luni, 21 mai 2012

Printesa Elena a Greciei si Danemarcei

 "In adolescenta parea sa fie absolut sigur ca, avand atarea rude incoronate, ea era sortita unei vieti stralucite si senine de regina, sotie de rege. Dar Destinul a decis altfel ... Intotdeauna, exceptand perioadele de exil, ea s-a aflat pe treptele unui tron. Odata i s-a spus ca viata ei seamana cu povestea Cenusaresei, dar inversata si repetata intruna. Pentru ca, in cazul ei, povestea nu s-a sfarsit ci a inceput cu fericirea, cand mica printesa din palatul parintilor ei adorati, printul mostenitor si printesa mostenitoare ai Greciei, petrecea ore fericite, jucandu-se fara griji, sub cerul insorit al Atenei"

- Arthur Gould Lee


        Printesa Elena a Greciei si Danemarcei s-a nascut la 3 mai 1896, fiind al treilea copil si cea mai mare dintre cele trei fiice al printului mostenitor Constantin al Greciei si a sotiei sale, nascute Sofia de Prusia. Marea familie regala greaca era foarte unita si pentru toti Elena era Sitta, numita asa din cauza eforturilor fratelui sau mai mare Alexandru de a-i spune in engleza sister in copilarie. In copilarie partenerii de joaca ai micii printese erau fratii sai Gerge si Alexandru si unchiul sau, Christopher (cu doi ani mai mare decat George). Deoarece verisoarele ei (Olga, Elisabeta si Marina) si sora ei, Irina era prea mici, cea mai apropiata persoana de Elena era Alexandru, pentru care printesa nutrea "o mare admiratie pentru numeroasele lui calitati si in special pentru una - si anume ca, inca de mic, niciodata n-a incercat sa scape de vreo pedeapsa spunand o minciuna".

        Viata minunata a printesei a luat sfarsit in 1917 cand tatal sau a fost fortat sa paraseasca Grecia si fratele sau Alexandru a devenit Rege. Timp de trei ani, in exil Elena a fost martora la atacurile indreptate asupra tatalui sau si a vazut cum Regele dispare treptat. In 1920, fratele mai mare al Elenei, George reuseste dupa mai multe cereri in casatorie sa obtina acceptul Elisabetei de Romania. Regina Maria le invita pe surorile lui George in vizita la Bucuresti. In ciuda faptului ca Elena nu vroia sa isi paraseasca parintii, Regele Constantin a considerat ca este important pentru copii sai sa fie primiti la Curtile Regale ale Europei in ciuda faptului ca el era o paria. In trenul spre Bucuresti, Irina si Elena au fost insotite de printul Carol, care se intorcea din calatoria pe care fusese fortat sa o faca dupa anularea casatoriei morganatice cu Zizi Lambrino.

      In Romania, Elena primeste vestea mortii fratelui sau Alexandru si decide sa plece imediat la Lucerna. A doua zi Regina Maria afla ca Ducesa de Coburg a murit, si decide sa le insoteasca pe printese. Spre surprinderea tuturor printul Carol, decide sa vina si el. La Zurich, Carol ii cere regelui Constantin mana Elenei. Regele  ii spune Elenei ca nu are impotriva casatoriei si ca ea este libera sa decida. In schimb Regina Sofia era impotriva casatoriei, considerand ca cei doi sunt mult prea diferiti si incercand sa ii deschida ochii fiicei sale. Peste ani, Regina Elena va afirma "Pe atunci, nu mi-am dat seama cata dreptate avea. Daca as fi ascultat-o pe mama, as fi crutata de multi ani de nefericire. Dar, asa stand lucrurile, s-a anuntat logodna in mod oficial." Elena s-a casatorit la 10 martie 1921, fiind prima printesa a Greciei care se casatorea in Atena. Printii mostenitori ai Romaniei au ramas in Grecia pana in luna mai, cand Elena s-a luat ramas bun de la vechea ei tara pentru a se dedica Romaniei.

         In Romania, Elena si Carol au locuit intr-un apartament din Cotroceni si in Castelul Foisor din Sinaia. In Sinaia, viata era idilica, dupa cum Regina Elena spunea "aveam multe gusturi comune pe atunci si viata era tare placuta, Dar pentru ca educatia si inclinatiile lui Carol erau fundamental deosebite de ale mele, armonia dintre noi a inceput sa se destrame incet, incet." La 25 octombrie 1921 s-a nascut singurul copil al cuplului, care va fi numit Mihai, dupa numele celui care unise cele trei tari Romanesti in 1600. 

             Imediat dupa botezul lui Mihai, Elena pleaca cu copilul sau in Grecia, alarmata de vestile privind boala tatalui sau. Cand se intoarce la Bucuresti impreuna cu sora sa Irina, in capitala Romaniei incepusera sa apara zvonuri privind aventurile lui Carol. In 1925, au aparut zvonuri si mai alarmante privind faptul ca  Printul Mostenitor nu mai are aventuri, ci o aventura cu Elena Lupescu. In noiembrie el semneaza o noua renuntare la tron. Elena este distrusa, dar pentru fiul sau de cinci ani care si-a pierdut tatal si pentru socrii ei, care si-a u pierdut inca odata fiul, ea trebuie sa raman puternica. Mihai devine MOSTENITORUL BUNICULUI SAU SI AL FAMILIEI REGALE ROMANE. 
             Pentru restul vietii, Regina Mama Elena a Romaniei se va dedica fiului sau si familiei acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu