joi, 10 ianuarie 2013

Marea Ducesa Josephine Charlotte a Luxembourgului

      La 10 ianuarie 2005, dupa o lunga batalie cu cancerul moare Marea Ducesa Josephine Charlotte. Nascuta Printesa a Belgiei, Josephine Charlotte si-a pierdut mama in 1935. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, regele Leopold II decide sa ramana in tara sa. Decizia sa, vazuta de multi drept o tradare, este inceputul captivitatii Familiei Regale Belgiene. La sfarsitul raboiului, jumatate din belgini isi vor regele inapoi, jumate nu pot sa il ierte. Printesa isi viziteaza tara si incearca sa creasca sprijinul pentru tatal sau in "Chestiunea regala".

           Dupa  1950, printesa se intoarce in Belgia. Indragostita de un tanar al carui unic defect este acela de a nu fi aristocrat, trebuie sa renunte in urma unui "nu" categoric al tatalui sau, care era insa jignit din cauza criticilor la adresa casatoriei sale cu Liliane Baels. Traumatizata de pe urma rupturii, Printesa accepta sa se casatoreasca in 1953 cu printul Jean de Luxembourg. Aceasta casatorie aranjata nu rupea doar legatura Josephinei-Charlotte, ci si cea a tanarului print cu o tanara americanca. Lacrimile varsate de printesa in timpul nuntii nu prevesteau o casnicie fericita. In ciuda acestui lucru, de-a lungul anilor, uniunea lor se consolideaza datorita unor gusturi comune. Cuplul se instaleaza in castelul de la Betzdorf, unde se nasc cei cinci copii ai cuplului.

          Copilaria marcata de drame a facut-o trista si rezervata, ceea ce uneori a fost interpretat drept raceala. Mai mult, soacra sa, Marea Ducesa Charlotte era simbolul natiunii, o personalitate foarte puternica si foarte populara, ce o eclipsa pe tanara printesa.

        Cu timpul, Josephine-Charlotte se adapteaza in noua ei tara: casatoria motivata politic devine o uniune fericita, printesa blanda si fragila devine o Mare Ducesa energica ce se dedica complet cauzelor in care crede - tineri, familii si sanatate. Ghid-Sef al Ghizilor din Luxembourg, e in acelasi timp presedinta Crucii Rosii luxembourgheze, a Ajutorului luxembourghez pentru persoanele deplasate, a Societatii luxembourgheze de pediatrie, a Federatiei luxembourgheze de sporturi ecvestre, a Societatii luxembourgheze Teihard de Chardin etc.

          Josephine-Charlotte si Jean au fost foarte populari in timpul domniei lor. Desi Marele Duce domneste, dar nu guverneaza, Familia Ducala este un simbol al micului stat european. In timpul domniei lor, cuplul regal a facut numeroase vizite in strainatate: de la Belgia - tara domnesc Baudouin I si Albert II, pana in Regatul Unit, Marele Duce si Marea Ducesa intretin contacte stranse cu sefii de stat si cu personalitatile politice internationale.

         In 1981, poate amintindu-si de povestea ei de dragoste neimplinita, Josephine-Charlotte isi sprijina fiul cand acesta vrea sa se casatoreasca cu Maria Theresa Maestre. Din pacate relatia ei cu nora sa nu a fost niciodata apropiata si in 2002, Maria Theresa tine o conferinta de presa in care isi descrie soacra ca fiind autoritara si dura. Zvonurile privind neintelegerile dintre cele doua mari ducese au continut pana la moartea Josephinei-Charlotte.

Bibliografie:
* Bricard Isabelle, Dinastiile Domnitoare ale Europei, Editura Vivaldi
* http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/1480872/Grand-Duchess-Josephine-Charlotte-of-Luxembourg.html
* http://crossoflaeken.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu