vineri, 7 septembrie 2012

Regele Baudouin I al Belgiei

Astrid, Ducesa de Brabant impreuna cu printul Baudouin
         Baudouin Albert Charles Léopold Axel Marie Gustave al Belgiei s-a nascut la 7 septembrie 1930, fiind primul fiu al printului Leopold al Belgiei si a sotiei sale, printesa Astrid a Suediei. Leopold si Astrid si-au numit fiul in onoarea printului Baudouin al Belgiei, primul nascut al ducelui de Fladra, educat de Leopold II sa ii urmeze pe tron. Al doilea si al treilea nume a fost in onoarea bunicului patern, regele Albert I al Belgiei, respectiv in onaorea bunicului matern, printul Carl al Suediei. 

       Vestea mult asteptatului mostenitor a fost primita cu bucurie de belgieni. Astrid ii scrie bunei sale prietene Anna Sparre "Iti imaginezi cat de fericiti suntem ca e baiat. Este o bucurie nu numai pentru noi, ci pentru toata lumea din Belgia. Sunt teribil de mandra de cei doi copii ai mei. " Viitorul rege s-a nascut in anul in care Belgia implinea un secol de independenta, ceea ce a marit bucuria nasterii printului.

       In februarie 1934, Belgia si-a pierdut regele, cand Albert I, bunicul lui Baudouin, a murit in timp ce escalada o stanca. Baudouin a devenit print mostenitor al Belgiei. La ceremonia de depunere a juramantului, Leopold al III-lea si-a incheiat discursul spunand "Ma pun in intregime in slujba Belgiei". In acest moment, Regina Astrid l-a ridicat pe Baudouin, prezentandu-l tarii. La cateva luni dupa moartea regelui Albert I s-a nascut fratele mai mic al lui Baudouin, numit in onoarea bunicului sau. Si aceasta noua perioada de fericire a fost de scurta durata. In august 1935, in ultima zi de vacanta, Leopold si Astrid au avut un accident de masina. Astrid a murit pe loc. Leopold a fost distrus, dar a incercat sa fie puternic pentru cei trei copii. Josephine-Charlotte a incercat sa aiba grija de fratii sai, dar era ea insasi un copil. Regina Elisabeth si-a rasfatat nepotii, dar abia dupa recasatorirea lui Leopold cu Lilian Baels, familia regala a recastigat fericirea de care s-au bucurat cat traia Astrid. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu