joi, 14 martie 2013

Imparateasa Zita a Austro-Ungariei

             Zita, ultima Imparateasa a Austriei, Regina a Ungariei si Regina a Boemiei, murea in Elvetia, la 14 martie 1989. Imparateasa avea 96, dintre care 67 a fost vaduva. Fiica a ducelui Robert I de Parma si a Mariei Antonia a Portugaliei, printesa a fost numita dupa o sfanta italiana din secolul XIII. Membrii familiei de Bourbon-Parma erau catolici devotati, trei dintre surorile Zitei devenind calugarite. Pentru un timp, tanara printesa s-a gandit ca acesta va fi si viitorul sau. 
        
            In 1911, Printesa Zita de Bourbon-Parma se casatoreste cu Arhiducele Carol al Austro-Ungariei. In 1914, viata lor se schimba odata cu assinarea lui Franz-Ferdinand la Sarajevo. Austro-Ungaria intra in razboi si dupa doi ani, la moartea lui Franz-Josef, Carol si Zita devin Imparatul si Imparateasa Austro-Ungariei. Razboiul a fost o experienta dureroasa pentru Zita; pe langa toate problemele Imperiului, Zita era preocupata si de faptul ca fratii ei luptau in tabere diferite: Printul Felix (tatal Marelui Duce Jean de Luxembourg) si Printul Rene (tatal Reginei Ana a Romaniei) erau in armata austriaca, in timp ce Printul Sixto si Printul Xavier. Mai mult, Zita a ajuns sa fie cunoscuta drept Italianca, existand zvonuri impotriva ei. In ciuda acestor zvonuri, Zita a fost o imparateasa dedicata cauzelor sociale si ajutorarii celor nevoiasi. Desi chestiunile armate erau exclusiv domeniul Imparatului, Zita a reusit sa impiedice bombardarea palatului Regelui Belgiei.

           Sfarsitul razboiului a insemnat prabusirea monarhiei; cand credea ca sotul ei vrea sa abdice, Imparateasa a rostit faimoasa s-a declaratie "Un suveran nu poate abdica niciodata. El poate fi detronat .... In regula. Asta e forta. Dar sa abdice - niciodata, niciodata, niciodata! Mai degraba as muri alaturi de tine. Si atunci va ramane Otto. Si chiar daca o noi toti vom fi ucisi, tot vor ramane alti Habsburgi". In final, cu ajutorul unor ofiteri englezi, trimisi de Regele George V, Carol si Zita au plecat in Elvetia fara a abdica.

            Dupa Elvetia, familia imperiala s-a mutat in Madeira, unde Carol a murit in 1922. Zita a ramas vaduva si a trebuit sa aiba grija singura de cei opt copii. Dupa Madeira, s-au mutat in Spania, apoi in Belgia. Pana in 1939, Zita a militat pentru reintoarcerea Habsburgilor pe tronul Austriei. Cand Germania a ocupat tara lor, Zita si copii sau a plecat in SUA. Lipsita de banii din Europa, Zita a trebuit sa se descurce cu foarte putin; in ciuda acestui lucru ea si copii sai au fost foarte activi. Dupa razboi, Imparateasa a petrecut doi ani facand turul Americii pentru a strange bani pentru a ajuta Austria si Ungaria. Zita s-a mutat inapoi pe continent in 1956, pentru a avea grija de mama sa.

         Imparateasa Zita si-a petrecut restul vietii dedicandu-se marii sale familiii si canonizarii sotului sau, numit Imparatul Pacii. Desi multi dintre copii sai s-au stabilit in Austria, Imparatesei i-a fost interzisa intrarea in tara natala pentru foarte mult timp. Dupa sase decenii, in 1982 Imparateasa Zita s-a intors in tara ei.

         Cinci ani mai tarziu, Imparateasa a aniversat 95 de ani, impreuna cu copiii si nepotii sai. Aceasta aniversare a fost a fost sarbatorirea unei vieti dedicate celorlalti. Imparateasa a murit in anul 1989 si a fost inmormantata la Viena, in Cripta Capucinilor alaturi de inaintasii sai.        

2 comentarii:

  1. Oare de ce mi se pare o asa mare asemanare intre Casa de Habsburg si Casa de Romania ???

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand moare un Monarh, nu se trimit Condoleante Maestatii Sale, se trimit Condoleante, intregului Popor al carui Monarh a murit. Dumezeu sa o odihneasca la Dreapta Sa pe Regina Romaniei, si sa aculte rugile ei privind Patria Sa : ROMANIA . Dumnezeu sa aiba grija si de Maiestatea Sa Regala MIHAI Al Romaniei , sa Ii dea Sanatate si Putere sa depaseasca acest moment

    RăspundețiȘtergere