sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Imparateasa Carlota a Mexicului

O nunta minunata ... si-apoi, nebunia

       La 19 ianuarie 1927 in castelul Bouchout, din Belgia se stinge din viata o Imparateasa nefericita pe nume Carlota a Mexicului. Nascuta Printesa a Belgiei, Carlota este inmormantata in Biserica Notre Dame din Laeken. Din 1869, cand afla ca sotul sau, Maximilian I a fost asasinat mintile sale se intuneca pentru totdeauna ... Timp de 58 de ani, Carlotta canta cateodata la pian, noaptea, imnul Mexicului. 

        Printesa Charlotte s-a nascut la 7 iunie 1840, fiind singura fiica a regelui Leopold I al Belgiei si a sotiei sale Louise Marie de Orleans. Printesa a fost numita dupa prima sotie a tatalui sau, printesa Charlotte de Wales. Cand Charlotte de Saxa-Coburg si Gotha avea zece ani, mama sa a murit de tuberculoza; din acel moment cea mai apropiata femeie din viata Charlotte a fost bunica materna, Regina Marie Amalie a Frantei. Corespondenta dintre cele doua femei va dura toata viata.

       Singura fiica a lui Leopold I, Charlotte este foarte apropiata de Regele Belgiei, care exercita asupra sa o influenta profunda. Mai mult Charlotte are multe din calitatile acestuia: inteligenta, simtul datoriei, constiinta rangului sau, disciplinata, severitate, dar si vointa si sete de putere. 

            Leopold dorea sa gaseasca un sot demn de singura sa fiica si dupa ce au fost ignorati printul George de Saxa si regele Luis al Potugaliei, Charlotte se logodeste cu Arhiducele Maximilian al Austriei. Dupa nunta, Franz Joseph isi numeste fratele vicerege in Italia. Ambitoasa si mandra, Charlotte nu isi paraseste nicio clipa sotul, chiar daca acesta isi atrage ura statului major austriac si a aristocratiei lombarde: Milano ii reproseaza originea, Viena liberalismul.

         Dupa ce Maximilian este demis, cuplul se stabileste la Castelul Miramar, unde nepotrivirile de caracter dintre cei doi se accentueaza; Charlotte se plictiseste la Miramar dar detesta Viena unde este pe locul doi dupa imparateasa Elisabeta. Cand delegatia mexicana vine la Miramar si ii cere lui Maximilian sa devina Imparat, el accepta tronul. Din pacate Mexicul nu avea un partid monarhist si sprijinul Frantei si al lui Napoleon III nu este suficient pentru a-i asigura tronul. Maximilian si Charlotte debarca in Veracruz la 25 mai 1864. Maximilian, care desi isi vede visul de a domni implinit e distrus si se gandeste ca a facut o greseala renuntand la tot ce il lega de Austria, inclusiv la titlul de Arhiduce, in timp ce Charlotte e fercita, spunand "Maximilian are in sfarsit o ocupatie". Dupa trei ani, acelasi vas care i-a adus in Mexic, va duce in Europa trupul Imparatului Maximilian I al Mexicului. 

              In Mexic, Imparateasa Carlota - cum va fi numita - s-a dedicat complet noii sale tari, inspectand provinciile indepartate, infruntand holera, febrele tropicale, gherilele si dovedind calitati politice mult mai bune decat cele ale sotului sau. 

        In acelasi timp, din cauza problemelor intalnite in Mexic, a disputelor dintre conservatori si liberali, Maximilian isi indeparteaza sotia. Mai mult apar zvonuri ca o insala pe Carlota cu sotia unuia dintre gradinarii sai. Imparateasa este distrusa, mai ales ca afla si de moartea mult iubitului sau tata. Cand situatia din Mexic este critica, Carlota decide sa plece in Europa sa apeleze la Imparatul Napoleon. Imparatul Frantei renuntate de mult la visul mexican si deci Carlota nu obtine nimic de la el. Se intoarce la Miramar de unde ii scrie scrisori de imbarbatare sotului ramas in Ciudat de Mexico. 


            La Roma, Carlota cere sprijinul Papei, dand si primele semne de nebunie cand refuza sa manance de teama sa nu fie otravita de oamenii lui Napoleon III. Intre timp in Mexic, Maximilian este invins de Juarez si condamnat la moarte de un tribunal de razboi. In sfarsit Europa se agita ... prea tarziun, Maximilian este asasinat dupa ce ii scrie sotiei sale "Astept moartea ca un inger al mantuirii. Mor fara agonie. Voi cadea cu onoare ca un soldat, ca un rege infrant, Iar de nu vei putea indura atata sufeinta, daca Dumnezeu mi te va reda curand, voi binecuvand mana sa.  Charlotte a supravietuit 60 de ani dupa moartea sotului sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu