duminică, 24 iunie 2012

Infanta Maria de las Mercedes, Printesa de Orleans

             Maria de las Mercedes, al saselea copil al infantei Louisa Fernanda a Spaniei si al printului Antoine de Orleans, s-a nascut la 24 iunie, la Palatul Regal din Madrid. Printesa franceza prin tatal sau si infanta spaniola prin mama sa, Maria de las Mercedes a copilarit in palatul San Telmo  din Andalusia. Incercarile ducelui de Montpensier de a o detrona pe cumnata sa l-au facut un oaspete nedorit la curtea din Madrid.

             In 1868, odata cu detronarea reginei Isabel II, Maria de las Mercedes si familia sa au plecat in exil in Franta. Aici infanta l-a cunoscut mai bine pe verisorul sau primar, Alfonso, Print de Asturia. Dupa ce Alfonso a urcat pe tronul Spaniei, a cerut-o in casatorie. Maria de las Mercedes este de o frumusete rapitoare, despre care un deputat care se opusese casatoriei nu s-a putut impiedica sa declare in Cortes "Despre infanta nu pot spune nimic deoarece este un inger si ingerii nu pot fi discutati".

              La 23 ianuarie 1878, regele Alfonso XII se casatoreste cu infanta Maria de las Mercedes. Din pacate fericirea celor doi este de scurta durata. La cinci luni dupa casatorie, Regina Spaniei moare din cauza unui avort spontan agravat de tuberculoza. Alfonso este distrus, dar trebuie sa se recasatoresca pentru a-si indeplini datoria dinastica. In amintirea marii sale iubiri, Alfonso isi va numi prima fiica Maria de las Mercedes. 


Bibliografie:
*Isabelle Bricard, Dinastiile Domnitoare ale Europei   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu