joi, 5 ianuarie 2012

Jean, Mare Duce de Luxembourg

Astazi Marele Duce Jean al Luxembourgului implineste 91 de ani. Jean s-a nascut la 5 ianuarie 1921, la castelul Berg, fiind fiul Marii Ducese Charlotte si a Printului Felix de Bourbon-Parma. Una din surorile tatalui sau a fost imparateasa Zita a Austro-Ungariei, iar unul din fratii a fost printul Rene de Bourbon-Parma, tatal reginei Ana a Romaniei.

In mai 1940, Germania a invadat Marele Ducat, ceea ce a marcat inceputul unui exil de patru ani pentru Familia Ducala a Luxembourgului. Jean s-a inscris Universitatea din Quebec, unde a studiat dreptul si stiintele politice. In 1942 s-a inscris in Garda Irlandeza, luand parte la eliberarea Luxembourgului din 1944. 

 Dupa razboi, printul Jean s-a implicat in reprezentarea tarii sale. In 1946 a devenit membru al Comitetului International Olimpic. Din 1951 pana in 1961 a facut parte din Consiliul de Stat al Marelui Ducat. In 1961, a devenit Locotenent-Reprezentativ, un fel de regent, in numele mamei sale, Marea Ducesa Charlotte. Printul Jean a devenit Mare Duce in 1964, dupa abdicarea mamei sale. Urmand exemplul acesteia, Marele Duce Jean si-a facut indatoriile cu discretie, pentru a nu influenta imaginea sa de simbol al unitatii si independentei Marelui Ducat. 

 In timpul domniei Marelui Duce Jean, Luxemburg s-a dezvoltat dintr-un stat bazat pe agricultura si industrie intr-un centru modern creat prin furnizarea serviciilor. 

La inceputul domniei sale s-a infiintat prima banca internationala; in centrul orasului a luat nastere Comunitatea Europeana si mai apoi o mare parte a orasului a fost data pentru construirea institutiilor UE. In ciuda faptului ca nu si-a depasit niciodat atributiile de monarh ce domneste si nu guverneaza, Printul Jean a militat pentru construirea Europei Unite. 

 In 1953 s-a casatorit cu Printesa Josephine-Charlotte a Belgiei. In momentul casatoriei Josephine-Charlotte era indragostita de altcineva, iar Jean nu dorea sa se casatoreasca. In ciuda faptului ca cei doi s-au casatorit impotriva vointei lor, cu timpul ei si-au construit o viata impreuna si au avut un mariaj puternic ce a durat peste o jumatate de secol. Marele Duce Jean si Marea Ducesa Josephine Charlotte au avut cinci copii. In 2000, Marele Duce a abdicat in favoarea fiului sau Henri. In ciuda acestui lucru, Marele Duce continua sa fie implicat in societatea luxemburgheza. 

LA MULTI ANI ALTETA!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu