joi, 6 septembrie 2012

Petru al II-lea al Iugoslaviei

         Petru al II-lea al Iugoslaviei s-a nascut la 6 septembrie 1923, la Belgrad. El a fost fiul regelui Alexandru I al Iugoslaviei si al sotiei sale Maria, nascuta Printesa a Romaniei. Regele Iugoslaviei si-a numit intaiul nascut in onoarea tatalui sau, Petru I al Iugoslaviei. Nasii printului mostenitor al Iugoslaviei au fost ducele si ducesa de York, viitorii George IV si Elisabeta a Regatului Unit.

          Copilaria fericita ce si-a petrecut-o in compania celor doi frati mai mici, Andrei si Tomislav, a fost scurtata din cauza asasinarii tatalui sau la Marseille. In 1934, in varsta de doar 11 ani, Petru devine cel de-al treilea rege al Iugoslaviei. In fruntea statului se afla o regenta condusa de unchiul sau, Paul al Iugoslaviei. 

          In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Iugoslavia a fost fortata sa se alieze cu Puterile Axei. Sfarsitul razboiului a adus aceasta tara in sfera de influenta sovietica si a provocat sfarsitul monarhiei. Petru a plecat in exil la Londra. Aici a cunoscut-o pe printesa Alexandra a Greciei si Danemarcei. Cei doi s-au cunoscut la 20 martie 1944. Dupa un an s-a nascut unicul fiu al cuplului: Printul Mostenitor Alexandru al Serbiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu