vineri, 23 martie 2012

Asasinarea tarului Paul I

        La 23 martie 1801, nobilii rusi si-au croit drum prin Mihailovski Zamok, resedinta fortificata a tarului Paul I, avand  asupra lor actul de abdicare a tarului. Complotistii erau condusi de guvernatorul militar al orasului St. Petersburg, Piotr Pahlen si aveau consimtamantul lui Alexandru Pavlovici, mostenitorul tronului. Desi initial ei planuiau sa il forteze sa abdice, Paul a fost batut cu brutalitate si apoi strangulat cu o esarfa.

 
               Paul Petrovici s-a nascut in 1754, fiind (oficial) fiul Marelui Duce Petru (mai tarziu Petru III) si a sotiei sale Ecaterina (mai tarziu Ecaterina cea Mare). Imediat dupa nastere, Imparateasa Elisabeta l-a luat pe Paul din grija parintilor sai. Mai tarziu, Paul Petrovici a fost martorul uciderii omului despre care se credea ca ar fi tatal sau, in timpul loviturii de stat care a adus-o la putere pe mama sa. In timpul domniei Ecaterinei cea Mare, Paul a fost exclus de la guvernare. 

              Primii ani ai domniei lui Paul I au fost marcati de reforme constructive, dar treptat manierele si obiceiurile de la Gatcina - mosia lui Paul - au fost transferate in capitala, care s-a transformat intr-o tabara militara. Pana in 1799, aristocratii si ofiterii nemultumiti, care respingeau disciplina severa si pericolul demiterilor sumare au inceput sa comploteze rasturnarea lui. 
Bibliografie:
*Warnes David, Cronica tarilor rusi, 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu