miercuri, 17 iulie 2013

Executia tarului Nicolae II si a familiei sale

      La 2/15 martie 1917, tarul Nicolae II a semnat abdicare punand capat a peste 300 de ani de dinastie Romanov. Din august 1917, Nicolae, Alexandra si copiii lor au fost prizonieri in casa guvernatorului din Tobolsk. Tarul vroia cu disperare sa plece in exil in Anglia. Initial guvernul englez i-a oferit axil, dar George V se temea de efectele pe care le-ar avea adapostirea unui autocrat asupra popularitatii monarhiei engleze. Cele opt luni petrecute de familia imperiala in Tobolsk au fost marcate de frig si de temeri pentru viitor. 

Nicolae II, Alexei Nicolaeievici, Olga Nicolaievna, Maria Nicolaeievna,Tatiana Nicolaeivna
Tarina Alexandra Feodorovna si Anastasia Nicolaievna
    In putinele scrisori pe care le-a putut trimite de aici, tariana Alexandra isi manifesta credinta in Dumnezeu "Inima mea este plina de probleme, dar sufletul imi ramane linistit, pentru ca simt ca Dumnezeu este intodeauna aproape. Viata aici nu este nimic - Eternitatea este totul, si ceea ce facem este sa ne pregatim sufletele pentru Regatul Cerului. ... si daca ei ne iau totul, nu pot sa ne ia sufletele ... aceste zile de suferinta se for sfarsi. Vom uita toata nelinistea si vom multumi Domnului ... Totul este voia lui .... Toate suferintele ne sunt trimise ca sa ne elibereze de pacatele noastre si ca sa ne testeze credinta".  

Marea Ducesa Olga Nicolaievna, Tarul Nicolae II, Marea Ducesa Maria Nicolaievna si
Marea Ducesa Tatiana Nicolaeivna in captivitate

        In martie 1918, Lenin a semnat pacea cu Germania, tradand Alianta cu Antanta. Nicolae II a fost distrus "Daca stiam ca se va ajunge la asta nu as fi abdicat niciodata". Omul care a pus interesul tarii sale si onoarea fata de aliati in fata interesului propriu, vedea ca sacrificiul sau nu a servit la nimic. In primavara 1918, familia imperiala e mutata in Ekaterinburg, un oras in Urali. Casa in care stau aici, Ipatiev, este numita casa cu scop special. In noaptea 16/17 iulie 1918, familia a fost trezita. Jacob Yurovsky le-a ordonat sa mearga sa astepte masinile, deoarece trebuiau sa fie mutati din cauza apropierii armatei albe. Dupa ce le-a spus sa se pregateasca sa fie fotografiati, Yorovsky a anuntat "Pentru ca rudele voastre continua atacul asupra Rusiei Sovietice, Comitetul Executiv din Urali a decis sa va execute". Nicolae II s-a intors spre familia sa si a intrebat "Ce, ce?". Yorovsky a repetat anuntul, a scos pistolul si la impuscat pe Tar. Restul membrilor politiei secrete a inceput sa traga asupra prizonierilor. Alexandra si Olga au incercat sa faca semnul crucii, dar au fost ucise imediat. Tatiana, Maria si Anastasia aveau cusute bijuterii in corsete si asa gloantele au ricosat, asasinii au folosit baionetele pentru a le omora mai repede. 

Icoana reprezentand Familia Imperiala Rusa
      Imediat dupa asasinarea Familiei Imperiale au inceput sa apara zvonuri privind soarta ultimului tar al Rusiei. Imparateasa Vaduva Maria Feodorovana a refuzat sa creada ca fiul ei este mort si isi va petrece restul vietii rugandu-se sa il vada din nou. In ziua urmatoare, bolsevicii ii vor asasina pe Marea Ducesa Elisabeta Feodorovana, pe Marele Duce Serghei Mihailovnici, si pe printii Ioan Constantinovici, Constantin Constantinovoci, Igor Contantinovici si Vladimir Pavlovici Paley. In ianuarie 1919 vor fi asasinati Marii Duci Paul Alexandrovici, Nicolae Mihailovnici, George Mihailovnici si Dimitri Constantinovici
        In 1981, Nicolae, Alexandra, Olga, Tatiana, Maria, Anastasia si Alexei au fost recunoscuti drept martiri de catre Biserica ortodoxa Rusa din afara Tarii. Dupa multe controverese, in 2000, Biserica Rusa a recunoscut canonizarea pentru ca Familia Imperiala si-a primit moartea cu credinta in Dumnezeu. Pe locul unde au fost asasinati a fost construita Biserica Sangelui.

Bibliografie:
*Gelardi, Julia P. (2011-02-15). From Splendor to Revolution: The Romanov Women, 1847--1928 (Kindle Location 8084). Macmillan. Kindle Edition.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu