duminică, 11 martie 2012

Frederik IX al Danemarcei

Patru generatii de monarhi danezi: Christian IX si viitorii Christian X, Frederick VII si Frederick IX
           Viitorul rege al Danemarcei s-a nascut la 11 martie 1899, in timpul domniei strabunicului sau Christian IX. Urmand traditia din Familia Regala daneza, prin care mostenitorul tronului este numit fie Frederik, fie Christian. printul este ia numele bunicului sau. Parintii sai sunt printul Christian al Danemarcei (cel mai mare fiu al printului mostenitor Frederik si al sotiei sale Louise a Suediei) si Alexandrine de Mecklemburg-Schwerin (fiica marelui duce Friedrich-Franz III si a marii ducese Anastasia Mihailovna).

             Print mostenitor din 1912, Frederik intra foarte tanar la Scoala Navala. In 1922, Frederik este logodit cu printesa Olga a Greciei si Danemarcei, dar dupa doua amanari, logodna lor se rupe. Frederik se casatoreste abia in 1935 cu printesa Ingrid a Suediei, fiica lui Gustaf IV si nepoata ducelui de Connaught.

            Frederik si Ingrid devin Regele si Regina Danemarcei in 1947. Domnia lui Frederik a fost o perioada de mari schimbari pentru Danemarca. Statul scandinav bazat pe agricultura s-a transformat intr-un centru al protectiei sociale. Mai mult, femeile au intrat in piata muncii. Toate acest schimbari au creat noi cerinte pentru monarhia daneza. Frederik IX a reusit sa se adapteze la aceste schimbari, oferind Danemarcei o Familie Regala moderna.

          Inlaturand orice bariera intre Familia Regala si popor, Frederik si Ingrid au dus o existenta mai degraba burgheza, un model de fericire conjugala si de viata de familiei simpla. "Uman, inainte de a fi suveran", Frederick IX al Danemarcei a incercat si a reusit sa modernizeze imaginea monarhiei daneze; mai mult intr-un stat bazat pe egalitate, el a schimbat legea succesiunii, fiind urmat de fiica sa, actuala Regina Margareta II a Danemarcei.

Bibliografie:
Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu