duminică, 10 iunie 2012

Printul Philip, Duce de Edinburgh

         "Viitorul meu este sublim si stralucit, dar semanat din abundenta cu spini"


              Gandurile printului Albert de Saxa-Coburg si Gotha impartasite jurnalului in timpul pregatirilor pentru casatoria sa cu regina Victoria, pot fi atribuite si stranepotului sau, printul Philipp al Greciei si Danemarcei (devenit Philipp Mountabatten) un secol si jumatate mai tarziu. La 20 noiembrie 1947, mostenitoarea tronului englez, printesa Elisabeta se casatoreste cu locotenentul Philipp Mountbatten, la catedrala Westminster, in mare pompa.

                 Printul Philipp se naste dupa patru surori (Margarita, Theodora, Cecile si Sophie), la 10 iunie 1921, pe insula Corfu, fiind fiul printului Andrei al Greciei si Danemarcei si a printesei Alice de Battenberg. Inca din copilarie, printesa Alice a fost surda din cauza unei rubeole, dar cu ajutorul extraordinarei sale mame, printesa Victoria, a invatat sa vorbeasca si sa citeasca pe buze.

                In 1922, o junta militara il detroneaza pe regele Constantin I al Greciei si exileaza intreaga familie regala greaca din tara. Fratele Regelui, printul Andrei, este arestat si condamnat la moarte. Doar interventia regelui George V l-a salvat pe printul grec. Regele britanic a trimis o nava de razboi care il salveaza pe printul Andrei si pe familia acestuia. La inceputul acestui exil, Philipp si familia sa se instaleaza pe insula Saint-Cloud, pe proprietatea unchiului sau, printul George al Greciei. In exil, casatoria lui Andrei si a lui Alice se destrama, iar dupa casatoriile fiicelor lor, cei doi au vieti separate. Philipp este educat de familia mamei sale, iar tutorele lui este unchiul sau George, marchiz de Milford Haven. Moartea acestuia in 1938, a fost o lovitura puternica pentru Philipp. Din acel an, Louis de Mounttbaten devine tutore si tata de substitutie. 

              Printul Philipp intra in colegiul naval de la Dartmouth, unde la 22 iulie 1939 o cunoaste pe printesa Elisabeta a Regatului Unit. Aceasta intalnire a fost orchestrata de lordul Louis Monuntabatten, care ii da nepotului sau sarcina de a le distra pe printesele Elisabeth si Margaret. Philipp, in varsta de optsprezece ani, blond, frumos si atletic o impreseioneaza pe printesa mostenitoare de doar treisprezece ani. 

                    La declansarea celui de-al doilea razboi mondial, printul Philipp, cetatean al unei tari neutre nu este trimis pe front. In 1940, Italia invadeaza Greca asa ca printul este repartizat pe un vas pe Mediterana si participa la prima sa batalie in 1941. In 1943 devine cel mai tanar ofiter din marina regala. 

                  In timpul unei permisii la Londra, printul Philipp o reintalneste pe printesa si cei doi incep sa corespondeze si sa se vada. Printesa este foarte indragostita, spre satisfactia lordului Mountabatten care nuteste speranta de a-si uni familia cu casa de Windsor. Regele George VI nu il priveste cu ochi buni pe pretendent, mai ales ca informatiile adunate nu creioneaza portretul unui print sobru si cast. Elisabeth accepta cererea in casatorie a printului si tatal sau, pus in fata faptului implinit ii cere sa astepte majoratul inainte de a se marita. Dupa un an, timp in care hotararea printesei se intareste si cea a tatalui sau incepe sa cedeze, Palatu; anunta logodna. Sfatuit de unchiul sau, Philipp renunta la cetatenia graca si la religia ortodoxa. Mai mult el decide sa isi abandoneze drepturile dinastice si numele de Schleswig-Holstein, luand numele mamei sale, Mountabatten.


Bibliografie:
Isabelle Bricard, Dinastiile Domnitoare ale Europei  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu