duminică, 15 aprilie 2012

Printul Philippe, Duce de Brabant

                 Alteta Sa Regala Philippe, duce de Brabant, print al Belgiei s-a nascut la 15 aprilie 1960, fiind primul fiu al printului Albert al Belgiei (viitorul Albert II) si al sotiei sale, nascute donna Paola Ruffo di Calabria. Philippe a fost educat pentru a-i succede unchiului sau Baudouin. Moartea timpurie a regelui da peste cap aceste previziuni. La treizeci si trei de ani, Philippe este considerat prea tanar pentru a urca pe tron si tatal sau devine Albert II. 

Printul Philippe, Regele Albert II

                      Educatia primita de Philippe raspunde dublei culturii a tarii pe care o va conduce intr-o zi: dupa ce studiaza la colegiul iezuit Saint-Michel la Bruxelles, apoi la colegiul benedict din Lophem, unde predarea se face in limba flamanda. Printul Philippe isi continua apoi studiile la Oxford si la Stanford. In acelasi timp, printul Philippe se antreneaza la pilotajul avansat si in marina. Dupa terminarea studiilor, Philippe este alaturi de unchiul sau pe care il secundeaza in indeplinirea indatoriilor regale. In ciuda acestui lucru, el nu are o imagine foarte buna. Conservator, introvertit, credincios convins, Philippe e eclipsat de sora sa, printesa Maria Astrid. Pana la casatoria sa, multi vedeau in Maria Astrid si in familia sa imaginea unei monarhii mult mai moderne. 

Printesa Mathilde si Printul Philippe in ziua nuntii lor

                 La 4 decembrie 1999, Printul Philippe se casatoreste cu Mathilde d'Udekem d'Acoz. Ceremonia a fost celebrata in limbile franceza, flamanda si germana si a avut un efect benefic asupra imaginii monarhiei belgiene pe care unele afaceri sordide (ca descoperirea unei fiice nelegitime a Regelui) o destabilizasera. Alegerea unei sotii a fost o problema delicata in contextul politicii belgiene, deoarece nu era de dorit ca mostenitorul tronului sa se casatoreasca cu o femeie ce apartine uneia din cele doua comunitati rivale. In acest context, Mathilde e alegerea perfecta: de origine flamanda, ea traieste in regiunea valona. In 2001 se naste primul copil al cuplului, Elisabeth, care odata cu modificarea legii salice este a doua in linia de succesiune la tronul belgian dupa tatal sau. Cuplul princial mai are inca trei copii: Gabriel, Emmanuel, Eleonore.

Printul Philippe, Printii Gabriel si Emanuel, Printesele Elisabeth si Eleonore si Printesa Mathilde
           
               Dupa ce tatal sau a urcat pe tron, Philippe a devenit presedinte al Oficiului Belgian al Comertului Exterior. Un an mai tarziu, printul Philippe devine senator de drept. In anul 1997, el devine presedinte de onoare a Consiliului Federal Belgian pentru dezvoltarea sustenabila. Cativa ani mai tarziu e asuma conducerea Companiei Belgiene de investitii pentru tarile in curs de dezvoltare. In acelasi timp, constient de problemele tarii sale, ducele de Brabant a stabilit Fondul Printul Philippe, care promoveaza schimburile culturale dintre cele trei comunitati lingvistice ale Belgiei.


LA MULTI ANI !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu