sâmbătă, 27 iulie 2013

Printul Knud al Danemarcei

Printii Frederick si Knud ai Danemarcii
       Knud Christian Frederick Michael al Danemarcei s-a nascut la 27 iulie 1900, fiind al doilea fiu al viitorului Christian X al Danemarcei si a sotiei sale Alexandrine, nascuta printesa de Mecklenburg-Schwerin. Knud a fost numele purtat de sase regi danezi medievali. Christian a fost in onoarea strebunicului sau, regele Danemarcei Christian IX, in timpul domniei caruia Knud s-a nascut. Frederick este in onoarea bunicului sau, printul mostenitor al Danemarcei. In acelasi timp Christian si Frederick sunt nume traditionale in familia regala a Danemarcei. Michael este in onoarea bunicului mamei sale, Marele Duce Mihai Nicolaievici.

           Knud s-a nascut la un an dupa nasterea unicului sau frate, viitorul Frederick IX. Printul Knud a urmat traditia familiei, intrand in marina. In 1933, Knud s-a casatorit cu verisoara sa primara, printesa Caroline-Mathilde a Danemarcei. Din aceasta casatorie s-au nascut trei copii: Elisabeth, Ingolf si Christian.
      In 1947, pe tronul Danemarcei urca Frederick IX. Noul rege avea trei fete, asa ca in conformitate cu lege salica Knud devine print mostenitor. Dar urcarea sa pe tronul Danemarcei nu era privita cu ochi buni de politicienii danezi. Knud avea o personalitate stearsa. Mai mult, soacra lui Knud, Helene de Schleswig-Holstein a fost foarte apropiata de germani in cel de-al doilea razboi mondial, fiind exilata in 1945 din Danemarca. In acelasi timp, in 1952 pe tronul Angliei urcase regina Elisabeth II, ceea ce i-a indemnat pe guvernantii danezi sa elaboreze un proiect de revizuire a Constitutiei prin care femeiilor le este permis sa mosteneasca tronul. In 1953, danezii aproba modificarea Constitutiei si Knud isi pierde locul in favoarea nepoatei sale, Margareta. Knud a murit in 1972.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu