luni, 8 aprilie 2013

Print-consort Felix de Luxembourg

            Printul Felix de Luxembourg se stingea din viata la 8 aprilie 1970, in castelul de la Fischbach. Nascut in 1893, el este al saselea copil al ducelui Robert de Bourbon-Parma si a celei de-a doua sotii, nascute Maria-Antonia de Braganza. In timpul primului razboi mondial, spre deosebire de fratii sai Sixto si Xavier care lupta de partea Aliatilor, Felix si fratele sau, Rene, se inroleaza sub drapelul Habsburgilor (sora sa Zita era imparateasa Austro-Ungariei).

         La 6 noiembrie 1919, printul Felix s-a casatorit cu marea-ducesa Charlotte de Luxembourg. Casatoria celor doi indispune populatia Marelui Ducat. In primii ani ani ai casatoriei, datorita legaturilor sale cu Germania si "anilor nebunatici", printul Felix era foarte nepopular in noua sa tara. Treptat, el a inceput sa se adapteze. Printul-consort si-a asumat presedintia Crucii Rosii luxembourgheze. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Printul Felix pleca in exil impreuna cu familia sa si dupa ce copii (Jean, Elisabeth, Marie-Adelaide, Marie Gabriele, Charles, Alix) sunt pusi la adapost in Canada, Felix si Charlotte se stabilesc la Londra. Aici, Felix se angajeaza in Armata Britanica si revine in Luxembourg la 10 septembrie 1944 cu divizia a V-a blindata a armatei americane.

              In 1964, Marea Ducesa abdica in favoarea fiului sau Jean, si impreuna cu Felix se retrage la castelul de la Fischbach. Cinci ani mai tarziu cei doi isi sarbatoresc nunta de aur.     
        

Bibliografie:
Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu