marți, 25 septembrie 2012

Leopold III, Regele Belgienilor

 "Va amintesc cu tarie ca viitorul patriei depinde de solidaritatea voastra nationala si 
va cer sa va adunati cu fervoare in jurul fiului meu. Va conjur, fiti uniti"  

 - Discursul de abdicare a regelui Leopold III

Regele Leopold III
        Viata regelui Leopold III al Belgienilor a fost marcata de tragedie: accident, tragedie, razboi, durere, tradare, calomnie, inchisoare, exil, dezastru politic, abdicare. In ciuda acestor tragedii, Leopold III a fost un rege devotat tarii sale. Din pacate, viata sa pusa in slujba tarii sale a fost privita de multi cu ingratitudine si respingere. In ciuda acestui lucru, Leopold al III-lea nu si-a pierdut niciodata demnitatea.

          Leopold s-a nascut la 3 noiembrie 1901, fiind primul fiu al regelui Albert I si al sotiei sale, printesa Elisabeth a Bavariei. Regele Albert I si regina Elisabeta au fost parinti stricti, dar iubitori, care si-au educat cei trei copii cu simtul datoriei si al moralitatii. Aceste valori au fost puse la incercare la declansarea primului razboi mondial. In timp ce Albert I si Elisabeta au devenit regele Cavaler si regina Infirmiera, dedicandu-se cu totul cauzei tarii lor, Leopold devine cel mai tanar voluntar in armata belgiana. Leopold, Duce de Brabant, a luptat in regimentul 12 de linie in grad de caporal. Totusi Leopold era viitorul rege al Belgiei, deci educatia sa nu trebuia sa fie ignorata. In 1915, in acelasi timp cu participarea la luptele de pe fron Leopold a devenit student la colegiul Eton. Dupa razboi, ducele de Brabant si-a continuat studiile in SUA si apoi a calatorit in toata lumea. In 1922, este inaltat la gradul de sublocotenent dupa doi ani in scoala militara. Nimic nu a fost neglijat in educatie viitorului rege, el avand cei mai buni profesori.

             In 1926, printul Leopold s-a casatorit cu printesa Astrid a Suediei. A fost o casatorie din dragoste. Cei doi s-au cunoscut la un bal in Copenhaga si din primul moment destinul lor a fost hotarat. Astrid i-a cucerit pe belgieni din primul moment. Cei doi au trei copiii: Josephine Charlotte, Baudouin si Albert. Leopold si Astrid impartasesc toate activitatile, regina avand o mare influenta asupra sotului ei. Acesta le spune colaboratorilor sai "Voi cere avizul sotiei mele". Moartea lui Astrid este o lovitura puternica pentru sotul sau, care spune "Viata mea s-a sfarsit". La 29 august 1935, Leopold III nu si-a piedut doar sotia adorata, ci si cel mai important colaborator si sfatuitor. In ciuda teribilei tragedii personale, Leopold a fost decis sa fie cel mai bun rege si tata posibil.

Josephine-Charlotte, Baudouin,  Astrid, Leopold III,  Albert
               Leopold urca pe tron in 1934, intr-o perioada tulbure pentru Belgia si Europa. Tragediilor personale (moartea tatalui si a sotiei sale) li se adauga criza economica mondiala, cresterea extremei drepte, tensiunile internationale precum si primele tensiuni dintre comunitatea valona si cea flamanda. Inzestrat cu un caracter puternic, incapatanat, Leopold intra imediat in conflict cu ministrii din guvernul sau.

          La urcarea pe tronul Belgiei, Leopold al III-lea a declarat "Ma daruiesc cu totul Belgiei". Pentru restul domniei, el va veghea la binele Belgiei ca un intreg. Confruntat cu pericolul nazismului, Leopold a incercat sa isi protejeze tara. Realizand ca neutralitatea nu este o solutie viabila, Regele Belgiei a incercat sa imbunatateasca armata. Din pacate la 10 mai 1949, Germania invadeaza Belgia. Leopold a incercat sa negocieze un armistitiu, dar capitularea este impusa fara conditii. Guvernul s-a refugiat la Londra si incearca sa il convinga pe rege sa li se alature. Leopold este pus in fata unei situatii fara solutii "Am ales intre sacrificiu si dezonoare". In calitatea sa de comandat al armatei belgienie, Leopold decide sa impartaseasca captivitatea soldatilor sai si sa ramana in Belgia. Niciun istoric adevarat nu se indoieste ca in aceasi situatie, Regele Cavaler ar fi luat aceeasi decizie ca fiul sau, dar Leopold devine "Regele Tradator" pentru francezi.

               Leopold III are domiciliul fixat la castelul Laeken si evita sa i-a parte la activitati publice pentru a nu fi acuzat de colaborare. Are o singura intalnire cu Hitler, pentru a pleda cauza prizonierilor belgieni. Aceasta intalnire ii va fi reprosata cu duritate mai tarziu de adversarii sai politici. Calomniile construite de adversarii politici ai regelui nu au atins poporul belgian, care in marea majoritate i-a ramas fidel. Ceea ce populatia nu i-a iertat a fost a doua casatorie cu  Lilien Baels, care a fost vazuta ca nedemna pentru a-i urma reginei Astrid.

Regele Baudouin si Regele Leopold III
                In 1944, dupa debarcare din  Normandia, Leopold, Lilian si cei patru copii ai lor sunt mutati din Belgia, intr-un castel de land Leipzig si mai apoi in Austria. Dupa eliberarea de catre americani in mai 1945, Leopold se abtine sa revina in Belgia, unde fratele sau Charles este regent. "Chestiunea regala" imparte tara in doua tabere leopoldisti si anti leopoldisti. Prima tabara, formata in principal de catolici, sustine dreptul divin al Regelui, in timp ce cea de-a doua considera cu atitudinea sa din timpul razboiului il impiedica sa exercite atributiile regale. In 1950 se realizeza un referendum care sa hotarasca chestiunea. 57.6% dintre belgieni isi vor regele inapoi. Leopold III impreuna cu fiii sai se intoarce la Bruxelles, dar in tara izbucnesc revolte, care se soldeaza cu trei morti. Pus in fata amenintarii razboiului civil, Leopold decide sa abdice un an mai tarziu, cand fiul sau, Baudouin, va deveni major. La 16 iulie 1951, regele Leopold III abdica si Baudouin urca pe tron. Leopold isi pastreaza titlu de rege si prerogativele de sef al familiei si care se spune ca "Baudouin domneste asupra Belgiei, dar Leopold domneste asupra lui Baudouin". Acesta situatie ia sfarsit in 1960, cand Baudouin se casatoreste cu dona Fabiola de Mora y Aragon.  

            Regele Leopold III al Belgienilor a murit la 25 septembrie 1983. Probabil niciun alt monarh belgian nu a fost nevoit sa treaca prin atatea tragedii personale si nationale ca Leopold III. In ciuda acestui lucru, Regele nu renunata la convigerile lui si la certitudinea ca a procedat bine ... Poate cea mai mare tragedie a acestui om extraordinar este ca a fost un om nobil ce si-a pierdut reputatia si un Rege ce si-a pierdut tara.

Bibliografie:
*http://madmonarchist.blogspot.ro/search?q=leopold+III
*http://crossoflaeken.blogspot.ro/2009/01/tragedy-of-leopold-iii.html
*http://iconicphotos.wordpress.com/tag/leopold-iii/ 
*Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi 
          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu