duminică, 27 ianuarie 2013

Regina Maria Jose a Italiei

 On n'a jamais été heureux 

          La 27 ianuarie 2001 murea Regina Lunii Mai, Maria Jose a Italiei. Nascuta printesa a Belgiei, Maria Jose era fiica regelui Albert I al Belgiei si a sotiei sale, nascute Elisabeta de Bavaria. Bunicii paterni erau Filip, duce de Flandres (caruia i s-a propus tronul Romaniei) si Maria de Hohenzollern-Sigmariengen (sora regelui Carol I al Romaniei si matusa regelui Ferdinand I al Romaniei). Bunicii materni erau Karl-Theodor, duce de Bavaria (fratele imparatesei Elisabeta a Austro-Ungariei) si Maria Jose, Infanta a Portugaliei (cea de-a treia fiica a regelui Miguel I al Portugaliei).
 
 La 8 ianuarie 1930, in Roma, Maria-Jose s-a casatorit cu Printul Mostenitor al Italiei, Umberto. Printul de Piemont era la acea vreme singurul print catolic ce apartinea de o dinastie domnitoare, deci printul perfect pentru descendenta unei familii atat de religioase ca a Mariei Jose. Dupa casatorie, Printesa de Piemont a fost rugata sa isi schimbe numele in Maria Giuseppa, dar a refuzat. In ciuda faptului ca aceasta casatorie parea scoasa dintr-o carte de povesti, Maria Jose si Umberto au fost mult prea diferiti pentru a putea fi fericiti impreuna. Printul si Printesa de Piemont au avut patru copii impreuna: Maria Pia, Victorio Emmanuelle, Maria Gabrielle si Maria Beatrice. 

In 1939, Printesa de Piemont a devenit Presedinta Crucii Rosii Italiene. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Maria Jose a fost o punte de legatura intre cele doua tabere; un diplomat britanic considerand-o singurul membru al Familiei Regale ce are simt politic. In 1943, ea a incercat sa duca negocieri de pace, dar nu s-a intalnit niciodata cu agentii americani. Dupa aceste incident, Printesa de Piemont a fost trimisa impreuna cu copiii ei in Sarre. Simpatizanta a partizanilor, ea le-a furnizat arme si mancare. Dupa iesirea Italiei din razboi, discreditatul rege Victor Emanuel al III-lea s-a retras din guvernare si Umberto a devenit Locotenent-General. In urmatorii ani, Umberto si Maria Jose au vizitat Italia si au facut o impresie pozitiva. Victor Emanuel a abdicat in 1946 si Maria Jose a devenit Regina; referendumul care a urmat a decis ca Italia va deveni republica (46% au votat sa mentina Regatul). Se presupune ca daca Victor Emanuel abdica in 1943, si Umberto ar fi avut trei ani de domnie, nu doar o luna, cauza regalista ar fi castigat referendumul.  Familia Regala a plecat in exil in 13 iunie 1946.

In exil, monarhii italieni s-au separat, desi nu au divortat niciodata. Decizia de a nu divorta a avut atat cauze politice, Umberto sperand sa isi recapete tronul, cat si religioase, Maria Jose si sotul ei fiind catolici devotati. Regina Maria Jose s-a intors in Italia in 1983. Guvernul italian a permis femeilor din Casa de Savoia sa se intoarca in Italia, dar Regina si fiicele ei s-au intors doar dupa moartea Regelui, considerand ca nu este drept fata de el. Dupa moartea Reginei Maria Jose a Italiei, le-a fost permisa intrarea in Italia si barbatilor din Casa de Savoia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu