ultimele sale cuvinte au fost adresate fiului sau Juan "Majestate, Spania inainte de toate". 

        Nascut la sase luni dupa moartea tatalui sau, Alfonso este proclamat Rege chiar in ziua nasterii, al treisprezecelea cu acest nume ... aceasta cifra fadica nu-i va ocoli destinul. Treisprezece este si numarul atentatelor de care regele va scapa in mod miraculos in timpul domniei sale. Unul din aceste atentate va avea loc chiar in ziua casatoriei sale cu printesa Victoria-Eugenia de Battenberg.

        Alfonso XIII domneste intr-o perioada critica a istoriei Spaniei. Dupa ce in primul razboi, Spania cunoaste o perioada de prosperitate, dar si cresterea miscarilor socialiste. In 1931, Regele paraseste Spania; nu a abdicat, nici nu a renuntat la tron, ci pur si simplu si-a suspendat temporar functiunile, izgonit de o revolutie de catifea, in care nici un strop de sange spaniol nu a fost varsat. Regele nu vrea sa fie motivul pentru care fratele se intoarce impotriva fratelui. 

          Din exil, Alfonso XIII urmareste cu tristete evenimentele din Spania, luptele inversunate ale razboiului civil, dezvoltarea fascismului si instaurarea dictaturii lui Franco. 


Bibliografie:
* Bricard Isabelle, Dinastiile Domnitoare ale Europei, Editura Vivaldi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu